Ekspertsvar

Kvinne53: Hei
Jeg har egentlig 2 spørsmål:
Jeg er en kvinne 53 1/2 år og har fortsatt (temmelig) regelmessig mens. Likevel har jeg nå fått fullt innrykk av overgangsplager som dårlig nattesøvn samt hete- og svettetokter. Jeg har i flere år hatt tørre slimhinner og sterkere pms enn noen gang, selvom jeg har tatt bioidentisk progesteronkrem foreskrevet av Leif Ims. Jeg har ikke merket noen hjelp av progesteronkremen, har jeg likevel tatt den - og tar den fortsatt - utfra en tanke om at jeg kanskje hadde vært enda verre uten. Kan også nevne at jeg har en mor som døde av eggstokkreft som 60 åring og hennes søster (min tante) som fikk brystkreft som 49 åring. Ingen av dem tok gentest, men jeg har deltatt i et forebyggingsprogram under Louise Mæhle på Radiumhospitalet, der de konkluderte med at jeg har forhøya risiko for brystkreft bare utfra familiehistorikken. Den er vel ytterligere forhøya da jeg har mange andre risikofaktorer for brystkreft også bortsett fra genfeilene BRCA1 og BRCA2. Der testet jeg heldigvis negativt. Derimot har jeg ikke født barn og dermed aldri hatt avbrudd i mens. Hadde mensdebut som 11 åring, og har derfor pr i dag hatt mange eggløsninger. Jeg er høy, kraftig og har store bryster og mye kjertelvev. Jeg har årlig tatt mammografi siden jeg var 30 år pga invitasjonen til å delta i forebyggingsprogrammet fra Radiumhospitalet. For 2 år siden skrev jeg til Mæhle og meldte meg ut av programmet, da jeg fikk det for meg at jeg har fått altfor mye røntgenstråler selvom Mæhle var helt uenig i min vurdering.
1.
Den nyeste plagen er nå altså manglende nattesøvn, heten og svetten, og jeg lurer på om jeg skal prøve Femarelle. Ser at det finnes 3 typer av Femarelle, og lurer på hvilken av dem jeg skal ta når jeg fortsatt har full mens?
2.
Har du andre råd til mitt symptombilde? Syntetiske østrogenprodukter er jo ikke aktuelle for meg med den historikken jeg har, da jo også de øker risikoen for brystkreft.

Tusen takk for svar!
Lege Bernt svarer: Det er ikke uvanlig at hetetokter og dårlig nattesøvn kommer i begynnende overgangsalder selv om du fremdeles har regelmessig menstruasjon. Progesteronkrem 1,7% er en svak progesteronstimulering, mange med PMS har likevel god effekt av den. Progesteron har lite effekt på tørre slimhinder. På tørre slimhinder nedentil virker bioidentisk østrogen som vagitorier best, det gir lite systemiske effekter og du bør ikke være redd for å bruke det.

Jeg skjønner at du ikke vil bruke østrogen selv om du er BRCA1 og BRCA2 negativ, du opplever at du likevel har økt risiko når både mor og tante har henholdsvis eggstokk-kreft og brystkreft. Jeg vil anbefale deg å oppstarte Femarelle da det kan ha god effekt både på hetetokter, søvnvansker, beinskjørhet og tørre slimihinder i overgangsalder , så det kan bidra til betydelig økt livskvalitet. Det er gjort flere gode produktspesifikke studier på Femarelle som viser effekt på alle disse plagene. Jeg vil anbefale deg å bruke Femarelle 50+ som også kalles recharge - det er det orginale Femarelle produkte hvor all forskningen er gjort. De to andre produktene innholder nok samme ekstrakten i antagelig samme dose - så disse produktene er nok ganske like, men jeg har ikke funnet noen produkt informasjon som sikkert bekrefter dette. Femarelle 60+ inneholder vitamin D i tillegg,, men vitamin D er det jo bare en fordel å ta i enda støre doser i tillegg.

Når det gjelder dose på Femarelle , står det anbefalt 2 tbl daglig. Jeg anbefaler deg som er høy og kraftig å starte med 3 tabletter daglig, har du god effekt på det kan du jo heller prøve å gå ned til 2 tbl. daglig for å se om effekten holder seg like godt. Noen få må opp i 4 tabletter daglig i starten for å få tilstrekkelig effekt på Femarelle.

Svar på spørsmål 2 er at du ikke skal være redd for å bruke lokal bioidentisk østrogen som vagitorier 2x i uken mot tørre slimhinder. Det er også lurt å få tatt en jodstatus, vi ser veldig mye jodmangel som både går utover stoffskifte og gir dårligere livskvalitet. Du bør også få tatt prøver så du passer på at du har rikelig med både vitamin B 12 og Vitamin D3.

Ashwagandha er en indisk plante hvor roten brukes som et adaptogen, i tillegg har ashwagandha beroligende effekter, fremmer søvn, reduserer stress og harmoniserer stoffskiftet. Ashwagandha er i Norge et legemiddel, som legen din må skrive ut på resept, det er dessverre ikke i fritt salg. Akupunktur kan ha god effekt på både søvnproblemer og på hetetokter og kan være lurt å bruke i perioder hvor du trenger tilleggs effekter. Husk at stress både forverrer og fremskynder alle plager relatert il overgangsalder - stressmestring er viktig.

Johannesurt kan også ha god effekt ved søvnforstyrrelser. relatert til overgangsalder.