Ekspertsvar

Ingunn: Hei
Jeg har gått på Novofem i 3 og et halvt år pga. tidlig overgangsalder. Siste mens var for 4 år siden og jeg er 41 år nå. Pga en operasjon nylig, avsluttet jeg Novofem-inntaket for en periode, og jeg har da igjen kjent på hetetokter natt og dag. Jeg lurer: Er det sånn at bruken av Novofem (eller andre liknende preparater) kun UTSETTER overgangssymptomene, eller slipper man unna noen år med plager ved å tilføre kroppen østrogen/Novofem?
Spørsmål to: Bør jeg gi meg med Novofem etter maks 5 år, selv om jeg var ganske ung da jeg startet? Hva vil du i så fall anbefale videre?
Gynekolog Åsle-Marit svarer: Hei!
Det er riktig at for mange utsetter hormonpreparater overgangssymptomene. Vi pleier å si at 1 av 2 vil kjenne på hetetokter, nattesvette o.l. når de slutter, men for de fleste vil det være mildere plager enn da de begynte med hormoner. Mange trapper ned over måneder, selv om det ikke sikkert er bevist at det hjelper.
For deg er imidlertid saken klar: når man kommer i tidlig overgangsalder, er det internasjonale terapianbefalinger at man skal bruke hormontilskudd til" vanlig" overgangsalder, dvs 50 år. Dette er for å beskytte skjelettet og unngå benskjørhet, men også for å utsette forkalkningen av årene og derved minske risiko for hjerte-karsykdom.
Novofem er ok, hvis det har fungert bra for deg hittil. For de som kommer tidlig i overgangsalder, er det altså ikke bare hetetokter og den slags som er virkningen av hormontilskudd, men andre effekter for å bevare god helse lengst mulig.