Ekspertsvar

Svehill: Hei. Jeg ble operert for hormonfølsom brystkreft (90%) i Jan 2014. Fikk 12 taxol, stråling og startet med Tamofixen i juni i fjor. Nå har jeg fått blødning igjen etter å ha vært fri i mange år. Jeg har brukt hormonspiral i mange år. Er jeg mindre beskyttet nå. Mener at heteslag er blitt mindre også.
Brystkreftekspert Ellen svarer: Kjære Svehill!
Du skriver ikke hvor gammel du er, men jeg antar at du er yngre enn 50 år basert på at du står på Tamoxifen og at du fortsatt har menstruasjon. Jeg antar at du er godt yngre enn 50 år siden du har fått tilbake menstruasjon selv etter kjemoterapi og mens du bruker Tamoxifen. Vi anbefaler vanligvis at man fjerner hormonspiral dersom man får brystkreft, men hvis den har sittet inne allerede i noen år, så er hormonnivået så lavt at den fortsatt kan være på plass. Hvis du har fått tilbake menstruasjonen, kan du bli gravid selv om sannsynligheten for det er svært liten. Det vil være svært uheldig parallellt med at du bruker Tamoxifen da det kan gi skader på et foster. Dersom du er svært ung og ikke har barneønske, kan det være aktuelt å gi deg en tilleggsbehandling som vil slå ut eggstokkene og deres hormonproduksjon og derved også risikoen for å bli gravid. Når det gjelder spørsmålet ditt om du er mindre beskyttet nå, så er jeg usikker på om du mener beskyttet mot å bli gravid eller mot å få tilbakefall av brystkreften. Det er ikke uvanlig at plager med hetetokter bli mindre etter en tid med Tamoxifen, så det behøver ikke bety at du er mindre beskyttet mot brystkreft.

Hilsen Ellen