Spør om brystkreft og behandling

Unknown-1
Dato
Tirsdag 17. januar
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

nille: Hei!
Er 37 år, slank og frisk på alle måter. Min mor døde av brystkreft 44 år gammel. Jeg lurer på om jeg kan bruke p-piller?
Emma: Hei Ellen
Jeg lurer på hvordan stiller man diagnose inflammatorisk brystkreft ?? Er det utifra noen markører på svulsten eller er det kun etter symptomer kvinnen hadde. Jeg selv oppsøkte lege etter at jeg ofte hadde stikkinger i brystet. opplevde litt ømt og vondt. Dette gikk jeg med i noen måneder. Min diagnose idag er her 2 positiv, hormonnegativ brystkreft. Svulsten var på 1 cm uten spredning til lymfeknutene. Så jeg lurer i grunn på om man kan ha inflamatorisk brystkreft uten å vite det, altså uten at de har gitt meg denne diagnose.

Emma
Ellen svarer: Kjære Emma!
Diagnosen inflammatorisk brystkreft stiller man på basis av symptomer (nokså rask tilkommet rødfarge og betennelseslignendeutseende av brystet, gjerne varme og ømhet i tillegg). Kun stikninger i brystet er nokså uspesifikke symptomer og ikke noe som gir mistanke om brystkreft av noen art.

Pasienter med inflammatorisk brystkreft forteller oftest at de før brystet ble rødt, varmt og vondt; ikke hadde registrert noen form for kul eller andre symptomer i brystet.

Ut i fra hva du beskriver kan jeg ikke se at du har hatt inflammatorisk brystkreft. Du hadde helt klart fått vite det om du hadde hatt det. De aller fleste med inflammatorisk brystkreft får cellegift i 3-4 måneder før de blir operert.

Du er heldig som fikk oppdaget svulsten din mens den ennå var så liten og uten spredning til lymfeknuter!
Emma: Hei igjen
Jeg har flere spørsmål denne gangen
1) Jeg er 37 år. Kommer fra asia og bodd i Norge siden jeg var 13 år. Utdannet farmasøyt. Operert for brystkreft i juni. Min kreftsvulst var 1 cm, her 2 positiv, hormon negativ uten spredning til lymfeknutene. Har lest et sted at innvandrer kvinner får en mer aggresiv brystkreft. Da lurer jeg på om dette skyldes at deres brystkreft har en annen genetisk uttrykk eller at innvandrer kvinner oppsøker lege senere enn etnisk Norske kvinner.

2) Leste noe et sted at yngre kvinner har en større sjanse for å få tilbakefall enn eldre kvinner. Gjelder dette bare de som har hormonfølsom brystkreft eller er dette tilfelle også de som har
her 2 positiv, hormon negativ brystkreft.
Hilsen Emma
Ellen svarer: Hei igjen Emma!

Det er ikke slik at innvandrerkvinner generelt får mer aggressiv brystkreft. Årsaken er nok heller det du beskriver, nemlig at de kommer senere til diagnostikk. Det er f.eks. slik at innvandrerkvinner i mindre grad enn etnisk norske møter til Mammografiprogrammet for kvinner mellom 50 og 69 år. Svulster kan da rekke å vokse seg større før kvinnen kommer til behandling. Noen grupper innvandrere tilegner seg et dårlig kosthold i Norge som innebærer overvekt og utvikling av diabetes og metabolsk syndrom. I slike tilfelle kan diagnosen forsinkes og prognosen forverres.
Det er imidlertid slik at afroamerikanske kvinner og Askhenazi jøder har en noe mer aggressiv brystkreft pga andre genmutasjoner enn etnisk norske.

Det stemmer at vi ser at yngre kvinner har større risiko for tilbakefall av brystkreft. Det skyldes hovedsaklig at yngre kvinner oftere har mer aggressiv brystkreft i utgangspunktet (stor svulst, spredning til lymfeknuter, grad 3, Her2 positiv, høy Ki67% osv.). Om svulsten er hormonfølsom eller ikke, spiller ikke så stor rolle.

Alt i alt er prognosen ved brystkreft blitt veldig mye bedre de siste årene. Det skyldes tidligere diagnose, bedre kirurgisk behandling og ikke minst mer og bedre tilleggsbehandling. Mange flere får cellegift og strålebehandling og alle med Her2 positiv svulst får Herceptin i 1 år etter operasjon.

Som jeg skrev til deg nylig; du har en liten svulst uten spredning til lymfeknuter i armhulen; det er bra!
ml: Hei
Er 51 år og har de siste 1,5 år vært plaget med kløe på høyre brystvorte. Tok mammografi i september 2010, med ultralyd. Normalt funn, men kløen er der fortsatt og jeg begynner å lure på om jeg bør få tatt årlig mamografi da jeg bekymrer meg litt om kløen på brystvorten kan ha noe med begynnende brystkreft? Har du noen erfaringer med kløe på brystvorter vedr overgangsalder? De gangene jeg har søkt på kløe på brystvorte så er brystkreft et hyppig svar på dette. Har mange melkeganger/knuter i begge bryst men høyrebryst er mer knudrete med mange ujevnheter.
Ellen svarer: Hei på deg!

Kløe på brystvorten er ikke noe spesifikt kreftsymptom. Det er imidlertid en spesiell brystkreftform som heter Pagets disease som man alltid skal ha i bakhodet når det er snakk om endringer i brystvorteområdet. Vanligvis arter denne kreftformen seg som et sårt utslett på og rundt brystvorten på den ene siden. Man skal alltid utelukke brystkreft før man konkluderer med at det skyldes et utslett. Det bør gjøres mammografi og ultralyd for å avklare det, og gjerne et utskrap av overfladiske celler.
Siden du har hatt kløen i 1,5 år uten at jeg kan se at du beskriver noen form for progresjon, vil jeg si at kreftmistanken er uhyre liten. Det er ingen grunn til hyppigere mammografi enn annethvert år dersom det ikke tilkommer symptomer mellom disse to årene.
Det kan være at du vil få god hjelp og avklaring hos en hudlege.
Lykke til!