Ekspertsvar

Redd: Hei!
på 8 år siden etter fødsel fant jeg en kule i bryst, alle undersøkelser ble tatt og viste seg å være ufarlig. Men tiden etter dette har jeg vært plaget av dette brystet. Mye dype smerter som utstråler mot armhulen og fryktelige smerter på baksiden av brystet og mellom skulderblad. Ikke minst væsking fra brystet som har grønn farge. på sykehuset fikk jeg aldri nøye svar på hva dette var og legen tilkalte flere som kom å så på ultralyden siden hun forstod ikke mye sa hun. Jeg går hele tiden rundt og bekymrer meg at dette er kreft kanskje. Må si at er 38 år og kom i tidlig overgangsalder etter fødsel og bruker Sequidot depo plaster nå. Hva anbefaler du? Hvordan kan jeg forsikre meg at dette er ufarlig. Etter undersøkelsen på sykehuset fikk jeg ingen svar skriftlig heller og spurte fastlegen hun hadde ikke fått noe helller.
Hvor ofte må jeg ta mamografi nå?Er det naturlig å ha så mye smerter på baksiden og mellom skulderblader av ufarlige kuler i bryst i det hele tatt?
Brystkreftekspert Ellen svarer: Kjære Redd!
Det er dessverre ikke så lett for meg å besvare dette uten å vite svar på de undersøkelser som er foretatt. Dersom det er 8 år siden du ble undersøkt, ville jeg først og fremst anbefalt deg å få fastlegen din til å henvise til en ny utredning på et brystdiagnostisk senter. Ikke fordi jeg tror du har kreft, men for at du kan få en diagnose og hjelp med de plager du har. Det er svært uvanlig med så tidlig overgangsalder som du beskriver. Det er ikke anbefalt at man tar mammografi før du blir 50 år med mindre det er noen spesiell grunn til å mistenke at du har høy risiko for å få brystkreft. Jeg synes det høres ut som om du kan ha cyster eller godartet kjertelforandringer i brystet ditt. Det er ikke vanlig at det gir smerter bak i ryggen, men det kan gi ubehag i brystet. Fastlegen bør uansett etterlyse svar på den utredning du fikk foretatt for noen år siden. Beklager at jeg ikke kan deg et bedre svar, men håper du får svar på undersøkelsene som er foretatt og får en vurdering av om det er behov for en ny utredning. Det å vite at det ikke er noe farlig og evt. hva det er som foreligger, kan i seg selv dempe noe av ubehaget du har.
Hilsen Ellen