Ekspertsvar

Hilde: Hei jeg er 49 år og bruker Femarelle. De hjelper mot hetetokter men ikke mot murring og vondt I bein og hofter. Jeg klarer ikke jogge lenger og har store problemer når jeg trener yoga. Har fremdeles mens I hytt og vær. Ville du anbefalt bioidentisk gestagen. Har tatt MR og alt er bare bra men livskvaliteten min er dårlig. Hilsen ei tidligere kjempeaktiv jente som nå føler seg litt parkert.
Lege Bernt svarer: Det er jo bra at Femarell hjelper mot hetetoktene. Stivhet i sener og ledd er jo også overgangsalder plager, men at disse plagene skal bli så ille at du ikke klarer å jogge og trene yoga er ikke vanlig. Du skriver at du fremdeles har blødninger i hytt og vær, så hormonnivåene er jo heller ikke helt nede enda.
Det jeg prøver å si er at overgangsaldern bidrar nok noe til murring og vondter i hofter og bein - men jeg tror ikke det bare er overgagnsaldern som gir deg så mye plager at du ikke greier hverken jogging eller yoga. Hvis MR av knær og hofter er fine, skal du ikke ha slitasjegikt som også ofte debuterer i den aldern du nå er i. Jeg synes du skal gå til legen din og be han/henne vurdere om det kan være andre medårsaker til ledd plagene dine, da mener jeg bl.a. utelukke revmatisk lidelse, noen får også leddplager pga immunreaksjoner mot gluten. Hvis legen ikke finner andre årsaker til leddplagene, ville jeg bedt om en henvisning til fysioterapeut evt. osteopat for å få en grundig funskjons undersøkelse og begynt forsiktig opptrening og mobilisering for å prøve å stoppe tilstivningen og dempe smertene. Du kan evt. også prøve tilskudd av omega-3(minst 3 gram ren omega-3=DHA/EPA daglig) - gjern i kombinasjon med gurkemeje pulver(1 toppet teskje + 1 knivsodd sort pepper i litt juice eller olivenolje daglig) for å
dempe betennelse og leddstivhet.
Hvis ikke noe av dette bedrer plagene og hetetokter og andre overgangsalder plager forverrer seg også , kan du diskutere muligheten for bioidentiske østrogen som plaster i kombinasjon med f. eks progesteron som krem eller tabletter(naturlig gestagen).
Andre ting som kan hjelpe er akupunktur, du kan evt. også se om det å øke femarell til 3 tbl daglig gir en tilleggs effekt?