Ekspertsvar

BG: Hei. Er 52 år. Har vært plaget med sterke hetetokter, dårlig søvn, dårlig sexlyst, svekket hukommelse etc. Har tatt livmoren for mage år siden så jeg har ikke blødninger. Fikk østrogenplaster hos gynekolog med beskjed om at dette skulle løse problemer og med nesten ingen bivirkninger siden jeg ikke hadde livmor. Har nå brukt det i fire uker og har litt mindre svettetokter om natta, men nesten mere humørsvingninger og ennå mindre sexlyst. Har nok et høystress yrke, men prøver å holde meg 'nede'.Ønsker en skikkelig/ helhetlig gjennomgang hos behandler/lege. Kan du anbefale noen? Hva kan jeg gjøre i ventetiden?
Lege Bernt svarer: Dessverre vil stress forverre overgangsalderplagene du har, du bør derfor ta det alvorlig å prøve og redusere stressbelastningen.

Stressmestring dreier seg alltid om både å sette grenser dvs si nei til belastninger som utløser stress og dermed redusere stressetriggerne. I tillegg kan du lære å mestre stress bedre og "tune" deg ned hvis du blir stresset ved bl.a mindfullness teknikker, pusteøvelser og andre teknikker.

Fastlegen din kan nok hjelpe deg mer ved å øke dosen på østrogenplasteret, å øke dosen litt skal du ikke være redd for - fordi de fleste østrogenplastre har bioidentisk østrogen og i forhold til tabletter trenger du svært små doser.
At du frå mer humørsvingninger skyldes nok at du samtidig bør få tilført progesteron så du får en bedre balanse i kroppen enn det øtrogen alene gir.

Er du i overgangsalder er det også veldig viktig å passe på at du ikke går med mangel på viktige nærignstoffer som vitamin D, B 12, jern, selen, magnesium og ikke minst jod.

Lykke til


Svaret er sponset av Balderklnikken