Ekspertsvar

Anni: Jeg er en dame på 52 år som sliter med humørsvingninger og nedsatt sex lyst.
Flere år siden siste mestruasjon. Fått estalis plaster og 2% Tostran gel, som skulle hjelpe. Har mini-flush, og er hovedsakelig plaget med store humørsvingninger, og føler meg deprimert og veldig sårbar. Er det noe annet du vil anbefale for plagene mine ? Føler ikke at disse preparatene har noen særlig virkning.

Lege Bernt svarer: Estalis plaster inneholder bioidentisk østradiol og et syntetisk gestagen(progesteron er naturlige gestagen) i tillegg har du fått testosterongel. Jeg forstår det du skriver som om du har fått mindre hetetokter når du går på dette - at det har gitt mindre overgangsalderplager - men at du fremdeles plages med humørsvingninger, er deprimert og sårbar.
Hvis du er mer irritabel - ville jeg først sluttet med testosterongelen. Hvis du da bare blir litt bedre ville jeg vurdert å byttet fra Estalis til Estradot som bare inneholder østradiol og ikke gestagen. I dag ser det ut til at en del av de syntetiske gestagenen hos noen gir mest bivirkninger. Estradot kan du så i neste omgang kombinere med progesteronkrem som inneholder bioidentisk progesteron - men den progestoron stimuleringen du da får er likevel relativt sett svak.
Hvis ikke dette gir bedring må du få hjelp til å mestre humørsvingninger og den økte sårbarheten, begge deler trenger jo ikke bare å henge sammen med overgagnsalder - selv om jeg også i første omgang vil tenke at de gjør nok det også.
Vi ser også at mange kvinner har bedre effekt på sexlyst og humørsvingninger ved å gi DHEA i stedet fro testosteron - det siste gir oftere mer irritabilitet. DHEA derimot er forstadiet både til østrogen, progesteron og testosteron og gir ofte en mer robust hormon effekt og ikke bare testosteron effekt.