Ekspertsvar

Ingrid: Heia
Jeg har to spørsmål:

Jeg er en kvinne på 53 år som har vært plaget med hetetokter i 10 år. For vel 1 mnd siden ga jeg opp og startet på østrogen Cliovelle (1 mg/0,5 mg). Jeg merket at hetetoktene forsvant etter 2-3 uker. Veldig bra! Samtidig begynte jeg å få litt utflod/blødninger (rødbrun lignende farge). Det har jeg hatt ca 1 uke. Jeg fikk et tips hos en venninne som hadde opplevd det samme. Hun startet da med å dele pillene i to, og dermed kun ta halv dose hver dag. Hun sa da at blødningene forsvant.
Jeg gjør det nå det samme, i håp om at jeg slipper å få tilbake mensen som har vært borte i mange år.

1. Er det forbundet med noen bivirkninger å dosere seg ned litt på østrogen slik jeg har har lagt opp til?

Det andre spørsmålet jeg lurer på er; jeg har i et års tid brukt Ovesterin i skjeden pga for tørre slimhinner og hyppig urinveisinfeksjon. Det har hjulpet bra. Spørsmålet nå er om jeg kan kutte ut disse stikkpillene siden jeg nå har startet med østrogen-behandling i pilleform.

takknemlig for svar :-)
Ingrid
Gynekolog Åsle-Marit svarer: hei igjen!
Det er ganske vanlig å ha litt spotting de første 3 månedene på hormonsubstitusjon. Det vil som oftest forsvinne og er ikke farlig. Du skal ikke ha regelmessige blødninger på Cliovelle. Du kan godt dele pillene i 2, selv om det er praktisk litt vanskelig kanskje. Det finnes et annet preparat som nesten tilsvarer en halv Cliovelle, nemlig Eviana. Små blødninger til å begynne med kan også være et problem der til å begynne med. Hovedmålet med hormontilskudd er å bli kvitt nattesvetten og sove godt. Du kan dosere opp og ned, men med det risikere mer blødninger. Jeg råder deg til bare å fortsette med 1 tablett Cliovelle.
Som oftest kan du kutte ut Ovesterin i skjeden når du begynner med tablettbehandling.
Hvis du igjen skulle merke tørrhet, så er det bare å starte påny igjen.
Lykke til med hormonene!