Ekspertsvar

Hva er hva ?: Jeg begynte med uregelmessige blødninger for 4 år siden. Lege tok blodprøver og mente jeg ikke var i overgangsalder. Ble samtidig psykisk syk. Fått mye behandling , står på cipralex og har samtaler med psykiater. Nå har jeg hetetokter og sover nesten ikke om natten. Er samtidig kognitivt svekket. Er dessuten plaget med inkontinens og null sexlyst. Smerter og stivhet i ledd. Veldig øking av mageomkrets. Legen mener jeg muligens har fibromyalgia. Psykiater mener at alt skyldes psykiske plager. Hva er depresjon/ angst ( har OCD , PTSD , GAD og depresjon) , hva er bivirkning av cipralex og hva er overgangsalder ??. Dumt å bruke sobril som sovemedisin. Hvis jeg skulle begynne på et østrogenprepart: jeg hadde celleforandringer ved forrige celleprøve . Men ikke av den farlige sorten ( ikke HPV ). Kan jeg da bruke det ?
Gynekolog Åsle-Marit svarer: Hei-
Skjønner godt at dette er vanskelig ,om ikke umulig å sortere ut. For det første kan man ikke si at overgangsalder i seg selv fører til psykisk sykdom. Men hvis man er mer sårbar og utsettes for psykiske belastninger i denne livsfasen, så kan hormonell endringer forverre tilstanden. Blodprøvene du tok for 4 år siden, slår ikke alltid ut i begynnelsen av overgangsfasen. Bivirkninger av Cipralex kan likne på overgangsalderplager , men du burde sove om natten og ikke ha incontinens med den type medisin.
Du kan godt kombinere østrogen og Cipralex, og derved finne ut hva som blir bedre med østrogen og kan skyldes overgangsalder. Og hva som står tilbake og skyldes pskiske problemer.
Du kan godt bruke østrogen , selv om du hadde celleforandringer på siste celleprøve,