Spør om søvn og hetetokter

Unknown
Dato
Tirsdag 8. mai
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Siri: Hvorfor blir noen veldig sinte når de kommer i overgangsalderen, og hvor lenge kan det vare? Har du noen gode råd ?
Bernt svarer: I Overgangsalder får kvinner mange ulike plager som skyldes østrogen mangel. De vanligste plagene er hetetokte og søvnforstyrrelser. Men mange får også store humørsvingninger, mer angst og depresjon og problemer med konsentrasjons og hukommelse.

Det er gjort studier som viser at kvinner under et hetetokt anfall får kraftig reduskjon av blodgjennomstrømningen i hjernen. Under krafitg hetetokter er denne effekte så betydelig at det er lett å forstå at det påvirker mental funksjon betydelig. Så nedsatt konsentrasjon, redusert hukommelse, irritabilitet og humørsvingninger er blant de vanligste problemene i overgangsalder - irritabiliteten og humørsvingningen skyldes kanskje enda mere progesteron mangelen som også oppstår i overgangsaldern.

Mine beste råd mot overgangsalder plager og ogå humørsvingninger og irritabiltet i overgangsalder er akupunktur i kombinasjon med fytoøstrogener fra soya i form av Femarell eller Nutri5. Det hjelper på hetetoktene, bedrer søvnen og gir mindre humørsvingninger og irritabilitet. Dette er godt dokumentert ved mange studier.
Tokri: Har i mange år brukt store doser vitaminer, mineraler etc for å styrke immunforsvaret (bla, C, D E og B). Brystkreft ble oppdaget i januar. I forbindelse med strålebehandlingen ble jeg bedt om å la være å ta vitaminer, fordi legene på Radiumhospitalet ikke vet om kreftcellene trigges av dem. De anbefaler også for sikkerhetsskyld å ikke fortsette med det framover. Hva tror du?
Bernt svarer: Det er stor forskjell på hvilke vitaminer det dreier seg om. I vinterhalvåret har store deler av den norske befolkning en betydelig mangel på vitamin D, som er viktig for å motvirke beinskjørhet og veldig viktig for immunapparatet og viktig for stemningsleiet og humøret.

Vitamin D s effekt på immunapparatet og også den delen av immunapparatet som beskytter mot kreftsykdommer er så viktig og godt dokumentert at jeg ikke tror at noen leger er uenig i at vitamin D er det viktigste kosttilskuddet du bør ta i vinterhalvåret i tillegg til omega-3 fettsyrer. Den er godt dokumnetert at vitamin D-mangel vil øke risko for kreftsykdommer betydelig - så når det gjelder tilskudd av vitamin D er det nok stor enighet om at det bør alle ta som ikke får nok sol eller drikker nok tran. Spesielt kreftpasienter og pasienter med stor risko for kreftsykdommer bør passe på å få nok vitamin D enten ved soling, tran eller tilskudd. Vitamin D tilskudd må alltid tas sammen med mat som inneholder godt med fett fordi det er et fettløslig vitamin som opptas dårlig hvos det ikke er fett i maten.

For B-vitaminene er det helt annerledes, de fleste B-vitaminene er viktig for vekstprosesser i cellene og store doser B-vitaminer kan nok stimulere vekst også av kreftceller. På den annen side er kroppens egene funkesjoner avhengig av at det ikke er mangel på B-vitaminer hvis den skal fungere normalt. Store doser B-vitaminer bør man derfor ikke ta hvis man har en aktiv kreftsykdom.

Når det gjelder E-vitamin og C-vitaminer og andre antioksydanter som selen og sink er det viktige antioksydanter som beskytter kroppens celler mot oksydasjons prosesser og dermed også mot celleforandringer. Du får derimot ikke god effekt ved bare og ta enkelt tilskudd av en av disse. Disse antioksydantene som er vitaminer og mineraler og sporstoffer bør tase i kombinasjon hvis de skal beskytte kroppen mot celleforandringer. Det er helt klart at store doser antioksydanter kan beskytte mot stråleskader også. Det vil si at pasienter som får strålebehandling ikke skal ta tilskudd av store doser antioksydanter mens de går på strålebehandling og minst 8 uker etter strålebehandlingen er avlsuttet. Ettereffekten av strålebehandlingen varer antagelig mins 6 - kanksje opp til 8 uker etter avlsuttet behandling - i hele denne peridoen bør man unngå store doser antioksydanter som C- og E-vitaminer for ikke å redusere effekten av strålebehandlingen. Men når den tiden er over er det nok en fordel å bruke et anioksydant regime for å bedre reprasjonen og redusere strålebivirkningene.

Jeg tror ikke du skal være redd for at tilskudd av C-D og E vitaminer som du har tatt har vært med å forårsake brystkreft - det er ingen studier som er gjort som tyder på det - tvert om er det godt dokumentert at lavt inntak av - C, E og D vitamin øker risiko for kreftsykdommer.Når det gjelder B-vitaminer er vi derimot mere usikre, der viste en norsk studie at tilskudd av større mengder folsyre f. eks som mange tar under graviditet kan øke risiko for brystkreft.

Så denne broblemstillingen er sammensatt og er helt avhengig av hvilke vitaminer det dreier seg om, dose og hvordan og når de tas og om de tas i kombinasjoner eller alene.