Ekspertsvar

Håpefull: Hei, jeg er snart 45 og hadde siste normale menstruasjon mars 2015 (43 år). Verdier målt siste 1,5 året: fsh 61-120/lh 52-75/østradiol 0,06-0,30/progesteron <3, ikke målbar/testosteron 1.8.

Mitt hovedproblem etter overgangsalder er utmattelse med lang sykmelding som resultat. Ellers noen hetetokter i perioder, men ikke så plagsomt. Humøret har holdt seg bra. Brukt levaxin mot lavt stoffskifte siden 2000 og har verdier innenfor normalen (dog alltid hatt ft4/ft3 i nedre sone til tross for tsh på 0,6). Har også sjekket alle vitaminer, mineraler, jern osv.

I sommer gikk jeg til gynekolog som mente jeg burde fått østrogenbehandling fra 2015 pga tidlig overgangsalder. Fikk Estalis plaster. Stoppet etter 3 uker pga enorm og lang blødning. En undersøkelse viste noe eggeproduksjon og jeg fikk Novofem. Tålte ikke pillene som kun inneholdt østrogen og sluttet (fikk depresjon). Har nå fått Eviana, men er generelt skeptisk til syntetisk. Reagerte som ung på p-pille (depresjon) men fungerte den gang bra med Conludag (gestagen). Ba gynekologen pent om å få prøve progesteron (utrogest). Fikk kun prog.krem 1,7 %, men gyn. vet ikke hvordan den brukes og har ikke tro på at hverken progesterontilførsel eller østrogen kan hjelpe for utmattelse.

Hadde ekstremt ømme bryster (t.o.m uten berøring) siste 4 årene før menstruasjonen uteble helt. Samme bivirkning på Estalis og Novofem.

1) Kan jeg være østrogendominant med mangel på progesteron? (Har lavt morgenkortisol i spytt på 9).
2) Er det riktig å smøre ¼ teskje (en ert) krem på tynne hudområder (innside lår) to ganger daglig morgen og kveld? Kan jeg evt. smøre på mer hvis effekt uteblir?
3) Kan jeg få blødninger ved bruk av kremen (eventuelt få tilbake mens)?
4) Kan jeg bruke kremen uten østrogentilførsel?
5) Finnes det uheldige (langtids)virkninger av denne kremen?
6) Bør jeg egentlig få tilskudd av østrogen også?

På forhånd tusen takk for din hjelp og evt. råd.
Beklager om dette innlegget har blitt sendt inn to ganger :-/
Lege Bernt svarer: Det er jo bra at du har lite hetetokter og godt humør selv om du har gått i overgangsalder tidlig. Når du går i overgagnsalder så tidlig som 43 år ville jeg anbefale deg å bruke bioidentisk østrogen som plaster og kombinere det med bioidentisk progesteron som krem eller tabletter(Utrogest).

Både Estalis, Eviana og Novofem inneholder alle et syntetisk gestagen + østrogen.

Hvis du tar progesteronkrem - kan du prøve deg frem med en dose på 2-3 cm krem 2(evt.3x) x daglig som påsmøres hvit hud på over og underarmer(evt. på hvit hud på lår). Progesteronkrem har generelt svak virkning og vil ikke gi deg mens tilbake og vil vanligvis ikke gi blødninger. Progesteronkrem kan brukes uten østrogentilførsel - men alt tyder jo på at du nå også har østrogen mangel - men det er mulig at du bare trenger minste dosen av østrogen som plaster. Progesteronkrem har lite bivirkninger, som regel ingen. Symptomene du beskriver før du gikk i overgangsalder kan som du selv sier tyde på at du hadde en østrogen overvekt og lavt progesteron - men nå har du jo selvfølgelig også østrogen mangel. Som du skjønner tror jeg du vil ha det best på en kombinasjon av bioidentisk østrogen og progesteron - men som sakt kanskje det er nok med minste dosen av østrogen plaster.

Gynekologen din kan ha rett i at utmattelsen ikke skyldes overgangsalder, men jeg regner jo med at du har sjekket at du ikke har ernæringsmangler(jern, B12, vitamin D etc:). Vi ser også mye jodmangel hos kvinner i overgangsalder og særlig hos de med hypothyreose - det gir ofte utmattelse. Du sier du har gått på levaxin mot lavt stoffskifte siden 2000 og at du alltid har hatt lave FT3 og FT4 verdier - dette bør du jo få utredet nærmere, det er mulig at du vil ha det bedre på en kombinasjonsbehandling med Natural Thyroid og Levaxin - en bare på Levaxin?

Har du målt lavt morgen kortisol i spytt kan det også gi utmattelse - dette bør du
kontrollere med både nye spytt og blodprøver og utelukke at du har Addison sykdom. Det er veldig viktig at du sover godt, regner med at du sover 7-8 timer hver natt siden du ikke nevner noe om søvnmagel. Mange med periodevis lave cortisol verdier får det etter lengre perioder med mye stress, det er også en viktig medårsak til at mange går tidlig i overgangsalder. Er stress en utløsende årsak til utmattelsen hos deg må du selvfølgelig ta fatt i det med en gang.