Spør om brystkreft og behandling

Unknown-1
Dato
Tirsdag 17. april
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

anulla: Beklager mitt innlegg skulle ikke sendes til deg.
anulla: Hei, jeg har akkurat fylt 48 og har fått (sjokk)beskjed om at mine blodprøver viser begynnende overgangsalder. Jeg har i ca 6 - 12 måneder hatt veldig uregelmessig mens. og til tider hele tiden, men i små mengder. I tidsrommet oktober-januar hadde jeg mer eller mindre sammenhengende hodepine (ikke migrene som jeg også har), og var mye svimmel uten at dette ble satt i sammenheng med overgangsalder. I perioden jan - mars (ca 1,5 mnd) hadde jeg flere ganger daglig varmebølger og rødme i ansiktet hovedsaklig på formiddag og noe ettermiddag, men dette har nå opphørt siden slutten av mars. Ellers merker jeg tørrere slimhinner.Har forsøkt å finne info om overgangsalder og hva man bør gjøre eller ikke gjøre. Mange anvefaler å ta tilskudd for å "forskyve" aldringsprosessen og anbefaler å velge bioidentiske tilskudd (planteriket) og ikke syntetiske tilskudd. Hva anbefales? Helsekost Femarelle?
Kom over noe som heter More Woman som inneholder:
Ingredienser pr 2 kapsler: Urteblanding (HormosinTM): 1.365 mg Juckbohne (mucuna pruriens), neslerot (urtica dioica), muira puama (ptychopetalum olacoides), marietistel (silibum marianum), pepper (bioperine). Sink (sinksitrat) 17 mg (72% av ref.verdi), Inulin (fyllstoff), Risebran (antiklumpemiddel), Cellulose (kapselmateriale.
Er dette noe å prøve og bruke penger på eller bør jeg velge noe annet?
Hilsen forvirret og litt sjokkert ung dame på på 48 som håper på svar.
astraulv: hei jeg er en dame på 54 år statet overgansalder for ca 1 år siden.
Har mistet mye av sex lysten og vansker med å få orgasme-på tross av at jeg er i et godt forhold og nyforelsket i et år.Så ser jo at dette må komme av overgansalder -noen tips??går til akkupungtør for hetetokkter noe som virker meget bra
Bestemor: Hei
Er en dame på 51 år. Jeg er veldig plaget med ømme og hovne bryst. Fikk en sprøyte Provera 20 februar, fordi jeg skulle inn på sykehus å fjerne livmorslimhinnen pga store blødninger. Dette begynte ca 3 uker etter sprøyten. Kan det være bivirkninger av denne. Eller er dette vanlig i overgangsalderen? Har vært plaget med mye kuler i brystet før, og vært til undersøkelse ang dette. Har allle gangene fåttt beskjed om at det er brystkjertelvev som vokser "vilt" og ikke noe å bekymre seg over. Men at jeg må følge nøye med selv hvis det kommer nytt. Kan ikke kjenne noen kuler, men de er veldig vonde å ta på, så orker ikke kjenne så hardt. Har nå hatt vonde og ømme bryst i 4 uker, har du noen råd. Bør jeg oppsøke legen min ang dette eller få tatt en mammografi? Leste også et sted at man skulle utelukke brystkreft før man ga Provera, dette nevnte ikke legen noe om.
Ellen svarer: Kjære bestemor!

Ja, Provera kan gi deg bivirkninger som du beskriver med ømme bryst, men overgangsalder i seg selv kan også gi de samme bivirkningene.Det høres ut som om du fra før har nokså "kulete" bryst og erfaringsmessig er slike bryst også mer ømme. Mye kjertelvev i brystene gjør at de er mer følsomme for hormonelle endringer. Etter overgangsalder vil stadig mer av kjertelvevet erstattes med fettvev og plagene med ømme bryst blir da mindre.
Dersom du ikkekjenner noen nye kuler synes jeg ikke det er noen indikasjon for å ta mammografi nå. Du er 51 år og er vel da inne i den offentlige mammografiscreeningen med innkalling til mammografi annethvert år. Det bør være tilstrekkelig.
Det er uhyre sjelden at smerter er et symptom på brystkreft.
veronica: Hei.Sommer 2010 fikk jeg kreft i venstre bryst.Ferdigbehandlet nov 2011(lang behandling pga herceptin)For noen uker siden ser jeg at brystvorten på mitt høyre bryst går innover,og det har ikke vært sånn før.Kjenner at jeg blir engstelig.Kan ellers ikke kjenne noen kuler i brystet.Bør jeg undersøke dette?
veronica: Hei.Sommer 2010 fikk jeg kreft i venstre bryst.Ferdigbehandlet nov 2011(lang behandling pga herceptin)For noen uker siden ser jeg at brystvorten på mitt høyre bryst går innover,og det har ikke vært sånn før.Kjenner at jeg blir engstelig.Kan ellers ikke kjenne noen kuler i brystet.Bør jeg undersøke dette?
Ellen svarer: Ja, jeg vil anbefale at du får utredet denne forandringen på høyre bryst. Nytilkomne forandringer som f.eks. ensidig inndratt brystvorte skal sjekkes med mammografi. Det behøver ikke være noe farlig, men forandringen må avklares. Ta kontakt med fastlegen din eller sykehuset der du har vært til behandling, så får du sjekket ut dette.