Spør om hormoner og overgangsalder

Unknown
Dato
Tirsdag 11. september
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Svanild: Er en dame på 48 år, som åpenbart er på vei inn i overgangsalderen (uregelmessig mens og til tider sliten/slapp/hjertebank). Tok en utvidet helsesjekk for et par uker siden for å få avklart at disse symptomene ikke hadde annet opphav enn overgangen, og i den sammenheng ble det avdekket at jeg hadde såkalt fettlever (er ganske overvektig, så jeg skjønte at dette kom av det). Dermed er mitt spørsmål vel egentlig ikke rettet direkte mot overgangsalder, men jeg håper allikevel på svar :-). Jeg forsto det slik at det kun er et kontrollert og sakte vekttap som vil reversere denne tilstanden, men etter å ha lest litt på nettet har jeg lest følgende; det kan være gunstig å starte dagen med å drikke en kopp lunkent vann med presset sitron, og man kan muligens også rense leveren ved å drikke ferskpresset juice av rødbeter (ev i kombinasjon med eple)? Tror du dette kan ha noe for seg, eller er det bare å ha tålmodighet og stayerevne i forbindelse med vekttap? Jeg leste at fettlever i enkelte tilfeller kunne medføre slapphet, så det hadde jo vært greit å ha fått tilbake min "normale" lever så fort som mulig. Har gått over på et sunnere kosthold i noen uker nå, og synes at dette har hjulpet på energiløsheten/slappheten, men vil jo forsøke å optimalisere formen i denne fasen av livet :-).
Bernt svarer: Er du overvektig å har fått påvist fettlever, ja da er konklusjonen din riktig du må redusere kalorinntaket får å få bukt med fettlevern og for å gå ned i vekt. Det er best med et kontrollert og gradvis vekttap, det vil gjøre det lettere for deg å holde vekten nede. Er du overvektig og har utviklet fettlever kan du ha begynnende insulin resistens, det kan legen din måle. Da vil du i perioder ha lett for høyet og skiftende blodsukker, som ofte ledsages av tretthets perioder. Er du mye innaktiv gir det også ofte økt tretthet.

Drikket lunkent sitronvann om morgenen før du spiser tar det plass i magen og gjør det lettere å spise mindre til frokost. Du kan gjerne gjøre det før hvert måltid, det vil gjøre det lettere for deg å redusere matinntaket til måltidene. Juice av rødbeter og andre friske grønnsaker er også bra , særlig rå kålgrønnsaker og løkgrønnsaker er fint for å hjelpe leverns avgiftende egenskaper. Både kål og løk grønnsaker innehodler svovel som levern bruker i avgiftningsreaksjoner og også svovel holdige aminosyrer som er viktige for å bedre leverns avgifning.

Veldig bra at du tar utfordringen nå, det kan også gjøre at overgangsalderplagene dine blir minde og at prosessen utsettes. Regelmessig mosjon når du nå får mere energi vil både hjelpe på vekt, lever og på overgangsalderplager. Det viktigste er her ikke hardtrening men at du fortsetter med økt fysisk aktivitet og mosjonerer regelmessig over lengre tid.

Stå på og lykke til
E.Steinsland: Jeg er en kvinne på 63 år, og har nettopp startet på ny med activelle. Åraken er at jeg er veldig mye plaget med hetetokter, klam svette, nattesvette osv. Det siste året og sommeren er det som hetetoktene og plagene bare øker, og jeg orker ikke mer. jeg har ikke tatt østrogen på ca 8 år, men nå gir jeg opp og forsøker igjen. Jeg har også i det siste utviklet et sjeldent utslett som kalles Grovers disease hvor årsaken som regel skyldes svette.
Jeg har cøliaki og leddgikt, men er svært oppgående. Jeg har ikke hjertesykdom, ikke brystkreft og det er lite kreft. generelt i fam Hvor farlig er det med østrogen for meg i min alder, mange advarer meg, men jeg tenkte jeg kunne ta tabekettene i en periode for å se om det hjelper??
Har tatt tabelettene i en uke, men kjenner fremdeles på plagene, hvor lenge går det før østrogenen virker? Har også litt ubehag i eggstokkene, er det vanlig?
Det er fastlegen som har skrevt ut resepten, synes du jeg skal kontakte en gynekolog for nærmere undersøkelse?
Bernt svarer: Noen får dessverre veldig kraftige overgangsalder plager med mye hetetokter som varere i mange år. Gjennomsnittskvinnen er plaget med overgangsaldern i 6 år, men mange har plager som varer 10 - 15 år og noen også lengre enn det. Det er vanlig å ha mere plager når det er varmt om sommern. Når du er så mye plaget skjønner jeg at du ikke årker mer og oppstarter medisiner for å dempe plagene. Leddgikten og cøliakien din gir betennelses forandringer i kroppen som også kan forverre plagene.

Når de gjelde bivirkningene av østrogen i overgangsalder er de avhengig av hvor lenge du bruker det og i hvilken dose. Bruker du østrogen plaster vil du trenge mindre østrogen og det vil gi mindre bivirkninger, østrogen plaster kan godt kombineres med progesteronkrem. Men uansett i din alder synes jeg du skal ta sikte på å redusere bruken av østrogen igjen etter 1-2 år, det vil igjen redusere risikoen for bivirkninger kraftig. Bruk de 1-2 årene til å legge om livsstilen, stresse mindre, sove godt, spise sundt, gjerne litt soya regelmessig i maten, lær deg avspenningsteknikker som vil redusere plagene i overgangsalder. Ja jeg synes du skal få en gynekologisk vurdering når du er 63 år og føler du er så plaget at du trenger å oppstarte østrogen. Du kan da spørre gynekologen om du kan bruke plaster for ytterligere å redusere østrogen dosen og som sagt gjerne kombinere det med progesteron krem.