Spør om graviditet og overgangsalder

Unknown-2
Dato
Torsdag 1. mars
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Marie: Har som sagt prøvd ut ulike preparat, og så ut til å reagere på gestagenkomponenten (som du nevner). Var da mye kvalm. Men dette er trolig noe annet.. for nå er det jo bare østrogen (progynova). Husker en lege nevnte noe om reseptorene, som blir mer vare/sensitive når jeg er uten østrogen.. kanskje det er der det ligger. Som du skjønner er problemet to-delt.. trolig østrogenmangel som gir sårbarhet, og kraftige symptom ved endringer. Vel, takk for svar - og at du tok deg litt ekstra tid :)
Åsle-Marit svarer: Fortsatt lykke til med hormonene iallefall!
Marie: Takk! Har inntrykk av at det er selve endringene i nivå av østrogen som gir meg kraftige symptom, selv små endringer.. Prøvde en gang å følge gynekologens råd om å ta en hel mg (progynova) endring (rett på), noe som ga utrolig kraftige symptom.. husker vi satt og regnet på halveringstid.. Og merker veldig godt om jeg tar tabelettene to timer senere enn vanlig f.eks. Kanskje har dette sammenheng med at jeg litt over 6 mnd var helt uten østrogen en periode? Vel, trolig er det mangel jeg kjenner mest på.. og gradvis bør trappe litt opp.. Er det sannsynlig at symptomene kan være bivirkning av noen av preparatene? Går også på pranolol pga en hjerterytmeforstyrrelse.
Åsle-Marit svarer: Hei igjen- pga tekniske problemer ser det ut til at de 2 siste spørsmålene dine ble borte for meg i går.
Det er interessante erfaringer du har når det gjelder østrogen og doseendringer o0g bivirkninger.Generelt kan man si at det er mye vanskeligere å få til en god substitusjon hos en yngre person enn hos en rundt 50 (dvs vanlig mensopause=. Og vanskeligere å finne fram til riktig dose og preparat hos en som har gått i kirurgisk menopause i forhold til naturlig menopause. Det er helt sikkert mye vi ikke vet enda- om østreogenreceptorer og østrogenvirkning ikke bare på kjønnsorgaer, men på andre organer og ikke minst hjernen.
Marie: Hei!
Kom i kirurgisk menopause 30 år gammel, og har siden det slitt med å finne god substitusjonsbehandling. Har litt hjelp av gynekolog, men opplever egentlig at det ikke strekker til. Har funnet endel artikler om diverse psykiske symptom som er vanlige i denne situasjonen, og kjenner meg godt igjen. Klarer ikke helt å gi opp håpet om en bedre hverdag. Har prøvd svært mye, og går nå på progynova 2.25 mg, samt provera hver 3-4 mnd, og litt tostran. Det jeg lurer på om du vet noe om er:
1) Sammenhengen mellom østrogen og B6 (finner endel artikler på pubmed om at det er vanlig at B6-opptaket er dårlig når man går på østrogen. Vet du noe mer om dette?
2) Noen reagerer kraftig ved oppstart/endring av østrogen (jeg er en av dem) vet du hvorfor det er sånn? Det gjør det vanskelig å endre dose/preparat.
3) Ser på pubmed at det også er en sammenheng mellom østrogenmangel og angst, kjenner du noe til dette? Har litt (ikke mye) ekstra sårbarhet/angst. Ser helt klart at det er sammenheng her med når på dagen tabl tas/begynner å virke osv..
4) Produserte eggstokkene mine mer østrogen enn det jeg får i meg hver dag? Synes å huske en gynekolog en gang sa at "du kommer uansett ikke opp i det nivået"...
5) Hva med progesteron, kunne jeg kanskje hatt nytte av progesteronkrem?
Beklager det ble mange spm dette, og trolig også litt vanskelige spørsmål.. men setter pris på om du kjenner til noe av dette, for det er ikke så lett å finne ut av det helt på egenhånd, selv om jeg har helsefaglig bakgrunn.
Åsle-Marit svarer: Hei!
Det var mange kompliserte spørsmål!

1. Jeg vet ingenting om østrogen og B6 mangel, men kan prøve å finne mer ut av det til senere.
2. Er det sikkert at det er østrogenendring du reagerer på, og ikke gestagenkomponenten? Østrogenet er det samme i de fleste preparater, bortsett fra Livial som har et syntetisk østrogen, mes gestagenene i de ulike preparatene er veldig forskjellige- og med ulike egenskasper og virkninger.
3.Jeg opplever ofte at kvinner som har østrogenmangel, sier at de føler seg mer sårbare og angstfylte enn tidligere i livet- hvis det er det du sikter til. Jeg kan ikke si deg hvordan østrogenet direkte påvirker hjernen som grunn til dette.
4. Det er nok riktig. Dess yngre man er- i fertil alder- dess mer østrogen produserer og trenger man. 2,25 mg som du nå står på, er en normal dose, men heller ikke svært høy.
5. Tja- absopsjonen over huden av progsteronkremen er varibel og individuell. Den ansees ikke som tilstrekkelig for å bufre den negative effekten av østrogen på livmorslimhinnen. Der har du Provera hver 3-4 mnd. Men det går fint an å prøve progsteronkrem. Det kan godt hende at du føler at hormonene faller mer" på plass" da. Men bruk fortsatt Provera som før. Lykke til!
sigrid: hva er beste naturpreparat mot overgangsplager
Åsle-Marit svarer: Hei!

Jeg tror ikke jeg skal påstå at ett produkt er å anbefale framfor noen andre. Problemet hittil har vært at det har manglet god nok forskning og dokumentasjon på effekt og bivirkninger på naturpreparatene, men det kommer stadig noe nytt. Men generelt er det soyabaste produkter som kommer best ut. Dr. Rognlien har skrevet mye om naturpreparater og overgangsalder på dette nettstedet. Ta en titt!