Spør om naturlegemidler og overgangsalderen

Unknown
Dato
Tirsdag 7. februar
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Heidi: Hei Bernt!
Kan må få samme effekt av planteøstrogen som man gjør av lavdose østrogen eller vanlig østrogen tilskudd? Også de uønskede effektene som en vekst i endometriose? Og brystkreft?
Hilsen Heidi
Bernt svarer: Du kan, jeg gjentar kan få samme effekt av planteøstrogener som du får av lavdose østrogen eller vanlig østrogen tilskudd.

De fleste fytoøstrogenen har svakere virkning enn østradiol, ditt naturlige østrogen. Og de fleste fytoøstrogenene har også ulik effekt på alfa og beta østrogen reseptorer som gjør at de skiller seg også i virkemønster og bivirkninger fra østradiol og andre syntetiske østrogener.

Vi vet ikke hvordan alle fytoøstrogener virker, men de fytoøstrogener som er best undersøkt er fytoøstrogener fra soya.

Fyto østrogener fra soya har ca 15-20% østradiol effekt på beta-østrogen reseptorer som du finner i beinvev og sentral nervesystemet. Det er betydelig mindre effektivt enn østradiol, men såpass klar effekt at de vil ha god dempende effekt på hetetokter og beskytte mot beinskjørhet. Det er gjort mange studier som viser dette.

På alfa-østrogen reseptorer har fytoøstrogene fra soya liten effekt, alfa østrogen resptorer finner du mest i brystvev. Dette er sannsynligvis årsaken til at kvinner som vokser opp i kulturer hvor det brukes mye soya har mye mindre forekomst av brystkreft. De får da i oppveksten mye mindre østrogen stimmulering på brystkjertelvevet og dette vil reduserer risikoen for brystkreft.

Det er derfor lite sannsynlig at fytoøstrogener fra soya kan øke risko for brystkreft - fordi de relativt sett har en østrogen hemmende effekt på brystvev. Tvert imot er det studier som tyder på at soya fytoøstrogener beskytter mot brystkreft. Når det gjelder endometriet er jeg ikke helt sikker - jeg tror det har en mere blandet effekt - men østrogen effekten er likevel mye svakere enn østradiolets effekt. Det er derfor liten risiko å gi fytoøstrogener fra soya alene over lengre tid - fordi det gir mindre østrogen effekt.

Men fytoøstrogener fra soya kan godt kombineres med progesteronkrem - som riktig nok gir svak progesteron effekt - men vi tror at kombinasjonen av østrogen og progesteron både gir bedre effekt og mindre bivirkninger.

Men når det er sagt må jeg understreke at det finnes en rekke preparater med isolerte fytoøstrogener fra soya, hvor den industrielle prosessen de har gjennomgått er så kraftig at resptor aktiviteten kan være endret fra det vi vet om naturlig forekommende soyafytoøstrogener. Vi anbefaler derfor naturlig soya eller produkter som har bevart soyafytoøstrogenenes naturlige egenskaper.

Når det gjelder andre fytoøstrogener vil det forholde seg helt annerledes. Fytoøstrogener i humle, som er ølkrydderet antas f. eks. å ha betydelig stimmulerende effekt på brystvev, noe du ser hos menn fra øldrikkene nasjoner. De har ikke bare ølmage, men også mer kvinnelig fettfordeling over hoftene og mange har fått begynnende bryst utvikling.
kari: mente soyamelk
Bernt svarer: Soyamelk inneholder nok noe fytoøstrogener, men vanligvis i så små mengder at det er et lite problem. Det er derfor lite vits å drikke soyamelk for å dempe overgangsalderplager.

Jeg har så langt aldri hørt om soyamelk som inneholder så store mengder phytoøstrogener at det gir bivrkninger. Men det kan godt tenkes at det er laget soyamelk som er beregnet på kvinner i overgangsalder og som kan inneholde store mengder phytoøstrogener. Hvis det er tilfelle må jo denne soyamelken doseres riktig for å få effekt på overgangsalder og for mye bruk av den kan selvsagt også gi bivirkninger.

Har du kilden til dette oppslaget kan jeg godt skjekke det ut nærmere.
kari: mente soyamelk
Bernt svarer: Soyamelk inneholder nok noe fytoøstrogener, men vanligvis i så små mengderat det er et lite problem. Det er derfor lite vits å drikke soyamelk for å dempe overgangsalder plager.

Jeg har så langt aldri hørt om soyamelk som inneholder så store mengder phytoøstrogener at det gir bivrkninger. Men det kan godt tenkes at det er laget soyamelk som er beregnet på kvinner i overgangsalder og som kan innehodle store mengder phytoøstrogener. Hvis det er tilfelle må jo denne soyamelken doseres riktig for å få effekt på overgangsalder og for mye bruk av den kan selvsagt også gi bivrkninger.

Har du kilden til dette oppslaget kan jeg godt skjekke det ut nærmere.
kari: i et tv program fra usa snakket de om soyamel nesten som gift,,,fullt av østrogener, det stemmer vell ikke
Bernt svarer: Soyamelk inneholder nok noe fytoøstrogener, men vanligvis i så små mengder at det er et lite problem. Det er derfor lite vits å drikke soyamelk for å dempe overgangsalder plager.

Jeg har så langt aldri hørt om soyamelk som inneholder så store mengder phytoøstrogener at det gir bivrkninger. Men det kan godt tenkes at det er laget soyamelk som er beregnet på kvinner i overgangsalder og som kan innehodle store mengder phytoøstrogener. Hvis det er tilfelle må jo denne soyamelken doseres riktig for å få effekt på overgangsalder og for mye bruk av den kan selvsagt også gi bivrkninger.

Har du kilden til dette oppslaget kan jeg godt skjekke det ut nærmere.
Marie: Hei. jeg er 51 år og har nå hetetokter (moderate vil jeg si) ca 1 x i timen + at jeg merker at humøret er mer svingende. Er nok kommet i overgangsalder. Er ikke plaget med tørre slimhinner og sex med kjæresten er veldig fint. Jeg fjernet livmoren i 2006 grunnet myomer og sterke blødninger. Nå har jeg mye smerter og gynekologen min har funnet cyster på eggstokkene og har henvist meg til sykehuset. Jeg var til forundersøkelse i dag og resultatet er at jeg skal fjerne eggstokker og eggledere i slutten av februar. Vil jeg da bli mer plaget av hetetokter? eller få økte overgangsplager?
Bernt svarer: Du er nok kommet i overgangsalder når du er 51 år og har fått hetetokter og humør svingninger. Det er svært individuelt hvor kraftige symptomer som kommer og hvilke symptomer som dominerer og det er ikke alle som sliter like mye med tørre slimhinder og nedsatt sexlyst selv om de er langt inne i overgangsaldern.

Når du fjernet livmoren i 2006 påvirket ikke det hormonproduksjonen din vesentelig fordi det meste av østrogen og progesteron produksjonen skjer i eggstokkene. Hvis du nå skal fjerne begge eggstokkene må du regne med at du også fjerner det meste av gjenværende hormonproduksjon og at hetetoktene og overgangsalderplager kan bli mere plagsomme.

Mitt råd er at du starter med et soya preparat som har dokumentert effekt ved overgangsalderplager som femarell nå før operasjon. Det kan hjelpe deg å myklande etter operasjon. Jeg vil altså anbefale deg å starte med det før operasjon - med en gang etter operasjon ville jeg anbefalt deg å oppstarte progesteronkrem i kombinasjon med akupunktur for ytterligere å reduser plagene.

Gjør du dette tror jeg du kan forebygge en økning av overgangsalderpalger som du må være forberedt på vil øke etter at eggstokkene fjernes.
U.W: TRENGER SÅ SÅRT HJELP
Bernt svarer: Hvis du har spørsmål om hvordan du kan få hjelp må du prøve å beskrive plagene dine, så skal vi vi svare så godt vi kan
U.W: heia
er det mulig å kan bruke legemedisin og homøpatiske midler samtidg hvis det er det hvor kan jeg kontakt deg for å mere hjelp da
Bernt svarer: Det er fult mulig å kombinere bruk av legemidler og homeopatiske medisiner. Du kan da enten gå til legen din å få det du trenger av vanlige legemidler, så kan du gå til homeopat å få homeopatiske medisiner som du kan bruke i tillegg. Går du til homeopat bør du velge en homeopat som er medlem av Norske Homeopaters Landsforbund.

Du bør kommunisere til både legen din og homeopaten at du bruker begge deler så de best mulig kan tilpasse bruken så du har best mulig nytte av å bruke en kombinasjon av begge deler.

Det er jo også slik at en rekke legmidler vi foreskirver som leger kan lindre en del plager, men at de på ingen måte er livsviktige - men hvis du bruker de kan de likevel gi en del bivirkninger. Denne gruppen ikke livsviktige legemidler som lindre symptomer og ofte gir bivirknger kan du godt prøve å erstatte med homeopatiske medisiner.

Når det gjelder legemidler ved mere alvorlige sykdommer som kraftige infeksjoner, betydelig forhøyet blodtrykk eller f. eksempel insulin ved insulinkrevende diabetes - er dette livsviktige legemidler som du aldri må prøve å erstatte med homeopatiske medisiner uten at det skjer i nært samarbeid med legen din.

I Norge er det noen få leger som har tilleggs utdannelse i homeopatisk medisin. Går du til en lege som også er homeopat kan jo hun eller han hjelpe deg med begge deler.