Ekspertsvar

Laila64: Hei. Jeg er en dame på 52 år. Har hatt hetetokter I 2.5 år. Men mensen har Vært borte de siste 4 årene ca. Jeg føler meg mye sliten og forvirra på en måte . Veldig sliten på de dagene hvor hetetoktene er veldig varme og mange. Blir man sliten av dette og hormoner som er i virr vaer? Lurer også på om hetetokter er vanlig å vare I mange år ? Mvh.Laila 64.
Gynekolog Åsle-Marit svarer: Hei igjen!
De fleste merker mest til hetetokter rundt de tider der mensen blir borte for godt, men det er også vanlig å kjenne på varmebøler både før og etter menstruasjonsslutt,
Det vil naturlig gå litt i bølgedaler,hormonene er ikke som å skru av en bryter. Hvor slitsomt det føles, avhenger også av andre faktorer, spesielt stress og belastninger ellers. En stor undersøkelse i USA (Penn ovarian aging study) viste at kvinner i gjennomsnitt hadde hetetokter i 7,4 år. Men det betyr ikke at det er et problem i 7,4 år hos alle- for de fleste brenner det ut og er verst 1-3 år. Man lærer seg å møte de, med pusteteknikker, avspenning, riktig bekledning (lag på lag), vifter etc.
Tretthet, uro, forvirring-det er normalt- og det er forbigående.
Er det ille, er det lett å anbefale hormonsubstitusjon som gir deg tilbake de hormonene som du nå lager mindre av.For de fleste kvinner mellom 50 og 60 år vil gevinsten være større enn bivrkningene ( hvis du ellers er frisk).

Les mer om: hormonterapi