Ekspertsvar

janne: Hei jeg er 48 år og kjenner på difuse forandringer i kropp og sjel. Har det siste året hatt sterk kroppslukt på natten .litt svovel aktig .Har mensen enda ,men hender det kommer med 14 dagers mellomrom. Korte blødninger. Kjenner på motløsheten og usikkerheten rundt dette .Tåler mindre stress .Føler meg til tider nedstemt og har ikke helt kontrollen lengre over egen kropp. kjenner meg ikke atraktiv for min mann eller meg selv. og jeg trekker meg unna.Det kjennes vondt. er dette vanlig ? Hva kan jeg gjøre ?
Gynekolog Åsle-Marit svarer: Hei-
Forandringene du kjenner fysisk og mentalt kan skyldes de hormonelle forandringene som kroppen din går gjennom på slutten av 40- årene og som ender med at menstruasjonen blir borte, for de fleste mellom 50 og 52 år. Det viktigste er vel å vite at det ikke er en sykdom, det er vanlig, og at det er en endring som til slutt resulterer i en mer stabil tilstand etter at hormonene har roet seg. Men det kan ta fra noen måneder til år. Det er ingen oppskrift som passer for alle hvordan man skal takle overgangsfasens utfordringer. Jeg anbefaler hormonsubstitusjon hvis plagene går utover søvn, sosialt liv og arbeid. Men noen ønsker ikke hormontilskudd, og kommer seg gjennom vanskene med andre former for terapi, du finner mange forslag på dette på denne siden.
Hvis de psykiske plagene er for store, så er det også noen som bruker antidepressiva i en periode og har god nytte av det.

Les mer om: menopause