Ekspertsvar

Kvinne40år: Hei!
Jeg er en kvinne på 40 år som har kommet i overgangsalderen. Jeg har brukt Cerazette siden jeg ble 35 år (røyker), og lurer på om jeg trygt kan fortsette med dette nå som jeg har kommet i overgangsalderen?
Jeg har foreløpig kun symptomer i form av hetetokter dag og natt, og lurer på om du kan anbefale noen reseptfrie legemidler/helsekost mot dette?
Takker på forhånd for hjelpen.
Lege Bernt svarer: Å komme i overgangsalder som 40 åring er tidlig, men jeg regner med at du har vært
hos legen din og tatt prøver som bekrefter at du er i overgangsalder.
Er du i overgangsalder synes jeg du skal slutte med Cerazette som du har brukt som prevensjon spesielt siden du røker i tillegg - da denne kombinasjonen øker risiko for blodproppsykdommer. Men du må være klar over at noen som kommer tidlig i overgangsalder kan få tilbake mens hvis stress og andre ting som kan fremskynne
overgangsalder reduseres - så da må du evt. vurdere annen prevensjon.
Mot hetetokter kan du prøve Femarelle som inneholder fytoøstrogener, 2-3 tabletter daglig, evt. i kominasjon med akupunktur. Hvis plagene blir verre og ikke dett hjelper vil jeg anbefale bioidentisk østrogen som plaster i kombinasjon med progesteron(som er bioidentisk) som krem eller tabletter - men da synes jeg du skal slutte å røke før du oppstarter dette.