Spør om søvn og hetetokter

Unknown-2
Dato
Tirsdag 29. mai
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

ninaa: Hertelig takk, du har vært til stoooooooooor hjelp!Håper ting ordner seg for meg.:)
ninaa: Tusen takk for svar!
Åsle-Marit svarer: Bare hyggelig- kom gjerne igjen hvis det er noe mer du lurer på!
ninaa: Ulykkelig
Tusen takk!
Men betyr det uannset tidlig overgangsalder?
Når det gjelder migrene, er det mindre risiko for slag om jeg bruker plaster(prevensjon) ? eller har det ikke noe å si?
Åsle-Marit svarer: Det betyr ikke uansett tidlig overgangslder.
Det er sannsynligvis mindre risiko for slag ved migrene ved å bruke plaster eller vaginalring.
Hilsen Åsle-Marit
ninaa: ulykkelig
Østradialverdien var på <3 nmol/L i første prøven og 0.38 på den siste prøven
Åsle-Marit svarer: Hei igjen.
Det betyr at du har god sjanse for at mensen ikommer etter Proverakuren. Hilsen Åsle-Marit
ninaa: Ulykkelig Hei sendte spørsmål før i dag og.Håper jeg får svar. En ting til jeg gjerne vil spørre;tar nå provera i 5 dager og i dag har fått smerter på ene eggstokken og det er blitt bare værre utover dagen.Hva kan det være?
Åsle-Marit svarer: Hei!
Smerter i eggstokken kan være eggløsning , en cyste eller bare tegn på hormonell aktivitet.
Hvis det er veldig vondt, så ta kontakt med lege. Ellers ser du det an.
God bedring. Hilsen Åsle-Marit
ulykkelig: Hei tusen takk for svar.
Jeg har begynt med provera i 5 dager nå. Er spent på resultatet.Har nå smerter i eggstokkene. Jeg tok hormonprøver i 2006 like før jeg ble gravid med normale verdier og ble gravid med første forsøk. Ble gravid med nummer to, 8 måneder etter første fødsel. Jeg har alltid hatt migrene relatert til mensen og i siste året har det vært kraftigere og hyppigere. Har væt hos nevrolog og tatt Mr fra hypofysen og alt er bra. Tok nye prøver hos nevrologen og(FSH 48) og (LH 42),(progestron 1), prolaktin 69),(testesteron 0.5) disse prøvene ble tatt ,to uker etter de første der verdien på fsh var 80 og LH var 45.
Har hatt vitamin D mangel (verdien på 4) etter siste fødsel. S- folat verdien min har økt de siste tre månedene fra 27 til 45. Hva kan årsaken være? Jeg tar ikke folat tilskutt. Symptomene begynte med at jeg fikk kraftige smerter i håndledd og fingre.De er blitt nå veldig skjeldne. Med fysisk aktivitet ble jeg helt tom for energi (helt grønnsak)kunne ikke løfte armene mine engag eller prate..Er blitt nesten bra med det og.Oppi alt dette her prøvde jeg å slanke meg i fjor samme tid og brukte Nutrilett og mistet 15 kilo.og etter det ble mensen borte i 2-3 mpneder. Jeg har ikke hatt migrene den siste måneden og har hatt kjempe menssmerter og trodd nå kommer mensen, men har ikke det bortsett fra spor av blod. Stoffskifte prøven var bra. Jeg har vært veldig følsom for kulde, svarte prikker i neglene og i det siste mye hårfall. Har ingen problemer med søvn, svette, vekt…Min fast lege ler av tanken på at jeg er i tidlig overgangsalder, siden hun vet hvor tøft jeg har hatt etter fødslene og mener jeg har ME og ting vil ordne seg etter hvert.
Jeg har migrene med aura og lurer på om det er forsvarlig å bruke hormon, noe jeg ser meg nødt til å bruke.
Jeg har vært kjempe lei meg pga. tanken på overgangsalder, har ellers vært i super form i det siste fysisk og psykisk.
Jeg lurer også på hva skjer med kroppen min hvis jeg er kommet i tidlig overgangsalder? Kommer jeg til å se ut som en gammel dame i en alder av 40?
Vil bruk av p piller og hormon utsette aldring? Hvilke andre sykdommer kan eventuelt forårsake hormon ubalansen?Hvordan kan jeg få legen min til å teste på disse?
Tuuuuuuuuuusen takk at du finnes å kan svare på mine spørsmål i en vanskelig tid.Hilser masse
Åsle-Marit svarer: Hei!

Hormonprøvene dine viser tegn på for tidlig overgangsalder, men så lenge jeg ikke har østradiolverdien, så er det vanskelig å si noe om du vil blø etter at du er ferdig med Proverakuren.
Hormonprøvene din er øyeblikksbilder, og kan forandre seg. Enten kan eggstokkene skru av hormonproduskjonen midlertidig pga annen sykdom- oftest såkalt immunologisk ( som leddgikt, coelikai etc), eller de kan permanet stoppe hormonprodusjonen. Du kan godt miste mensen i forbindelse med vektnedgang eller ME, men da er ikke FSH og LH forhøyet slik som hos deg.
Hormonsubstitusjon er å anbefale hvis du nå ikke får mens på Provera, men det hele kompliseres lav din migrene med aura. Da har man en liten økt risiko for slag.
Du bør da sannsynligvis ijvertfall bruke såkalte transdermale midler som unngår leverpåvirkning.
Når det gjelder aldring, så er hormonsubstitusjon er faktor. Viktigere er det med vektkontroll, trening og kosthold.
Jeg har ikke noen råd til legen for videre testing, men fungerer Provera, så kan du gjenta dette flere ganger. Så får du egentlig bare se litt an hvordan det går videre. Som regel er dette verst i en endringssfase.
Hilsen Åsle-Marit
Nina: Fikk foretatt en skjæring av livmorslimhinnen 2. april ( pga. store blødninger)Blødde endel første uka etterpå, siden har jeg blødd litt hver dag, med opphold av en dag el to. Det er friskt blod hver gang jeg har vært på toalettet. Ikke mye med det er så jeg begynner å lure på hva det skyldes. Er litt uggen i magen, som ved mens. Av og til er det bare gul/brun utflod som synes på truseinnleget. Men er jeg på toalettet så er det blod når jeg tørker meg.Har ikke vondt. Kan det være mensen som holder på. Legen som opererte meg sa at jeg antagelig aldri kom til å få den tilbake etter dette.Hva mener du?
Åsle-Marit svarer: Hei!
Vanligvis har man blodig/mrk utflod ca 3 uker etter et slikt inngrep. Friskt blod høres ut som det er et lite kar som blør ett eller annet sted. Jeg tror ikke det er mensen.
Du bør ta kontakt med legen som opererte deg på sykehuset for en ekstra sjekk. Du fikk sikkert et telefonnummer i forbindelse med operasjonen, ellers kan du kontakte vakthavende lege på gynekologisk svdeling på det samme sykehuset.
Lykke til!
Hilsen Åsle-Marit
MH: Hei, er 39 år og har to friske barn på 5 og 7. Bestemte oss i høst for å prøve å få en til - har blitt lett gravid med de to første. Sluttet på P-piller og ble gravid med en gang. Spontanabort 8,5 uke på vei i slutten av november. Sluttet å blø innen ca 10 dager, men brukte 10 uker på å få tilbake menstruasjon (brukte også lang tid etter hver av fødslene). Har lavt stoffskifte, bruker levaxin. De 3 mnd etter at mens tilbake, vet jeg at jeg har hatt eggløsning pga eggløsningsslim og har også målt progesteron nå siste mnd som var fin og høy. Jeg målte også andre hormoner (dag 12). FSH på 15 (el 16) og Østradiol på 0,31 ellers alle innen normalområdet. Legen tenkte først ikke på hvor i syklus dette var og ymtet frempå om begynnende overgangsalder pga FSH, men gikk bort fra dette da det var dag 12 og at Progesteron var høy etter eggløsning og at jeg hadde blitt så lett gravid i høst. Har imidlertid blitt paranoid mht overgangsalder. Hatt noe kortere lutealfaser (lest at først slik og deretter lenger folikkelfase) og har denne måned plutselig begynt med hetetokter (om det er det?), merker rett etter at jeg våkner og også i løpet av dagen - ikke svett, bare varmebølge som varer kort. I forrige syklus med påvist eggløsning pga progesteron hadde jeg på Dag 26 og 27 noe brunlig utflod - trodde jeg da var gravid, ettersom slik med de andre graviditeter, men dagen etter plutselig mørkt, friskt blod og ikke gradvis slik menstruasjon ellers er. Dag 10, 11 og 12 i ny syklus småblødninger - rester etter befruktning? Jeg har nå på dag 32 ikke fått menstruasjon. Overgangsalder kommer vel ikke sååå plutselig? Burde jeg få målt AMH?
Åsle-Marit svarer: Hei!

Overgangsalder kommer ikke så plutselig.
Hormonmålingene dine så langt er normale for midtcyklus,.
Hetetokter er som oftest assosiert med lav østradiol og høy FSH.
Jeg tenker vel at du er 39 år, og har noe redusert fertilitetsevne pga at eggene er blitt eldre. Det betyr at du kan ha kortere menscyklus, mer uregelmessig mens enn før og større sjanse for å spontanabortere.
Sjansen for at det ikke skal ende i et frsikt barn som du har fra før- er altså større. Men det betyr ikke at du ikke kommer i mål med prsosjektet!
Jeg anbefaler ikke at du tar AMH allerede nå, det er heller ikke et absolutt mål på ens fertilitetsevne. Når du er blitt så lett gravid og ønsker deg barn, så bør du forsøke et halvt år til før du lager noe stort problem ut av det. Sannsynligvis er det greit å ta en gyn us med en vaginal ultralyd for å sjekke at alt er iorden med livmor og eggstokker, og sjekk at stioffskiftet er ok. Ellers er det bare å la det stå til!
Lykke til!
Hilsen Åsle- Marit