Ekspertsvar

TIRIL: Hei, jeg har vært i overgansalderen siden jeg var 35 år, er nå 49...og har vært sterkt plaget med hetetokter nesten hele tiden. Har brukt activelle i mange år med ganske god virkning.
Sluttet med de tablettene i juli 15, for jeg følte det var på tide etter flere års bruk...og att det er økende fare for utvikling av brystkreft etc...ved lang tids bruk.
Men livet mitt har jo blitt eit reint helvete etter jeg sluttet. Har hetetokter nesten heile natta og på dagtid også,føler jeg bruker enormt mye energi på og takle hetetokter døgnet rundt. Men skulle ikke jeg snart være ferdig med overgansalder nå? Og fins det noe hjelp å få ,for og redusere hetetokter uten att det er fare for og utvikle andre sykdommer ? PS : Klikker snart !!
Gynekolog Åsle-Marit svarer: Hei! I følge internasjonale retningslinjer så bør de som går i tidlig overgangsalder, substitueres med hormon ihvertfall fram til såkalt vanlig mensslutt 50-52 år. Forskning har vist at det gir en helsegevinst og forebygger hjertekar-sykdom og benskjørhet i denne aldersgruppen. Du er nesten i mål der og det er fint. Når man slutter med hormoner, så vil 1 av 2 få igjen hetetokter ett SVs de typiske overgangsplagene. For de fleste er det slik at det brenner ut og blir mindre ettervert. En amerikansk undersøkelse har vist at hetetokter varer i gjennomsnitt 7,4 år, men det er store individuelle variasjoner. Hetetokter blir verre under stress. Et godt råd er å redusere stressbelastningen. Når det gjelder ulempene ved å bruke hormontilskudd, så gir det som kjent en økt risiko for blodpropp og slag. Det gir seg mest utslag ved arvelig blodpropptendens og alder etter 60, så sant man ikke røyker og er overvektig. Når det gjelder brystkreft, så er det ikke farligere enn fortsatt å ha sin egen mens. Så da må du sammen med legen din veie for og imot. Lykke til!