Ekspertsvar

Femarelle for alle?: Har hørt at asiatiske kvinner har et enzym som gjør at de gjør seg bedre nytte av fytoøstrogen. Vil ikke Femarelle ha noen effekt på nordiske kvinner hvis de mangler dette enzymet? Er det noen måte å finne ut om en har dette enzymet?
Lege Bernt svarer: Det er riktig at asiatiske kvinner har et enzym som gjør at de gjør seg bedre nytte av fytoøstrogener og at dette også gjelder fytoøstrogener i soya.

Når det gjelder Femarelle er dette preparatet fremstilt på en måte hvor fytoøstrogen effekten allerede er aktivert. Studiene som er gjort på Femarelle er primært gjort på europeiske kvinner og også på nordiske kvinner og viser at Femarelle har god effekt på overgangsalder plager også på kvinner som ikke er fra Asia. I motsetning til mange andre soyapreparter og næringsmidler laget av soya trenger du ikke være asiat for å få fytoøstrogen effekt av Femarelle.

Det er få mennesker i vår del av verden som har dette enzymet, mens det er en del vanligere i asiatiske befolkninger. Så vidt jeg vet er det ingen tester som kan gjøres for å finne ut på forhånd om man har dette enzymet.