Spør Åsle-Marit om hormoner og endringer

Unknown-2
Dato
Tirsdag 3. januar
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Grape: Jeg er 59 år, har vært gift i 28 år og har brukt activelle i ca 5 år, pga søvnproblemer, manglende seksuell lyst, hetetokter, mm. Bruker også vagifem. Fikk klart en god bedring av plagene mine, og vi har for tiden et godt og aktivt seksualliv. Gynekologen min anbefalte meg å ta activelle hver annen dag, for å trappe ned på østrogenbruk. Da jeg gjorde dette økte muskelsmerter og slitasjegiktsmerter (har litt slitasjegikt i knær, litt i hofte). Fastlegen anbefalte meg å ta activelle hver dag igjen. Gjør dette nå, men kunne tenke meg å slutte med østrogen. Jeg får også ofte soppinfeksjon i skjeden, og har har lett for å få urinveisinfeksjon. Forebygger dette med tranebærkapsler og probiotika. Spørsmål: Kan jeg evteuelt dele pillene i to, ta en halv hver dag, for å trappe ned, mens jeg begynner med progetronkrem? Kan jeg evtuelt også ta feminol, eller bør jeg da slutte med østrogen først? Jeg er redd for å få tilbake plagene jeg hadde før jeg begynte med activelle, og kunne tenke meg å forebygge dette hvis jeg slutter med dem. Går til gynekolog ca en gang i året.
Åsle-Marit svarer: Hei-
Du kan godt prøve å dele en tablett i 2, men det finnes et mildere alternativ som heter Eviana, som tilsvarer en halv Activelle- hvis du ikke får til å dele tabletten. Å gå over til Eviana en tablett hver dag ville være et alternativ- og ville være å trappe ned østrogendosen betraktelig.
Du kan godt samtidig ta progesteronkrem, men jeg tror ikke det vil ha så god effekt, da det er østrogen du har glede av mhp hetetokter, seksualevne og ledd(muskelsmerter.
Du kan godt kombinere østrogen med Feminol , men igjen er jeg litt tvilsom til effekten på plagene dine.
Jeg ville rådet deg til å skifte til Eviana og latt det være slik inntil 60 år og da vurdere om du skal slutte eller fortseette med hormonsubstitusjon.
Lykke til!