Ekspertsvar

anna: Jeg er en dame på 52 år, som har fryktelige problemer med humørsvigninger, sinne og hjertebank ! ingen sex lyst ! Vært hos legen og fått estalis plaster og Testron gel 2 %
Hjelper ikke, og jeg har ukontrollert sinne og aggresjon. værtt hos legen og har høy puls, og skal gå med en 24 timers blodtrykksmåler. har tatt ekg og den var fin.
Hva kan jeg gjøre ??? har en samboer som snart ikke orker mer..
Gynekolog Åsle-Marit svarer: hei!
Det kan hende at den hormonkombinasjonen ikke er den riktige for deg. Som med p-piller må man prøve seg litt fram. De ulike preparatene har litt forskjellige egenskaper. Anbefaler at du får et annet gestagen i tillegg til østrogenet, f.eks rent progestron. som virker mer beroligende.
Du sier ikke hvor lenge du har prøvd Estalid/Testron- vanligvis merker man en positiv effekt allerede etter 3 uker.
Hjertebank er vanligvis et østrohgenmangelsymptom hos en ellers frisk kvinne på 52 år. men det er betryggende at du har tatt EKG og skal til 24 tiners blodtrykksmåling.
Nedsatt sexlyst er en del av bildet, men har også med hjerte og hode å gjøre- ikke bare hormoner. Får du på plass psyken din, så kommer ofte sexlysetn tilbake.
I tillegg til hormonbehandling, så kan en også ha effekt av yoga, mindfullness etc for bedre å takle humørsvigninger.Les mer om: sinne