Spør Håvard om hjertet og hormoner

Unknown-3
Dato
Torsdag 23. februar
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

meg: Hei. Jeg har fått påvist lavt østrogen-nivå hos legen min nylig. Jeg er en kvinne på 27 år, og symptomene mine minner om overgangsplager(veldig varm om natten, nattesvette, nedsatt sexlyst osv) Legen min sa at jeg ikke burde begynne på noe østrogen-tilskudd min unge alder. Har du noen råd? Jeg har hørt om et soya-produkt som selges hos helsekost som skal gi økt østrogen..? Og kan det lave østrogen-nivået ha noen sammenheng med at jeg har fått cøliaki nylig? Som prevensjon bruker jeg Nuva-ring. Jeg har ingen barn.
Håvard svarer: Hei!

Coeliaki kan ha sammenheng med for tidlig overgangsalder. Eggstokkene kan også angripes av autoimmune sykdommer, kortvarig eller langvarig.
Det er ikke noen aldergrense for hormonstilskudd. Men det bruker du allerede, iog med at du bruker NuvaRing.
Når du bruker østrogenholdig prevensjon, så er det også vanskelig å måle hormonnivået riktig.
Du må da ihvertfall være uten NuvaRing en cyklus får å se på nivået av kjønnshormonene. Du bør også sjekk stoffskiftet.
Soyaproduskter pleier man ikke å anbefale i din aldergruppe hvis du virkelig er i ferd med å gå i tidlig overgangslder.
sliten: Har lavt stoffskifte og bruker Levaxin 350 mgr. i uken.Ft4 ligger på 14,7 . Tsh på 1,4.Men jeg synes jeg er mye sliten og lat.Orker ikke starte på noe.Jeg har blitt bedre etter at jeg startet med tabl. men jeg lurer på om kanskje jeg bruker for lite Levaxin. Jeg savner den aktive meg .
Håvard svarer: Hei!

Stofskifteproblemer er et velkjent fenomen hos kvinner midt i livet. Det er heldigvis god hjelp å få med medisiner, men kan ta tid før en er justert inn på riktig dose.
Laboratoriemessig virker du velregulert på Levaxin, men det er flere forhold som spiller inn når en skal vurdere stoffskifteprøvene.
Er prøven tatt medikamentfastende?
Hvor lenge siden er det dosen ble endret? Det kan ta opp til flere månender før du kjenner effekten av doseendring. Av og til velger man ikke å se seg blind på laboratorieverdiene, men gir Levaxin etter pasientens subjektive velbefinnnede.
Ta kontakt med fastlegen din igjen- kansjeh finner dere sammen ut at det er vedt et forsøk å øke Levaxindosen noe?
usikker: Er 64 år og bruker Livial fortsatt, har brukt det i mange år.Bruker også Vagifem. Ble laserconisert for ca et halvt år siden. Lurer på om om det er farlig å fortsette med hormoner?
Håvard svarer: Hei!

Livial er hormonell substitusjon av østrogen, gestagen og en androgenvarinat, dvs at du tilfører kroppen det som den lager mindre av etter ca 50 år.
Med hormonsubstitusjon behandler vi ikke sykdom, men velbefinnende og livskvalitet. Derfor må kravene til denne type behandling være ektremt store når det gjelder sikkerhet, trygghet og bivirkninger.
Det er mange fordeler og noen ulemper ved hormonbehnadling. Ved langvarig hormontilførsel øker ulempene noe- du kjenner sikkert risikoen for brystkreft, slag og hjerteinfarkt. Det er fordi man får lderspåslaget i tillegg til behandlingen. Terapinanbefalingene er fortsatt minst mulig dose i helst max 5 år. Men det er fortsatt mange som velger å bruke hormoner langr utover 5 år fordi man kjenner gost på kroppen at detteer bra.
Hvis man ellers er frisk, og ikke har disposisjoner for hjerte-karlidelser eller brystkreft, er det ingen absolutt kontraindikasjon mot å fortsette med f.eks Livial så lenge du vil. Jeg anbefaler da ofte årlig mammaogrfai og helsesjekk.
Vagifem er helt trygt, og kan ikke sammenliknes med Livial når det gjelder langtidsbivirkninger.
Coniseringen din har ikke noe med hormoner å gjøre i det hele tatt.
Håper dette var svar på spørsmålet ditt!
Forvirret: Jeg fjernet livmoren for 6 år siden, men har ennå eggstokkene. Er nå kommet i overgangsalderen, og har fått Activelle hos legen. Leser i pakningsvedlegget at det er kvinner med livmoren i behold som skal bruke disse, er disse rette hormoner for meg?
Håvard svarer: Hei!
Det kommer litt an på om du har fjernet livmorhalsen eller ikke. Har du fjernet hele livmoren med livmorhalsen, så trenger du ikke gestagenbiten av Activelle, men kan bruke rene østrogener, som nok er sunnere enn kombinasjonspreparatene. Du kan enten da ta rene østrogener som tabletter eller plaster. Har du livmorhalsen i behold, er det mange som står på f. eks Activelle, for å beskytte slimhinne i livmortappen.