Spør om det nyeste innen brystkreft

Unknown-1
Dato
Tirsdag 13. mars
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

anonym: Jeg er behandlet får livmorhalskreft det er nå ett år siden behandlingen tok slutt. Jeg bruker trisekvens mot overgangsplagene mine og får å få tillført det jeg skal ha av østrogen og div. jeg blir 38 år i år, å jobber på en rimi butikk, men nå er jeg sykemelt da jeg har hatt atter en gang vondt i magen(ekspert på do gåing) er voldsomt angstfull og sliten om dagen. føles liksom som om kroppen er konstant betent, tett i bringa og masse smerter i mellomgulv og i hodet.. utslittt... min fast lege er en ung, smart veltrent stille type, føler att han ikke fårstår jeg er ikke noe flink til å formulere meg å får angst når jeg prøver å prate om det som plager meg å gjør vondt. jeg er aktiv å stresset av natur, men i det siste blir jeg sliten bare jeg ser på ute skoa mine... jeg begynte å jobbe igjen ca 5 mnd etter att jeg ble ferdig med behandlingen..stråling, cellegift både innvendig og utvendig. masse mage besvær kan man vel si! prøver å holde motet oppe men er veldig deprimert om dagen å føler ingen fremgang... skriver her bare får å få ut litt gørr av systemet... finner ikke noe savar å hvordan leve bedre jeg altså-----
Ellen svarer: Kjære anonym!

Jeg skjønner at du strever med litt av hvert for tiden og at livet kan føles tungt. Jeg stusser litt over at du har overgangsalder allerede i en alder av 38 år, men det er vel trolig pga behandling for kreft i underlivet. Trisekvens pleier å være til god hjep ved mangel på østrogen. Jeg antar at plagene dine i hovedsak skydes bivirkninger av strålebehandlingen du har fått. Strålebehandling mot underlivet kan lett gi sammenvoksninger av tarmer og magesmerter i ettertid. Jeg regner med at du fortsatt går til kontroll der du ble behandlet for underlivskreften din. Jeg synes du skal ta kontakt med dette sykehuset og be om en kontroll der. De har god erfaring med å behandle slike plager som du beskriver.

Lykke til!
May: Takk for sist svar.
Jeg har tatt blodprøver. FSH og AMH. FSH var i januar 66 og nå sist 100! AMH er på under 1...
Det betyr jo at eggstokkfunksjonen min er ute av drift og sansyneligheten for at jeg kan bli gravid er minimal og vi har begynt å se til utlandet for muligheten for eggdonasjon.
Det jeg lurer på nå er at disse verdiene betyr vel at jeg har lite østrogen i kroppen. Har så og si aldri hetetokter nå (slet med det i sommer og høst) og heller ikke tørre slimhinner så føler meg ikke i overgangsaderen, kanskje jeg allerede er over overgangsalderen (?), men håper jo fortsatt det skal snu så jeg får tilbake syklusen min, men lurer på om jeg, siden jeg bare er 32år, kan forebygge noe med tanke på benskjørhet som jeg har skjønt også er en risiko etter overgangsalderen. Kosthold, trening mm?
Ellen svarer: Hei igjen!

Benskjørhet kan utvikles etter overgangsalder. Mange kan bare ta en titt på sin egen mor og på den måten få en pekepinn på risiko for benskjørhet fordi arveligheten her er stor. Den beste måten å forebygge benskjørhet på, er å være fysisk aktiv. Du bør gå turer på ujevnt underlag og drive styrketrening minst en gang i uka. Du bør drikke melk og eller spise litt hvit ost daglig samt sørge for at du er ute hver dag. På den måten får du sollys og tilførsel av D-vitamin. Ta gjerne også tran, spesielt på vinteren da det er lite sollys. D-vitamin er bl.a. viktig for benhelsen.

Siden du er kommet så tidlig i overgangsalder, har du høyere risiko for å utvikle benskjørhet. Du bør få målt bentettheten din og følge denne jevnlig i årene som kommer. Dersom bentettheten er lav, finnes det gode medikamenter som kan bremse og korrigere benskjørhet.