Ekspertsvar

Lailw: Heisann.
Er det noen plasser i Sør-Norge man kan få spyttest for hormonbalanse?
Er det noe progresteronkrem som går an å få kjøpt over disk?
Jeg har masse symptomer men alle prøver er ok så vil gjerne gå videre men må vite hvordan jeg går fram.
Kan jeg best time hos endokrolog eller må man ha henvisning?
L
Lege Bernt svarer:
Fastlegen din kan ta cortisol i spytt og sende til hormonlaboratoriet for å se om du har normale kortisol verdier - det er vanlig å ta morgen og kveldskortisol som også tas i blod.

På Balderklinikken tar vi også kortisol midt på dagen, gjerne kl 12 og 17 i tillegg til 08 og 22, da får vi en kortisol døgnprofil: En kortisol døgnprofil skal vise høye normalverdier om morgenen, da har du et godt startbatteri og bra med energi om morgenen, kortisol skal så synke gradvis og gjevnt utover dagen til relativt lave verdier på kvelden før du legger deg. Hvis kortisol ikke synker , er det tegn på en oppregulert stressrespone som over tid vil gjøre deg sliten og utmattet som et resultat av langvarig stress - hvis det skjer får du etter hvert generelt lave kortisolverdier gjennom hele døgnet.

Progesteronkrem får du i Norge på Apotek, men du må ha resept fra legen din, det fås ikke reseptfritt.
Du må også gå tilfastlegen for å få henvisning til endokrinolog.

Alle vanlige blodprøver kan godt være fine selv om du har mye overgangsalderplager, for å kartlegge hormonbalanse i overgangsalder kan det tas en rekke prøver både fra blod, spytt og urin for å få oversikt over hormonubalansen.

Svaret er sponset av Balderklnikken