Ekspertsvar

Elisa: Hei! Er kvinne på 46 år. Har fått beskjed fra min gyn at jeg antagelig er i overgangsalderen. Våkner en og annen natten med svettetokter ut av en annen verden, og bare fra magen og opp! Verst ansikt og nakke. I tillegg er underlivet forandret...., jeg har ikke samme konsistens på fuktigheten der nede. I tillegg syns jeg lukten er rar...ikke som jeg "bruker" å lukte. Det er en sånn innestengt, sur og emmen lukt. Litt utflod som er gråhvit og veldig tynn... Er dette overgang tro?
Gynekolog Åsle-Marit svarer: Hei!


Er du 46 år og har nattesvette, er det nok overgangsfasen som har begynt. At varmen hovedsakelig lokaliserer seg til øvre del av kroppen, spes hode og hals, er vanlig.
At kroppslukten er endret, behøver ikke ha noe med overgangsalder å gjøre. Men det nok slik at hormonene påvirker mikrobene og surhetsgraden i skjeden, slik at det kan skapes en ubalanse som av og til kan komme ut av kontroll- og for deg oppleves som endre lukt.
Gråvit og tynn uttflod kan av til være bakteriell vaginose som du kan få medikamentell behandling for. Eller du kan først prøve å kjøpe reseptfrie melkesyretabletetr til lokalt bruk i vagina og se om du kan bli kvitt det på enkleste måte.