Spør Åsle-Marit om kvinnekroppens finurligheter

Unknown-2
Dato
Torsdag 15. desember
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Heidi: bruker 50 mg estradot og 5% naturlig progesteron,kjøper på gentlepharmacy.com .da det er viktig å bruke progesteron vis du tar østrogen .bruker kobberspiral,leste en lege sa at så lenge du får mens treng du ikke østogen,er 49 år .mens hver 3 uke,legen som ga meg det mener østrogen har så mange fordeler ,har ikke hetetokter hverken nå eller før jeg begynnte.er det vits i å fulle på før det går ned ,?
Er redd jeg "bruker "opp årene mine 5 år Før jeg virkelug trenger det.Har nå bestillt naturlif estriol kombinert med progesteron som jeg heller vil ta nå ,hva mener du om det ?
Åsle-Marit svarer: Hei!

Terapianbefalingene i dag er at det skal være en indikasjon for å bruke østrogen. Indikasjon kan jo være så mangt i denne sammenheng, men vanligvis er det nattesvette, hetteokter, søvnvansker. Vanligvis kommer det litt senere enn der du er.. Østrogenene har begynt å synke noe, men relativt mer progesteron siden du har kortere menscykler. Det er ikke galt å bruke østrogen der du er nå, men brukes mindre i denne fasen enn det gjorde før. Du bruker heller ikke opp årene dine-mellom 50 og 60 ansees det som trygt å bruke østrogen, selv om det er riktig at risikoen for brystkreft er noe økt etter 5 års bruk.
Det er ikke bevist i skolemedisinen at Progesteronkrem er godt nok for beskyttelse av livmorslimhinnen som påvirkes negativt av ensidig østrogenbruk. Da må du ihvertfall gå til en gynekolog som kan måle livmorslimhinnen og evt ta prøve derfra.
Estriol er et noe svakere østrogen enn østradiol som finnes i Estradot. Men de er like "naturlige " begge to- kjemisk likt det kroppen selv lager. Estriol finnes i dag på det norske markedet som Ovesterin, og er ikke så potent som østradiol.
Du kan jo evt prøve og se om du merker noen forskjell.
Kobberspiralen din kan godt sitte et par år til , så sant du ikke har kraftige blødninger eller andre plager av den.
Lykke til med utprøvningene!
Eli40: Jeg har i flere år hatt hormonspiral og ikke hatt menstruasjon. Nå har jeg begynt regelmessig å trene. Da har det kommet små mensturasjonssmerter og svak blødende utflod. Jeg tok celleprøve for to mnd. siden og den var helt fin. Er det hormonelt som utløser blødninger i forbindelse med treningen eller må jeg til legen med dette?
Åsle-Marit svarer: Hei!

Jeg tror det helt er mekanisk irritajson av spiralen. Tror ikke treningen forårsaker hormonelle endringer som kan lage blødninger. Jeg tror du trygt kan se det an, og så får du kontakte lege hvis det vedvarer. Lykke til med fortsatt trening!