Spør om hormoner og overgangsalder

Unknown-2
Dato
Tirsdag 27. mars
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Fortvilt: Hei!
Jeg er 50 og har gått ned ca 5 kg i vekt. Har alltid hatt små bryster og nå har de forsvunnet helt. Har siste to år hatt ureg.mens og noe hetetokter ved bortfall av mens.
1) Fører overgangsalderen til at kvinnen får mindre bryster?
Vil hormontilskudd hjelpe på brystene som ikke er mer? Bruker Progesteronkrem.
2) Finnes det spesial Bher og bikinioverdeler med tykke innlegg? Finner ikke gode nok på vanlige butikker. Er det refusjonsordninger på dette i mitt tilfelle?
Åsle-Marit svarer: Hei!

Overgangsalder medfører at noe av kjertelevevet i brystene erstattes med fettvev. Samtidig endres huden, og underhuden, og mange merket at "!spensten" forsvinner, ikke bare i brystene, men overalt på kroppen.
Hvis du i utgangspunktet har små bryst og har gått ned i vekt, så er det naturlig at brystene blir mindre.
Progesteronkrem vil ikke hjelpe på dette. Hormontilskudd med østrogen kan påvirke noe, men mange av preparatene som brukes i dag, er så lavdoserte, at noen stor endring er lite sannsynlig.
Det finnes helt sikkert spesialBHer i undertøysbutikker, og også spesialkompetanse hos betjeningen. Noen refusjonsordning i slike tilfelle er det ikke., meg bekjent.
Et annet alternativ er å ty til plastikk kirurgi og innlegg av silikon -ol.
Hanne: Hei, jeg er 50 år og ønsker å starte med østrogen behandling. Har hatt regelmessig mens inntil nå, men opplever stort ubehag i form av uro,lav energi,store humørsvingninger og store søvnvansker. Alt dette har pågått i ca 10 år. Jeg spiser sundt og er fysisk aktiv, men mangler energi og har noe redusert sex lyst. Fikk en migrene diagnose med aura for 12 år siden. Har cøliaci og etter overgang til glutenfri kost har jeg sjelden migrene nå.
Jeg bruker ingen faste medisiner.
Håper på svar.
Åsle-Marit svarer: Hei!

Da er det slik at hvis du har migrene med aura, så gir det en liten økt risiko for slag - både når det gjelder p-pillebruk og hormonbehandling.
Hvis du er frisk ellers, ikke overvektig og ikke-røyker, dvs ikke har noen andre "negative" faktorer, i denne sammenheng, og ønsker å starte med østrogener, så kan man enten velge et preparat som gir regelmessig mens fortsatt- eller man kan velge en kombinasjon av hormonspiral og østrogenplaster som ikke vil gi mens etterhvert. For migrenen sin del, er det ingen stor forskjell på hva man velger.
Som du skjønner, er jeg litt mer resitriktiv enn vanlig pga migrenen din. Det er viktig at du har regelmessige kontroll/vurdering hos lege når du har denne risikofaktoren og ønsker hormonbehnadling. Mange får mindre migrene når mensen opphører helt, og det er jo positivt at anfallene er sjeldnemed riktig kost. Ellers regner jeg med at du har forsøkt planteøstrogen el. liknende som ikke har denne sideeffekten.
Lykke til!
Medmenneske: Jeg har benyttet trisekvens frem til jeg fjernet livmor og en eggstokk i 12 år. Deretter har jeg brukt progynova frem til nyttår i år. Hr trappet ned over ett år. Nå har jeg i en alder av 64 fått en voldsom overgang. Jeg sluttet da jeg synes jeg har brukt hormonpreparater i vel mange år og trodde kanskje jeg ikke ville få en så hard overgang. Er det bedre å starte opp på progynova igjn? Jeg har i tillegg måttet fjerne skjoldbrukskjertelen og gått på levaxin i 24 år. Takknemlig for svar.
Åsle-Marit svarer: Hei!
Først må du sjekke at stoffskiftet ikke er helt på avveie. For mye Levaxin kan medføre hetetokter ala overgangsalder.
Ellers får ca 50% igjen hetetokter når man slutter med hormonbehandling, men ofte ikke så kraftige som tidligere. Som oftest brenner det da ut etterhvert. Så blir det en avveining hvor voldsomme plagene er, i forhold til risiko. Du kan enten forsøke akupunktur som kan hjelpe deg over det verste nå, og håpe på at hetetoktene ikke kommer tilbake.
Eller du kan velge å starte med Progynova igjen. Progynova er rent østrogen. Hvis du ellers er helt frisk, er det forbundet med liten fare å bruke østrogener, og ofte trenger man kun 1 mg i din alder for å slippe hetetoktene.