Spør om hjerte og hormoner

Unknown-3
Dato
Tirsdag 20. mars
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

rådløs: Er 47 år, operert for hormonfølsom brystkreft i 2011. Nylig operert for hjernehinnesvulst januar 2012, dette er egentlig bagateller i forhold til mine plager med overgangsalderen som nå har pågått siden jeg var 38.
Har brukt østrogen i mange år men etter brystkreften har jeg fått totalforbud mot dette. Har prøvd alle mulige preparater, helsekost gode råd etc. Har hetetokter flere ganger i timen, døgnet rundt.
Spiser sunt og trener. Søvn er en stor mangelvare, grunnet leddsmerter og ekstreme hetetokter. Har gode rutiner og er disiplinert både med kosthold og leggetider men ingenting hjelper. Prøver nå sovemedisin som jeg ikke tar før ca. 01.00. Hetetoktene roer seg ned ca kl.23.00 å da klarer jeg å sove uten sovemedisin frem til hetetoktene starter for fult igjen rundt kl. 01.00. Har også prøvd å ta sovemedisin når jeg legger meg kl. 23.00 men våkner uansett etter en time og to.Står opp hver dag mellom kl. 04.00 - 05.00. Men det rare er at etter jeg opererte for hjernehinnesvulsten så var hetetoktene så å si borte i et par uker. Jeg fikk morfin i noen dager etter operasjonen deretter paralgin i noen uker. Hetetoktene startet igjen før jeg la bort paralginen. Har du en forklaring på hva dette kan være. Til opplysning så startet både min mor og bestemor tidlig med overgangen og min mor på 70 år har fremdeles hetetokter.
Håvard svarer: Takk for et langt sørsmål.
Av og til pleier jeg si at at en ting er å beskrive verden og tilværelsen, å forstå og gjøre noe med den er verre.

Du beskriver overgangsplager siste 9 år, og pga brystkreft er hormonbehandling ikke tilrådelig.Da er det ikke så mange andre muligheter, noen prøver akupunktur, noen prøver Effexor (som virker på hjernen). De fleste kvinner opplever mindre plager med alderen.

Søvnmangel er et problem for mange, i Bergen ligger "Najonalt kompetansesenter for søvnsykdommer" som kan anbefales, fastlegen din kan sende en søknad, Trodheim har også en god søvnavdeling.
Jeg tror ikke plagene dine kan løses med enkle svar.