Ekspertsvar

cecilie: Jeg var så plaget av nattlige hetetokter at jeg ikke hadde noe valg og startet for to måneder siden på et østrogen-progestogen sekvenspreparat. Jeg har ikke varmetokter mer, men jeg har tidvis gjennom døgnet en svært ubehagelig følelse av elektrisitet i kroppen. Vanskelig å forklare. En slags"agregatsfølelse med dirring/skjelving/sitring) Mest i beina, men det er i hele kroppen. Jeg prøver å finne et mønster i det og det er mest om natten og likner på opptakten til en hetetokt, men da uten varmeutvikling. Varer lenge. Synes også det er noe mer når jeg er på de hvite tablettene av pillebrettet. Føler som om kroppen min gjennomgår "angstanfall" gjennom døgnet samtidig som at jeg er helt mentalt rolig. Dette plager meg veldig og legen ser mistenksomt på meg og skjønner ikke noe av dette. Vær tålmodig sier han.... Kjenner noen dette igjen og har fått noen assistanse som har roet ned kroppen. Tror selv jeg må høyere opp i dose på hormoner, men det er bare en teori uten dekning fra min side. Tar i tillegg, magnesium, b 12, d.vitamin, multivitamin av kvalitet, omega 3.
Gynekolog Åsle-Marit svarer: Hei-Jeg synes også at du skal forsøke å gå opp i hormondose for å se om du blir kvitt plagene dine da. Du burde ha max effekt av dette preparatet etter 3 mndr, og der er du nesten nå. Får du for mye hormoner, dvs for mye østrogen, så får du brystspreng og hodepine.
Skal du øke med tilsvarende hormontilskudd, så er det et østrogen-progestogen sekvenspreparat som kan hjelpe.
Hvis du da opplever det samme, så ville jeg prøvd et annet alternativ, evt en annen administrasjonsform, dvs ikke tabletter.
Noen reagerer også på gestagendelen av hormontilskuddet, dvs ikke østrogenet. Da kan man forsøke bioidentisk progestron.
Det er som med p-piller. One does not fit all.
Lykke til!

Les mer om: HRT