Spør om hormoner, graviditet og overgangsalder

Unknown-2
Dato
Tirsdag 31. januar
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Manja: Hei!
Jeg er en kvinne på 52 år som har brukt hormonspiralen i ca 2 år. Hvordan kan jeg vite om jeg er i overgansalderen eller ikke?.Har spurt fastlegen min om han kan sjekke om jeg er i overgansalderen men sier at det kan han ikke da det ikke finnes prøver som kan taes så lenge man bruker hormoner/hormonspiral. Har også hatt vondt i en muskel som legen min mener er en strekk i bekkenmuskulaturen men jeg liker ikke å ikke vite helt sikkert hva det er. Får vondt når jeg trener mye eller løfter tunge ting. Burde jeg sjekke dette ytterligere?. Er ellers i god form. Går mye turer, på ski og har et sunt kosthold. Ikkerøyker men drikker et glass vin en gang i blant.

Hilsen 52 åring!
Åsle-Marit svarer: Hei!

Hormonspiralen maskerer oftes siste mens, og det kan være vanskelig å vite eksakt når menopause inntrer. Du kan ta hormonprøver selv om du har hormonspiral, men hormonprøver genrelt er ikke så mye å stole på, spesielt i begynnelsen av overgangsfasen, da de vareier mye.
Hvis du er 52 år, så har det oftest liten praktisk konsekvens å vite om du er gått endelig overgangslader eller ikke. Vi anbefaler oftest å bare la hormonspiralen fortsatt sitte uansett om man har passert det beruktninsdykstige stadiet, da hormonspiralen på mange måte gjør overgangsalder lettere. Du kan også kombinere den med rene østrogenpreparater hvis du skulle få plagsomme hetetokter eller nattesvette.
Det er hvis du ikke har plager av den. Med strekken din burde du kanskje ta en vaginal ultralyd for å se at spiralen sitter riktig på plass, og at alt ellers ser bra ut.
kari: Hei Er 51år har det siste 1,5 år vært plaget med kløe på høyre brystvorte. Tok mammografi i september 2010, med ultralyd. Alt var normalt funn, m..m. Har du hørt om dette før? Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt kløinga? Takknemlig for svar.
Åsle-Marit svarer: Hei!
Tror Ellen har svart på dette før ut fra hennes vinkling.
Hvis det bare er ren kløe, så kan du forsøke en steroidkrem som du får resept på av fastlegen din, eller du kan smøre på litt lokalbedøvende gel. Kløe er av og til som en vond sirkel som det gjelder å komme ut av, dvs at det også har en psyksik komponent.
Hjelper ikke dette, så bør du ta kontakt med en hudlege.
anonym: Jeg er en dame på 48 år som lurer på om det er vanlig å få menstruasjonen tilbake etter nesten to år. Jeg kom tidlig i overgangsalderen, fikk påvist hos gynokolog for 4 år siden at jeg var der. Jeg hadde da vært gjennom noen kjempetøffe år med skilsmisse, bilulykke, barn som flyttet, høgskole og til slutt døde min mor alt for tidlig bare 62 år gammel. Dette gjorde at jeg fikk magesår og en "stressknute" i mellomgulvet. Om dette hadde noen innvirkning på at jeg kom i overgangsalderen, vet jeg ikke, men jeg mener at gynokologen sa at psykiske påkjenninger kunne utløse den. Først nå i den senere tid har jeg hatt det bedre og kjent at "stressknuten" er borte og jeg puster med magen. Nå har jeg altså fått en blødning som ligner veldig på mensen og lurer på om noen har opplevd noe lignende? Kan det være at alle påkjenningene har ført til at kroppen min ble "lurt"? Jeg vet ikke hva som er vanlig og har ikke noen å spørre. Er dette veldig forskjellig fra kvinne til kvinne? Kan noen fortelle meg om deres erfaring med dette?
Åsle-Marit svarer: Hei!
Det kan godt være slik du forteller, at mensen har kommet tilbake en eller kanskje flere ganger, pga belastningene du har opplevd for 2 år siden.
menstruasjonen og hormonene, styres av et samspill mellom eggstokker, livmor og hjerne.
Stress og belastninger påvirsker hjernens signaler til underlivet, slik at mensen blir borte.
Men det er også viktig å undersøke at blødningene ikke skyldes sykdom. Både livmorkreft og andre kreftformer kan ha som førse tegn blødninger.
Men er det mensen, kjennes det ofte på forhånd, da mange merker de hormonelle endringene som forutgår en mens.
Så det kan godt være mensen, men ta for sikkerhets skyld et ekstra besøk hos legen din.
Maja: Hei, Jeg har psoriasis artritt og er kommet i overgangsalderen. Plages med søvnløshet, smerter i nakke, skuldre, armer. Vært hos revmatolog og fått resept på Trisekvens og Albyl E 75 mg. Skal til gynekolog om 1 mnd. Når jeg leser om Trisekvens står det at jeg vil få menstruasjon når jeg skal ta de rosa tablettene. Finnes det andre medisiner som jeg kan ta slik at jeg slipper menstruasjon?
Åsle-Marit svarer: Hei!

Hvis du fortsatt har litt mens, så er det vanlig å ta hormontabletter som fortsatt gir mens, dvs til å begynne med. Så kan man skifte til et annet preparat etter 6-12 mndr. Hormontabletter som ikke gir mens er f. eks Livial og Activelle,
Snakk med gynekologen din, så finner dere helt sikkert sammen ut hvs som er riktig for deg.
Annika: Hei
Jeg er en dame på 50 år. Var hos gynekolog til undersøkelse for en tid siden. Har vært plaget med store og langvarige blødninger. Det ble foretatt ultralyd. Jeg hadde små egggstokker, og veldig trang livmor sa hun. Ut ifra dette synes hun det var rart at jeg blødde så mye, og at man ikke skulle tro at jeg hadde født to barn. Blir eggstokker og livmor forandret med alderen? . Har begynt å hoppe over mensen en måned og to innimellom( siste 2 årene) Når kan jeg forvente at blødningene tar slutt?
Åsle-Marit svarer: Hei!

Med hormonelle endringer ved overgangsalder, så endrer både livmoren og eggstokkene seg. Eggstokkene minker fra plomme til mandelstørrelse når eggene er oppbrukt. Likeså skrumper livmoren 1 til 2 cm i dia.
Har man hatt muskelknuter i livmoren, blir disse også mindre etter menopuase.
Oftest er det slik at når du har begynt å få utsettende mens, så er mensen erfaringsmessig borte for godt iløpet av 1 til 2 år. Det finnes dessverre ikke noen eksakt test for når man kommer i overgangsalder.
Siv: Hei! Jeg er ei dame på 42 år. Mensen har de siste 10 årene vært ustabil. Den kan være borte i måneder av gangen. Og så har jeg mensen 1 uke og så går det 14 dager så har jeg mensen igjen. De siste 3 åra har jeg hatt hetetokter. Men nå det siste året har det blitt oftere og oftere. Jeg bader jo i svette om nettene. Hadde mensen nå i des i 3 dager. Før det så hadde jeg mensen vel i august. Den siste mnd nå så er brystene mine blitt så såre og ømme. Det verker liksom i de, og det verke fra venstre bryst og ut under armhulen og litt ned i overarmen. Jer er ikke gravid. Min mor starte tidlig med overgangs alder. Min søster som er noen år eldre enn meg startet også tidlig med overgangs alderen. Har vonde og såre bryster noe med overgangs alder å gjøre?
Åsle-Marit svarer: Hei!

Nattesvette og hetetokter som du har er oftest tegn på at østrogenhormonene dine faller. Hvis du både har en mor og en søster som kom tidlig i overgangsalder, så er vel du også utsatt for at det skjer deg tidlig.
Kjertelvevet i brystene er påvirkelig av hormoner.
Når hormonene er i ubalanse, slik det er med deg nå, så kan brystene føles vonde og såre. Det varer ikke ved, når du har mistet mensen for godt, så vil en del av kjertelvevet vil omdannet til fettvev. Brystene klapper liksom litt sammen, og vil ikke føles smertefulle lenger.
Det kan være greit at noen har kjent på brystene dine eller at du tar en mammografi, for å utelukke sykdom.
veronica: Hei.Jeg er en dame på 47 år som ble operet for brystkreft juli 2010.Mistet mensen da jeg begynte med cellegift i sept samme året,og har ennå ikke fått den igjen eller hatt noe blødninger nå 11/2 år etter.Er det normalt?Må nevne at jeg har fått behandling med herceptin i et år,og har gått et år på Tamoxifen 20 mg.
Åsle-Marit svarer: Hei!
Det er helt normalt at mensen blir borte med cellegift og at den blir borte med Tamoxifen som er et antiøstrogen. Sannsynligvis er den også borte for godt når du blir ferdig med Tamoxifen om noen år.
Marit: Hei!

Er 47 år og i et forhold med en mann som er 59, blir 60 i år.
Tiden var kommet for skifte av hormonspiral da vi møttes for snart 4 årsiden.
Tenkte prøve noe nytt; p-sprøyte,- skjønte etter en tid at jeg hadde alle bivirkningene, oppblåst, vektøkning, noe uro,søvnforstyrrelser,vondt på stikkstedet(hofte/isjasområde).
Kuttet ut og harært uten prevensjon i halvannet år.
Opplever det som sunt å ikke "tilføre kroppen" min noe som påvirker hormonene.
Vi baserer oss på sikre perioder/hoppe av i svingen-
spørsmålet er ; sjansen for graviditet med såpass modne sædceller og fullført samleie barei perioden rett før /rett etter mensen?
Åsle-Marit svarer: Hei!

Det høres rimelig trygt ut, spør du meg.
Sjansen for å få barn, er svært liten de 10 siste årene før overgangsalder. Kvinnen kan bli gravid, men eggene er såpass gamle, at det ofte ender i abort. Mannen derimot er mer fertil, da hans sædceller nydannes gjennom hele livet.
Når du nærmer deg de 50, så vil også eggløsningene være sjeldnere.
Line: Hei
Jeg er en dame på 51 år. Har begynt å hoppe over mens av og til.
Har blitt henvist fra gynekolog til brenning av livmorslimhinnen pga store og uregelmessige blødninger.Hadde mens i midten av desember. Skulle vente til jeg fikk neste mens. Da skulle jeg få satt en sprøyte provera, så skulle jeg ringe gyn.avd og få satt opp en time. Da ville jeg få time etter ca 6 uker mente legen. Hvorfor kan jeg ikke bare få utført dette uten denne sprøyta, og bli ferdig med det. Nå blir det mye venting:)
Åsle-Marit svarer: Hei!

Enig i det. Det er ikke alle som bruker denne prosedyren lenger. Vitsen med å sette Provera, er at det da blir som en hormonell utskrapning. Slimhinnen blir tynn og når man da brenner slimhinnen er det lettere å få med tilstrekkelig slimhinne til at man får den ønskede effekten med lite blødninger. Så sluttresultatet kan bli så bra som mulig.
Det er i allefall et lite inngrep, som hos de fleste skaper en bedre hverdag med redusert mens. Lykke til!