Ekspertsvar

3barnsmor 75: Hei! Jeg er en 40 år gammel kvinne som har 3 friske, flotte barn I alderen 13, 3 og 2 år. Har alltid tenkt at grensen for flere barn har gått ved 40 år, men nå er jeg ikke sikker lengre. Har vært frisk gjennom alle svangerskapene, men ble satt i gang med de to siste på grunn av hepatose. Fødslene har gått greit med alle. Tenker du at det er stor risiko forbundet med et eventuelt 4.svangerskap? Er jo bekymret for at komplikasjoner skulle oppstå med meg selv eller barnet. Min samboer er forøvrig 7 år yngre enn meg. Hilsen fornøyd 3 barnsmor :)
Jordmor Siri svarer: Hei!
Det er ingen store farer ved en ny graviditet hos deg. Du har litt større sjanse for å bli gravid med tvillinger både pga av alder og fordi du har flere barn fra tidligere:)
Det er ingen store grunner til at det skal oppstå komplikasjoner, særlig siden det ikke er så lenge siden du har vært gravid, kroppen din er ikke så endre på de siste to årene sånn sett. Du kan gå inn på www.altformamma.no der har vi et eget forum for 40+, der treffer du andre godt over 40 som jobber for å bli gravide.
Husk å ta folat nå mens du prøver, og faktisk helt frem til du kommer i overgangsalderen, som utsettes noe når du får barn i høyere alder. Det er flere plusser her:) Du minsker også sjansen for brystkreft hvis du ammer flere barn. Ser ikke noe annet en positivt med dette jeg:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Les mer om: gravidhelse