Ekspertsvar

virgo2 : Hei er ei jente på 50 år som har begynt med Femarelle for 2 år siden mot hetetokter. I mai begynte jeg også med progesteron krem 1,7% laget av sykehusapoteket. Dette har fungert greit men har ikke hjulpet mot stivet I hofter/kors ryggen, men jeg skal til revmatologisk nå I mai. Nå har hetetokter økt og jeg har økt dosen med femarelle uten at jeg merker så mye til det, jeg fryser mye selv om det er godt å varmt I rommet. Jeg er veldig ukonsentrert, og glemmer ord og føler meg litt på siden av meg selv. Føler jeg ikke er meg selv og sover til tider dårlig, hvor små bagateller blir så store at jeg må le av meg selv. Jeg har ikke hatt mensen på over 9 måneder. Nå til spørsmålet :Kan jeg prøve 25mg estradot østrogen plaster eller har du et annet godt forslag.Legen min vet ikke mer hva hun kan gjøre for meg. Jeg bruker ingen medisiner, er I full jobb og har det godt og trener 2 ganger I uken. Det hoftene mine tillater. Håper på positivt svar☺
Lege Bernt svarer: Smerter og stivhet i ledd og muskler er det mange som får i overgangsalder. Årsaken til at ledd og muskelstivhet og smerter kommer oftere i overgangsalder skyldes nok også alder og andre ting enn bare østrogenmangel. Det er derfor bra at du har fått time til revmatologisk vurdering. Med hensyn til dosering av Femarelle er min erfaring at noen i perioder trenger både 3 og 4 tbl. daglig for å få full effekt - det er det bare å teste det ut. Det at du fryser mye selv om det er varmt - gjør at jeg synes du skal gå til fastlegen din å få tatt stoffskifte hormoner og andre blodprøver og gjerne en jodstatus(døgnurinprøve). Stoffskifteplager kommer oftere i overgangsalder og vil forsterke kognetive problemer og påvirke hukommelse - så få det undersøkt - be også om å få tatt B12 og D-vitamin status som også er viktig for kognetiv funksjon.

Når du har fått dette undersøkt og alle prøver eventuelt er fine - ville jeg også gitt deg bioidentisk østradiol som plaser 25 - 50 mcg 2x i uken og kombinert det med progesteronkrem, du kan starte med lav dose og titrere deg opp til tilstrekkelig effekt.