Ekspertsvar

Grete 45: Hei! Ble anbefalt i et tidligere ekspertsvar naturlig progesteron pga uregelmessig mens og forferdelig irriterende småblødninger og da laaaange (men minimale) blødninger... har nå tatt dette i ca 3 mnd, og om det er kremen som funker vet jeg ikke, men da mensen nå var ferdig etter ca 4 dager var det bom stopp - ingen småblødning etterpå (og da hadde det gått 2 mnd siden sist..). Jeg konfererte ikke med lege først; burde jeg gjort det??

Eggløsning i overgangsalder.. den kan jo være noe ustabil :-) MEN kan eggløsningen, når den da først kommer, være mer smertefull? I mine yngre, fertile dager kunne jeg merke når jeg hadde EL pga stikkende smerter. Nå føler jeg at jeg kan ha SKIKKELIG stikninger som KAN sammenfalle med EL. Av og til kanskje en bitteliten blødning...
Gynekolog Åsle-Marit svarer: hei- det høres ut som progesteronkremen har virket- så bra!
Det er på en måte laveste terskeltilbud for blødningsforstyrrelser som ikke skyldes andre forhold enn de naturlige endringene som skjer fra 45 +.
Mange opplever mer smertefulle eggløsninger, ettersom man blir eldre. Det kan godt være fra 35 +. Man kan godt ha 1-2 dagers spotting i forbindelse med eggløsning, det er normalt. Det smertefulle kan være når egget sprekker- det er en liten cyste på 2,5 cm. eller smertene kan skyldes en liten blødning inn i bukhulen i forbindelse med at egget løsner, og det skaper en irritasjon som kjennes smertefull. Det kan vedvare noen timer.
Hvorfor det er slik, vet jeg ikke. kanskje naturen har ordnet det slik at man den siste fertile perioden skal være enda mer obs og klar for en ny befruktning?