Spør om urinlekkasjer og nattesøvn

Unknown-2
Dato
Onsdag 2. mai
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

ulykkelig: Hei igjen!
jeg måtte avbryte provera kur, siden jeg fikk masse bivirkninger og det var skummelt og.Så der mistet jeg sjansen for å se om den ville sette i gang mensen:(
Jeg har som sagt ingen vanlig symptomer på overgangsalder bortsett fra hormonprøvene med høy Fsh. Siden jeg har manglet kraftig vitamin D i minst 3 år nå, mistrer jeg håret og særlig i det siste også pgv hormonene.Dette er så forferdelig trist synes jeg.
Spørsmålet mitt er kan det hjelpe hvis jeg begynner med plaster/ nova ring nå? Kan dempe litt hårfallet? Hvis den da er pga.tidlig overgangsalder?
En ting til, er ikke det slik at mensen blir uregelmessig før man kommer til overgangsalder? og dette tar vel mange år til helt forsvinner? Hvorfor i mitt tilfelle sa det bare pang? uten noe forvarsel? Vil det si at mensen kommer aldri tilbake?
Hilser masse
ulykkelig: Hei!
Er 36 år.Har alltid hatt normal og punktelig mens .Ingen sykdommer.Levd sunt og uten røyk og alkohol. I de sise tre årene har hatt forferdelig stress og ingen vile/søvn( på grunn av barn på 3 år). Blitt gravid på første forøk.Mensen har bltt uregelmessig, har til tider meget store smerter i eggstkkene, føler messmerter og utflod(til tider veldig mye)gynokologen finner ingen feil.Men prøveresultatet viser FSH på 80 og LH på 45, s-progesteron <3 og s-østradiol-17beta 0.13 og prolaktin 69.
Har ikke hatt noen med tidlig overgangsalder i familie og slekt.Betyr dette at jeg er kommet i overgangsalder? Er det noe som helst måte å få mensen tilbake noen år til? Jeg har aldri brukt hormonprevansjoner og har aldri hatt infeksjon av noen typer.Noen mener at Trisekvem / novofem har hjulpet dem og de har fått mens. Kan dette hjelpe meg?
Åsle-Marit svarer: Hei!
Beklager forsinket svar, men her kommer det:
Hormonprøvene dine ( spesielt FSH er den vi mest vektlegger)- viser at du er kommet i tidlig overgangsalder.
Som oftest er det for bestandig, men noen ganger kommer mensen tilbake naturlig.
Hvorfor er det er slik, kan skyldes mange ting- men som oftest er det vanskelig å påvise noen eksakt utløsende faktor.
Det er litt vanskelig å tenke seg at bare stress kan utløse tidlig overgangsalder, men at det kan bidra noe, kan nok tenkes.
Det er ingenting galt du selv har gjort, som kan ha framskyndet menopause.
Det er heller ingen behandling som kan gies for at eggstokkene kan « repareres», men det er lett å gi deg substitusjonsbehnadling, slik at du får mens. Da gir man enten p-piller eller tradisjonell hormonbehnadling som brukes ved overgangsalder, f.eks Novofem eller den sterkere Trisekvens. Men da er det pillene, og ikke dine egen kropp som lager blødningene.
Hvis du fortsatt lager litt østrogen, kan man av og til sette igang mens ved hjelp av et progsetronliknende preparat – f.eks Provera 10 mg i 10 dager. Hvis du fortsatt har litt østrogenreserver, så kan du få igjen mens- men usikkert hvor lenge og hvor mye.
Det anbefales at du får hormonbehandling til 50 år, dvs vanlig overgangsalder, fordi det har en gunstig virkning på skjelettet og hjerte/kar sannsynligvis.
Har du født de barna du skal, så er ikke dette noen katastrofe, men en utfordring for å finne den riktige hormonbehandlingen av deg, slik at du føler deg vel.
Lykke til!
MvH Åsle-Marit
Mille: Er hormonvennlig diett å anbefale ved overgangsalder, vil det hjelpe på plagene?
Åsle-Marit svarer: Hei!

En diett bestående av mindre og hyppige måltider, ikke for krydret mat- som gir et stablit blodsukker, mener man vil være gunstig i forhold til overgangsalder og plager.
Ikke for stort inntak av alkohol er heller ikke å anbefale, da det hos noen gir hetetokter.
Hilsen Åsle-Marit
anonym: hei håper dere kan hjelpe meg litt for jeg føler meg små sprø om dagen.

jeg sluttet på p-piller i oktober 2010 og slet med å få i gang mensen etter det, var til ultralyd og han mente at den ville komme snart og var også hos gynokolog for å ta blodprøver og invendi ultralyd. Det var ca mars 2011, fikk der beskjed om at jeg hadde myomer. Blodprøven var vist bra og gynokologen sa at jeg ikke var i tidlig overgangsalder og at det var mange år igjen før det ville skje. FIkk noe for å få i gang mensen og hadde den fram til oktober 2011 så ble den borte igjen. Merker at kroppen prøver å få eggløsning for har all symtomer på det men får ikke sikkelig blødning. Hadde en veldig liten blødning i jan på kun 1 el 2 dager.Tatt nye prøver hos fastlegen i nov og da var også alt bra og han sier det samme at jeg ikke er i overgangsalder.
Men jeg føler meg dårlig å får tatt nye prøver i mars sjekker da stoffskiftet igjen og da har det gått fra tsh på 3.36 den 29 nov 2011 og ft4 på 11.7 til 13 mars tsh på 9,61 ft4 11 og fsh på 113? og s-lh 62,7? og s-progesteron på 1 aner ikke hva de var på året føre eller i nov da jeg ikke fikk verdien den gangen og både gyn og faslegen sa jeg ikke var i overgansalderen.

det jeg lurer på nå er han det lavestoffskifte virke inn på fsh? og har jeg kommet i tidligovergangsalder? Jeg er 40 år. har fåt levaxin for stoffskiftet da jeg har mange av de andre symtomene på det og har også lest at en kan få problemer med menstrasjon/eggløsning med LAVT STOFFSKIFTE.
HÅPER PÅ SVAR PÅ FORHÅND TAKK =)
Åsle-Marit svarer: Hei- regner med at det er deg som sendte det andre spørsmålet også.
Er du 40, så er det aktuelt å gi deg p-piller igjen eller annen hormonsubstitusjon slik at du føler deg bedre.
Lykke til!
Hilsen Åsle-Marit
anonym: Jeg er 40 år - nettopp fylt. Fordi jeg sov dårlig i noen dager så gikk jeg til legen, og han ville ta horomonprøver på meg for å sjekke om jeg er i overgangsalderen. Han tok blodprøver og jeg trodde aldri at de ville vise såkalte "klimaterielle verdier". Jeg sov jo bare dårlig en liten stund, svettet riktignok, men jeg hadde vært småsyk. Men altså, jeg har FSH på 18, LH på 5 og Østradiol på 0,06.

Jeg er i supergod form, ingen vondter, trener både løp og litt tøffere idrett. Hører alltid at jeg ser ut som "ei ungjente"! Ikke det at det er så viktig, men dessto større sjokk var det å høre at det ser ut som om jeg er i overgangsalderen!

Jeg hadde kreft for fire år siden og fjernet hele livmoren, men eggstokker ble stående igjen. Tro om denne operasjonen kan gjøre at jeg har disse klimakterielle verdiene? Og at de rett og slett har vært der siden operasjonen og at de tilfeldigvis er oppdaget nå? Er det noen som har lignende erfaring? Jeg har barn, og kan jo naturligvis ikke få flere barn pga operasjonen, så infertiliteten er greit, men kanskje jeg bør kontakte gynekologjen min mtp østrogentilskudd...er litt i villrede nå.
Åsle-Marit svarer: Hei !

Hormonprøver er ikke alltid et godt mål på overgangsalder, men det er jo det du har å gå etter som har fjernet livmoren og ikke har mens.
Det er slik at hormonverdiene kanl svinge mye de siste 10 årene før menstrusjonen opphørere for godt. Verdiene vil variere fra måned til måned og til og med på ulike tidspunkt i løpet av en dag.
Du har en lett forhøyet FSH ( over 12). FSH er viktigste markør på overgnagslder, men er ikke særlig høy før den kommer over30-40. LH er normal hos, og østrogen litt lav.
Jeg hadde bare konrollert disse verdiene igjen om 3 til 6 måneder.
Når du fjerner livmoren, så er det i store undersøkelser påvist at du kommer litt tidligere i overgnagsalder enn hvis du ikke hadde tatt denne operasjonen, men da snakker vi om noen måneder. Det skyldes at blodforsyningen til eggstokkene blir dårligere.
Hvis blodverdiene viser at du beveger deg i retning av en tidlig overgangsalder, så bør du etterhvert vurdere østrognetilskudd. Men en prøve med de verdiene du hadde, er for lite til å slå fast at du er kommet i tidlig overgangslder.
Hilsen Åsle-Marit
frustrert.: jeg lurer litt på hva normal verdien på FSH og S-LH OG S-progrestron skal være på og hva de er på hvis en er kommet i tidlig overgangsalder.
Har lavt stoffsikfte noe å si på de verdien også? Jeg mistet mensen min omtrent samtidig som jeg begynnet å få problemer med stoffskifte mitt. Gikk fra den 29 nov med TSH på 3.29 OG S-FT4 på 11,7 og den 13 mars var tsh på 9,61 og s-ft4 på 11. har startet på levaxin men har ikke har menstrasjon blødnig siden ca mitten av jan og da var det knapt noe å snakke om. ( 1/2 dag) Merker at kroppen min prøver på egglesning for har eggløsnings slim og kroppen ellers oppfører seg som om syklusen går sin gang men har ingen blødning.(kjenner kroppen min godt og kjenner når jeg har eggløsnig og ømme bryster osv.)

ser at jeg den 13 mars har fsh på 113 og s-lh på 62,7 men det sier meg ingen tingen. Legen min mener jeg IKKE har kommet i tidlig overgangs alder men at det er stoffskiftet mitt som er problemet. Og at de tallen jeg har indikerer på at det er aktivitet i eggstokkene. Gynokologen jeg var hos i fjor sa også at jeg hadde egg i gjen i eggstkkene. Har jo lest at en kan miste mensen ved lavt stofskifte også. Har sett på nette men skjønner ikkehva mine verdier står for på fsh og l-sh

håper du kan hjelpe meg litt med et svar her.
Åsle-Marit svarer: Hei igjen. Både eggstokker og skjoldbruskkjertel er hormonproduserende stasjoner i kroppen, og de hormonene de lager påvirker veldig mange av kroppens celler og funksjoner.
Det er vanlig at kvinner som nærmer seg overgangsalderen samtidig begynner å produsere mindre thyroxin i skjolbruskkjertelen, og får symptomer på et for lavt stoffskifte. Det kalles hypothyreose. Hypothyreose kan også påvirks mensen.
Men FSH på 113 og LH på 62,7 skyldes vanligvis for tidlig overgangsalder og ikke stoffskiftet ditt alene. FSH og LH kalles gonadotropiner og vil variere litt i verdi etter hvor man er i overgangsprosessen. Alt over 12 er forhøyet.
I startfasen vil hjernen forsøke å presse eggstokkene dine til å produsere mer østrogen. Du vil derforha fortsatt følelsen av å være i cyklus, men det kommer ingen mens.
Både fSH ,LH og TSH styres fra hypothalamus i hjernen.
Ved sjeldne sykdommer i hypothalamus, så kan man hormonproduksjonen i flere systemer falle sammen, og man kan få lavt stoffskifte og for tidlig overgangsalder. Men det er altså mye vanligere at svikten sitter i eggstokkene og i skjoldbrukskjeretlene hver for seg, og ikke direkte har noen innvirkning på hverandre.
Håper dette var svar på et vanskelig spørsmål!
Hilsen Åsle-Marit

l
Søvnløs: Jeg er en kvinne på 47 år som sliter med kontinuerlige sterke hetetokter, selv med østrogenbehandling (Trisekvens). Hetetoktene i seg selv kan jeg leve med med, men medfølgende søvnløshet tar livet av meg. Jeg har en krevende jobb som jeg snart ikke mestrer grunnet store søvnproblemer.

Problemene startet høsten 2006 da jeg "ut av det blå" fikk store søvnvansker. Det ble mange runder til lege og utprøving av ulike sovepiller uten at det hjalp. Jeg menstruerte som vanlig og brukte prevensjonsmiddelet Diane.Våren 2007 fikk jeg diagnose tidlig overgangsalder og startet med østrogentilskuddet Trisekvens. Jeg har siden slitt med søvnvansker som bare har blitt verre. Etterhvert merket jeg at det var temperatursvinginger i kroppen var sammenfallende med søvnvanskene. Jeg som alltid har vært en frossenpinn opplevde plutselig at hender og føtter "koker over", jeg ble rød i ansiktet og rødflammet nedover halsen. Når jeg er i en slik "tilstand" kan jeg gå flere uker uten skikkelig søvn. Jeg sover svært lett og kan være helt søvnløs i opp til flere døgn. Det oppleves som en merkelig "høy" tilstand. Sovemidler hjelper ikke. Når hetetoktene plutselig gir meg en pause så blir jeg helt slått ut, har sterke kuldegysninger og føler sterk trøtthet. Da kan jeg sove nesten døgnet rundt. Etter å ha presset kroppen i lang tid toppet det seg høsten 2010 og jeg ble utbrent og sykemeldt. Etter råd fra lege tok jeg en pause fra Trisekvens og startet behandling med progesteronkrem i mai 2011. Det fungerte ganske bra frem til februar i år, da mistet jeg menstruasjonen og over natten kom store søvnvansker sammen med forferdelige rier med hetetokter, som aldri tar slutt. Jeg har nå startet opp med Trisekvens igjen (brukt i 2,5 uke) Jeg smører i tillegg progesteronkrem som jeg har brukt i store doser det siste året. Jeg merker at østrogentilskuddet hjelper noe men er igjen kokende varm i hender og føtter, rød i ansiktet og halsen og føler meg helt høy døgnet rundt og sover nesten ingenting. Nå er jeg helt panisk. Hva i all verden skal jeg gjøre? Jeg ender jo opp med å bli langtidssykemeldt på grunn av dette. Har du noen gode råd? Kan jeg ta mer østrogen enn jeg tar allerede? Bør jeg prøve et annet merke eller dosering? Hvordan skal jeg få bukt med dette? Jeg er så fortvilet, hjelp!
Åsle-Marit svarer: Hei-
Dette høres jo helt forferdelig ut! Men jeg tror at mange med deg opplever at noe av det vertse med overgangsalderen er søvnproblemen, og ikke nødvendigvis hetetoktene.
Mine råd er følgende:
1. Du kan godt legge til litt mer østrogen, f.eks Progynova 1 mg eller Estradot plaster 35, for å se om det kan hjelpe deg. Trisekvens er ellers ok
2. Hvis du ikke allerede har prøvd akupunktur, så kan det være en god hjelp i en overgangsfase.
3. Du bør søke hjelp hos eksperter innen søvnforstyrrelser.. Det høres ut som du før du gikk i overgangsalder hadde søvnproblemer som ble forsterket av overgangsalder.
Snakk med fastlegen din om det finnes denne type kompetanse i nærheten av der du bor.

Hilsen Åsle-Marit