Ekspertsvar

virgo2: Hei jeg bruker Femarelle og nattlysolje. Den siste tiden har jeg brukt johannesurt I tillegg da jeg er i perioder er litt nedstemt. Hvor lenge kan jeg bruke johannesurt og kan jeg trappe ned til 1 tablett om dagen. Jeg bruker ingen faste medisiner.
Lege Bernt svarer: Har du god effekt av Johannesurt mot nedstemthet kan du fortsette med det så lenge du føler du trenger det, det har en mildere virkning enn de fleste andre antidepressiva og lite bivirkninger. Johannesurt har også ofte god effekt på dårlig søvn i overgangsalder. Hadde du gått på andre medisiner, måtte du sjekket ut at Johannesurt ikke påvirker nedbrytningen av disse i lever. Men siden du ikke bruker faste medisiner, mener jeg at du bare kan fortsette med Johannesurt så lenge du føler du trenger det.
Dosen varierer med hvilke preparater du bruker, bruker du nå et preparat hvor vanlig dose er 2 tbl. dagloig, kan du godt prøve å trappe ned for å se om du kan greie deg med halv dose - men som sakt - her er det vanligvis god toleranse og lite bivirkninger så det er ingen grunn til å redusere dosen hvis du da får dårligere effekt.