Ekspertsvar

Gunnhild : Jeg er 62 år gammel og ble konsert for 30 år siden pga grove celleforandringer. Inngrepet gikk bra og de første 10-15 årene gikk jeg til kontroll hvert år og de siste årene hvert tredje. Alle prøver har vært fine helt til nå for 1 mnd siden . Da var det usikre celleforandringer igjen med ny prøve om 6 _ 12 mnd , samtidig med at jeg var testet positivt på hpv. Jeg har ikke hatt sex på ca 15 år og synes dette er veldig rart. Kan viruset virkelig sove i kroppen i over 30 år ? Eller er det mest sannsynlig ny smitte som har oppstått etter 1. Gang ? Uansett er det veldig lang tid , da jeg som sagt har vært helt uten sex i 15 år. Redd ble jeg også og tenker ikke på stort annet.
Kvinne 62 år.
Gynekolog Åsle-Marit svarer: Det er svært mye vi fortsatt ikke vet om dette viruset.
Man tester ikke rutinemessig på HPV-viruset. Hvis du ikke har hatt usikre celleforandringer før nå, så kan det være første gang du er HPV testet siden coniseringen for 30 år siden. Teoretisk kan du ha hatt det i 30 år, eller fra siste gang du hadde sex 15 år tilbake.
HPV viruset er svært vanlig hvis man har en vanlig seksualliv. Nesten alle er på ett eller annet tidspunkt smittet, og kvitter seg med det uten at man merker det.
Hos noen forårsaker det endringer som kan resulterer i celleforandringer og kreft i livmorhalsen hvis det får stå lenge. Dvs at man har et immunforsvar som ikke så lett kaster ut viruset. Men livmorhalsen er et enkelt sted å ta prøver fra, og forandringer oppdages oftest tidlig, slik som hos deg for 30 år siden.
Det prøvesvaret du fikk nå sist, kan være helt normalisert neste gang, men det er viktig at det følges opp. Det betyr ikke at det er noe alvorlig.

Les mer om: HPV