Spør Bernt om naturlegemidler og overgangsalderen

Unknown
Dato
Tirsdag 10. januar
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Randi: Hei. Jeg er ei dame på 55 år som slit veldig med hetetokter og uro i kroppen pga overgangsaldren. Har stive ledd og ømmemuskler. Dette er veldig plagsomt. Livskvaliteten er veldig dårlig. Orker nesten ingenting. Har hatt disse plagene i ca 2år. Har snakka med lege om dette, men har ikke fått noe behandling. Er det normalt å ha slike store plager ? Kan jeg be om å få hormonbehanlig? Orkeer ikke dette. Hvor lenge varer slike plager?
Bernt svarer: Hetetokter, uro, ledd og muskelsmerter er alt vanlige overgangsalderplager Randi. Det er helt normale plager som mange får og plagene kan vare i år fremover. Skjønner at du ikke årker det og du må få hjelpe til å dempe plagene så det er mulig å leve med de og ha god livskvalitet.

Hvis ikke legen din kan hjelpe deg må han henvise deg videre til andre, f. eksempel til en gynekolog. Overgangsalder skylles at du mister østrogen produksjonen din, så en behandling kan være å gå på hormoner en periode. På grunn av bivirkninger ved hormanbehandling er det viktig å bruke preparater med så lave hormonnivåer som mulig og heller plaster og gel/kremer enn tabletter.

Men det finnes gode virksomme og godt dokumenterte alternativer til hormanbehandling som jeg synes du bør prøve først. Siden du har mye plager nå og trenger rask hjelp vil jeg anbefale deg å kombinere akupunkturbehandling og fytoøstrogener fra soya. En stor norsk studie har vist god effekt av akupunktur ved overgangsalderplager - du ternger da 1 behandling i uken i minst 2 månder fremover. Du bør i tillegg ta fytoøstrogener i form av Femarelle eller Nutri5. På Femarelle er det gjort flere studier som viser at preparatet både reduserer hetetokter og leddplager og reduserer risiko for å få beinskjørhet. Du bør starte med 3 tabletter daglig, femarelle fås på apotek og i helsekost. Har du veldig god effekt etter 3-4 uker kan du redusere dose til 2 tabletter daglig - tilsvarende er det noen som må øke til 4 tabletter daglig for å få tilstrekkelig effekt.

Du for raskere og bedre effekt ved å bruke akupunktur i tillegg de første måndene.