Spør om søvn og overgangsalder

Unknown
Dato
Tirsdag 6. mars
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

cam: Hei!!..Har hatt intense smerter magen nå i 3 døgn..vet ikke hva det kan vere.Men et spørsmål vil jeg stille.Jeg har hormonspiral,kan den flytte seg lenger oppover i livmoren,eller havne på feil plass ?? Kan det skje etter en heftig sex??
Bernt svarer: En spiral kan nok flytte på seg ved kraftig fysisk stimuli, selv om det nok er skjelden at den dyttes lenger opp i livmor selv ved heftig sex.

Det kan selvfølgelig være mange andre årsaker til de intense magesmerten du beskriver, så jeg synes du skal komme deg til legen din for å få sjekket dette nærmere ut.

Har du i tillegg feber kan det jo være en blindtarmbetennelse, eggstokkbetennelse eller en begynnende tarmslyng. Blir smerten verre og du har feber må du kontakte legevaktslege å få et hjemmebesøk. Har du ikke feber og smertene er til og fra kan du sikkert vente til i morgen før du går til legen din. Du har hatt det du beskriver som intense smerter i 3 døgn, da bør du kontakte lege å fåp det næremre rundersøkt så raskt som mulig.
Sofie: Hva kan man gjøre om man blir fryktelig sinna og ikke seg selv når overgangsalderen kommer? Jeg sliter skikkelig!
Bernt svarer: Det er store forandringer som skjer når overgangsaldern kommer. Selv om de fleste plages av hetetokter og søvnforstyrrelser er det mange som også får leddsmerter, mer hodepine og nedsatt sexlyst. Andre blir deprimerte og mang får mere angst og uro. Nesten all merker at hukommelse og konsentrasjon blir dårligere og det skjer særlig når hetetoktene kommer som værst. Det er også mange som blir sinte og agressive som et svar på at kroppen ikke fungerer.

Det er gjort spect målinger som viser hvordan blodgjennomstrømningen i hjernen endres under hetetokter. Det er skremmende målinger som viser at under en kraftig hetetokt avtar blodgjennomstrøningen til hjernen så kraftig at det er lett å skjønne at kvinner ikke kan fungere normalt og mange kan nok oppleve at de delvis mister kontroll og kan føle seg nærmest utilregnlige. Det er altså fysiologiske forklaringer på at både kropp og psyke ikke fungerer opptimalt under hetetokter og i overgangsaldern.

Når du sliter med ukontrollert sinne må du søke hjelp så du får bedre kontroll over plagene. De finnes mange artikler her på Overgang som kan gi deg råd og tips om hvordan du kan bli bedre. Fra mitt ståsted som lege vil jeg anbefale deg først å prøve akupunktur i kombinasjon med soya-fytoøstrogener som du finner i preparater som Nutri5 eller Femarell. Begge deler vil dempe overgagnsalder plager å hjelpe deg med å komme i bedre balanse.Du kan godt kombiner akupunktur og femarelle for eksempel.

Er du deprimert og sinna, er det mange som også har nytte av Johannesurt preparater som gir en lett stemningshevning og kan bedre søvnen. Johannesurt virker ved at det øker mengden seretonin i sentralnervesystemet på samme måte som moderne antidepressiva gjør det.

Regelmessig mosjon, meditasjon og avspenning og et sundt kosthold med mye bær og grønnsaker og fet fisk reduserer også plagene.
annonym: har ikke hatt hetetokter, men blør så voldsomt .
kan kjenne at det plutselig kommer så mye at det renner nedover på innersiden av beina...kan drive på slik i en uke om gangen....blir jo veldig trett å slapp av det da...prøver å få i meg mat med mye jern..men det jeg lurte på var om det var en måte å då redusert blødningene på....kan jo ikke trimme eller lea meg noe sæelig på grunn av dette,
Bernt svarer: Kom deg til legen eller gynekologen din å få gjort en grundig undersøkelse. Voldsomme blødninger bør alltid undersøkes grundig og behandles. Hvis du blør så mye at du får lav blodprosent og lavt jernlager, blir du selvfølgelig veldig trett og slapp av blodtapet alene.

Hvis du er undersøkt og det ikke er funnet noen bakenforliggende årsak til blødningene som kan behandles, kan siste alternativ være å fjerne livmoren og dermed fjerne blødningene. Før det gjøres ville jeg prøvd akupunkur. Det høres sikker merkelig ut for mange, men akupunktur kan være veldig effektivt for å stoppe blødninger fra livmor, og særlig stoppe blødningsforstyrrelser i overgangsalder. Men ikke gå til akupunktur før du har fått en grundig undersøkelse av blødnings forstyrrelsene dine.
lillemor: Glemte å si at jeg har ikke så sterke hetetokter nå, etter at jeg begynte med naturmedisin, men svetter lett om natten.
Bernt svarer: Bra at du har effekt av det naturmiddelet du bruker, det er bedre å bruke det enn å begynne bruke østrogener synes jeg.
Lillemor: Jeg er en kvinne på snart 58 år.
Jeg mistet menustrasjon rundt de 50. Hadde en periode på 1 år lette hetetokter, men ikke slik at de plaget meg nevneverdig.
Utover det har jeg ikke hatt noen plager. Har hadt lavt stoffskifte i veldig mange år.
Så plutselig høsten 2011 kjente jeg at kroppen var varm, hendene mine som alltid har vært kalde var varme. En kveld fikk jeg skikkelige hetetokt,har hatt disse hetetoktene med jevne mellomrom . Begynte å ta Remifemin rundt juletider for å se om det hjalp. Jeg hadde stortsett 1 eller 2 slike tokter pr dag og noen dager ikke. Fra nyttår av har jeg svettet endel om natten, men ikke slik at jeg bader i svette. Det kjennes som prikking i kroppen og jeg er varm slik at svetten kommer. Dette våkner jeg av med angst.
Er det normalt at man begynner å bli plaget flere år etter at man trodde man var ferdig med overgangsalderen, eller kan dette komme å gå. Jeg er nervøs av natur og tenker selvfølgelig på hvorfor jeg har det slik.
Bernt svarer: Det er mange som har overgangsalderplager som forsterker seg i perioder og blir bedre i perioder. Noen opplever også at plagene kommer og går. Store stressbelastninger vil undertrykke egenproduksjonen av østrogen og er nok den viktigste årsaken til at en del kvinner går tidligere i overgangsaldern enn de burde gjøre. Hvis man skjønner dette og greier å redusere stressbelastningen vil mange oppleve at de får opp østrogen produksjonen og går ut av overgangsaldern igjen, i alle fall for noen år til.

På samme måte er det noen som har hetetokter og overgangsalderplager i peridoer på 20 år eller også lengre. De fleste kvinner har plager som varer 2-5 år. Det er også noen som opplever det samme som deg at plagene plutselig dukker opp igjen flere år etter at man trodde overgangsaldern var over. Veldig ofte er det stress påkjenninger som forverrer plagene.