Ekspertsvar

MB: Hei, jeg har forstått det slik at man bør få østrogentilskudd i tidlig overgangsalder (tidlig 40 årene) for å forebygge bl.a. beinskjørhet. Er det tilstrekkelig å heller bruke fytoøstrogener? Har lest at soyaprodukter ikke er helt bra for oss med lavt stoffskifte (medisinert). Finnes det likevel noen produkter du kan anbefale? Har ikke plager utover noe hetetokter på nettene og tretthet.
Lege Bernt svarer: Går du i overgangsalder før du er 45 vil jeg anbefale deg å bruke bioidentisk østrogen som plaster og eventuelt kombinere det med progesteronkrem eventuelt bioidentisk progesteron som tabletter. Du kan også bruke fytoøstrogener fra soya , på produkte Femarelle er det gjort studier som viser at det har positiv effekt på beinskjørhet.

Ved veldig tidlig overgangsalder 40 - 45 ville jeg brukt østrogen plaster og bioidentisk progesteron de første årene. Hvis du gjør det i 5 år elle rmer kan du så gå over til
Femarelle for eksempel, som også vil redusere risiko for benskjørhet. Har du lette plager, eller plager som kommer og går kan du selvfølgelig også prøve Femarelle med en gang.

Soya er ikke gunstig ved lavt stoffskifte, men min erfaring er at de fleste tåler Femarelle godt. Det er data som viser at mye soya kan påvirke lavt stoffskifte negativt, men den negative effekten er liten og er relatert til mengden du bruker. Min erfaring er at soyaprodukter som Femarell tolereres godt av kvinner med hypotyreose og kun gir positive effekter ved å dempe menopause plagene.