Ekspertsvar

Cathrine : Hei :) jeg ble tipset av Jordmor Siri å stille mitt spørsmål til deg ettersom hun følte hun Ikke hadde nok kompetanse til å svare.
Jeg er 33+3 uker gravid, andregangs. Jeg har opplevd to ganger med to ukers mellomrom å få regelmessige kynnere. Sist i går kveld hvor jeg hadde har kynnere hele ettermiddagen og kvelden og som ikke roet seg med hverken Paracet eller et varmt bad. Føden har hver gang ønsket meg inn for en sjekk. Det var ikke rier så jeg ble sendt hjem. De tok innvendig UL for å måle livmorhalsen. For to uker siden var den 5 cm og i går var den 3,5 cm. Jeg tenkte da at den var blitt kortere. Men legen forklarte det som at målet kun er et øyeblikksbilde av livmorhalsen, så dette betydde ikke at den hadde blitt kortere som følge av kynnerene. Jeg har prøvd å lese meg litt opp på selve livmorhalsen nå, men finner ikke så mye informasjon. Så da håper jeg at du kan forklare meg hva hun mener. Kan livmorhalsen bli 5 cm igjen nå? Jeg håper du skjønner problemstillingen min.
Med vennlig hilsen Cathrine
Gynekolog Åsle-Marit svarer: Livmorhalsen kan være vanskelig å måle helt eksakt. Rundt 5 cm er det vanlige, og under 2,5 er kort.
Jeg synes nå det var litt forskjell på 3,5 og 5 cm. Mitt råd er ihvertfall å kontakte føden hvis du igjen skulle få langvarige kynnere og du lurer på om det er rier. Hvis de da måler det til enda mindre, så ville jeg tenke at det er en reell forkortning.