Spør Åsle-Marit om hormoner og kroppen

Unknown-2
Dato
Torsdag 17. november
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Bestemor: Hei
Er det vanlig å ha vondt i brystene utenom mens, i overgangsalderen. De siste 2 - 3 mnd, har brystene mine vært vonde og ømme. Har bare vært plaget med dette i forkant av mens før. Føler meg premenstruell hele tiden.
Åsle-Marit svarer: Hei!

Ømme bryst utenom mens kan man godt ha i overgangsalderen. Det skyldes at hormonene som påvirker brystkjertlene, er anderledes enn tidligere.
Balansen mellom østrogen og progesteron er forskjøvet, slik at man har mer østrogen i forhold til progesteron enn tidligere og dette gir ømme bryst. Etter overgangslader når østrogenen faller i kjelleren, erstettes noe av kjertelvevet med fettvev, og da faller brystene mer sammen. Dette erhelt normallt.
Hilsen Åsle-Marit
Tina: Jeg er en dame på 50 år, har de siste 4 - 5 årene fått litt økende urinlekasje. Stressinkontinens. Har prøvd knipeøvelser i perioder, men har lett for å gå i glemmeboka. Hva skal til for å bli henvist til sykehus for vurdering om operasjon, og hva slags undersøkelse gjøres på forhånd?
Åsle-Marit svarer: Hei!
Hvis du har urinlekkajse ved nysing, løping, hosting- så er det stresslekkasje. Hvis du ikke rekker fram til toalettet ved trang og har hyppig vannlatning, så er det overaktiv blære som hos mange starter rundt 50.
Ved stresslekkasje er det et lite inngrep (TVT) som løfter opp vinkelen mellom urinrøret og blæra- det gir ofte gode resultater hvis man operere på de riktige pasientene, dvs de som har geniun stresslekkasje.
Betingelsen er at man systematisk trener bekkenbunne på forhånd, da 60% blir bar med trening. Man kan evt få hjelp av en fysioterapeut for å finne fram til de riktige musklene. Ellers kan man gå inn på Tena.no eller Bekkenbunnen.no og få tips og video om bekkenbunnstrening. Fastlegen kan henvises deg til vutdering for et slikt inngrep.
Noen steder gjøres spesielle urodynamiske undersøkelser før operasjonen, hvis det er usikkerthet om pasientene kan ha nytte av en slik operasjon. I andre tilfelle er det ikke nødvendig når plagene er klassiske.
Lykke til!
Hilsen Åsle-Marit
Anne: Hei Åsle-Marit
Jeg er ei jente på 40 år som lurer på om jeg kan være i ferd med å komme i overgangsalderen. Jeg våkner ofte på morgensiden og "bader" i svette - og det kjennes ut som jeg har feber.
Jeg har en sønn på snart 3 år og steriliserte meg forøvrig i februar i år. Etter dette har jeg også opplevd å få hyppigere menstrausjon (kommer gjerne tilbake etter 10-15 dager og varer gjerne 6-7 dager.

Jeg har alltid hatt veldig regelmessig og kort menstruasjon før.

Åsle-Marit svarer: Hei!

Det kan godt være at hormonene dine har begynt å endre seg.
Nattesvette er ofte det første tegnet på at østrogenene har falt.
Kort tid mellom mensene, er også et tegn på at noe er i ferd med å skje.
Når man blir sterilisert , så ødelegges en bitte liten del av blodforsyningen til eggstokkene. I noen tilfeller gir det uregelmessig mens, men vanligvis ikke.
Jeg hadde tatt meg en tur til legen for å få tatt hormonprøver, og ta da også med stoffskifteprøver som også kan påvirke mensen.
Lykke til!
Hilsen Åsle-Marit
Lillian: Hei
Har fått Provera av legen min. Har sterke langvarige mensblødninger, spesiellt hvis jeg hopper over en mnd el to. Har også fått cyclokapron. Venter på innkalling til sykehus, for vurdering om brenning av slimhinnene i livmoren. Hun sa at det var vanlig å gi Provera før et slikt inngrep. Når jeg leser pakningsvedlegget til denne medisinen, ser jeg det er mye bivirkninger. Økt hårvekst blant annet. Er plaget med dette fra før, og har ikke lyst til å få enda mer skjemmende hår. Dette har vært et stort problem så lenge jeg kan huske. Vet ikke hvordan dette virker hvis jeg bare bruker Provera en kort periode. er det kanskje noe annet jeg kan få i stedet. Har ikke begynt å ta disse tablettene enda, skulle vente til neste mens. Håper du kan gi meg noen råd her.
Åsle-Marit svarer: Hei!

Provera er et syntetsik progesteron som har androgene egenskaper, dvs at noen får som bivirkning kviser, hårvekst, fet hud etc.
Det er veldig forskjellig hvordan dette slår ut for den enkelte, men siden du skal ta det en kort periode så ville jeg ikke vært så bekymret.
Provera har ofte en god effekt på kraftige og langvarige blødninger og gjør at livmorslimhinnen blir tynn. Da blør man mindre. Når slimhinenn er tynn, så er det også lettere å få med seg så mye slimhinne som mulig under brenning, men det er ikke absolutt nødvendig å ta det på forhånd.
Det er ike noe annet du kan ta i stedet- de andre preparetene som er aktuelle har samme bivorkningsmønster, dessverre.
Lykke til!
Hilsen Åsle-Marit