Spør Åsle-Marit om nattesøvn og hormoner

Unknown-2
Dato
Torsdag 1. desember
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Lilian: Hei, jeg har ikke god nattesøvn, jeg våkner i 4-5 tiden og hormonene er i ulage. Det har blitt en vane?
Jeg har hørt at testosteron er også noe som vi i overgangsalderen kan trenge. Jeg ble veldig glad da en ekspert på "overgang" skulle ha nettmøte, men desverre kunne ikke han hjelpe meg med når kvinner trenger testosteron. Jeg forstår at det ikke er så vanlig å bruke dette hormonet, er det bare i Norge?
Jeg er en kvinne med mye hår på kroppen og lange sykluser. Jeg har 3 barn, så jeg har ikke hatt problem med å få barn. Ifb med overgangsalderen har lysten på sex blitt veldig redusert, og det blir ikke bedre når partner ikke har så sterk erksjoen som han pleide å ha. Det gjør at jeg tenker på forkalkninger, og at han ikke synes jeg er attraktiv. :-(
Rett før mens pleide jeg å ha mer lyst på sex, og jeg opplevde det for ikke så lenge siden, hva skjer rett før mens i hormonnivået? Jeg har hatt EN svak blødning siste året.
Torunn: Hei

Er midt i overgangsalderen og plages med symptomene på det. Men det som er mest plagsomt, er at når en hetetokt starter, så får jeg en synkende følelse i magen, blir urolig og på gråten,og så begynner svettingen. Er dette vanlig og hva skyldes det? Det er verre ved stress i jobbsammenheng.
Åsle-Marit svarer: Hei!

Ingen tvil om at hetetokter er plagsomme. Jeg tror ikke jeg helt eksakt kan forklare hvs som skjer biokjemisk og som gir deg denne magefølelsen , uroen og angsten før svettingen inntrer. Men ved overgangsalder er det
temperaturreguleringssenteret i hjernen som har satt en annen terskel for hva kroppen senser som kaldt og varmt, og dette påvirker mange organer. Under en hetetokt er blodgjennomstrømningen i hjernen også redusert, og dette påvirker også mer enn bare følelsen av temperaturendring.
Det er velkjent at stress forverrer hetetokter. Dette skjer via stresshormonene.
Ellen: Hei Åsle-Marit.
Jeg hadde Cervix cancer i 2003, brystkreft i 2010....fibromyalgi og leiden mutasjon...
Hormoner er vel utelukket for meg , men sliter veldig med tørre slimhinner og dårlig nattesøvn. Har også hetetokter men de er til å leve med da de ikke varer så lenge om gangen .Har mye mareritt men vet ikke hva som forårsaker de? ......følger det overgangsalderen?
Føler meg sårbar på kropp og sjel...noe annet enn hormoner som kan hjelpe?
Åsle-Marit svarer: Hei!

Pga tidligere brystkreft og leidenmutasjon er ikke hormonell behandling det man først griper til. Det er ikek absolutt kkontraindisert, men du bør da velge østrogenplaster som sannsynligvis er gunstrigere mhå risisko for blodpropp. For de fleste i din situasjon er man naturlig nok i utgangspunktet skeptisk til hormoner. Det gjelder imidlertid kun hormoner i tablett-eller plasterfprm. Du kan godt bruke lokale østrogener- enten Vagifem som fåes på resept eller Ovesterin, hvis du ikke står på behnadling for brystkreft med såkalte aromtasehemmere der all østrogenbehnadling er kontraindisert. Så behnadling for tørre slimhinner med østrogen er ok, også for leiden.
Ellers kan du prøve akupåunktur for hetetokter. Det gir best effekt til å begynne med. Du kan også forsøke annen ikke-hormonellbehnadling- det vanligste å prøve er noe som heter Effexor eller Catapressan. Effexor kan også heve stemningsleiet ditt.
Ellers er det generelle råd som trening og antistress, og hvile- som gjelder. Mareritt kommer vel kanskje av mye avbrutt søvn, og problemer med å komme i dyp nok søvn, som følger med overgangsalder.
47 år ... hjelp: Hei. Føler jeg trenger litt veiledning og gode råd her. Fjernet livmor og hals for 1 år siden. Hadde noe overgangsplager før det. Er 47 år. Østrogennivået mitt er meget lavt. (nærmest ingenting). I tillegg har jeg sterk fybromyalgi. Spiser naturmedisin Estrogenia og tar omega og andre vitaminer. Fått 3 akupunkturbehandlinger der jeg blir helt slått ut de første dagene. Føler noe mindre svettetokter da men de er tilbake igjen etter ca 3 dager. (svettetoktene og følelse av kvalme/uro /depresjon er stor) Våkner opptil 4 g i timen pr natt med av og på dyne pga svettingen. Holder på å blir rimelig utkjørt nå.Lurer på om jeg skal krype til legen og be om østrogen selv om jeg helst ikke vil det. Har hjerte og hjerneslag i familien da både min mor og far fikk det i rimelig ung alder. (min far 57 år da han fikk slag første gang. mor 63.) Så både jeg og legen er i tvil hva som er best.... HJELP... ? Å ha en fin dag. :)
Åsle-Marit svarer: Hei!

Du kan bruke rene østrogener siden du har fjernet livmoren. Pga amilieananmnesen din, så anbefales det at du bruker østrogen i plasterform og ikke tabletter. Plasteret finnes i mange ulike doseringer, og man kan justere det oppover til mnan finner en dose som passer.
Legen din har kanskje utredet deg mhp familiær blodpropprisiko. Det går også an å spise Albyl-e i tillegg til østrogenplaster hvis legen ut fra familiehistorien finner at du vil ha nytte av det.
Ellers er det mange andre generelle råd hvis du ikke vil ta østrogen. De finner du ellers på denne siden under alternativ medisin, men jeg regner med at det er mitt råd som skolemedisiner du er ute etter.
Lykke til!