Spør om søvn og hetetokter

Unknown-2
Dato
Tirsdag 26. juni
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Carina: Hei
Er i overgangsalder og får hormontilskudd. Har hatt mye søvnløshet. Og også mye migrene. Hva kan gjøres?
Åsle-Marit svarer: Hei!
Det er mange som opplever hodepine når de starter på hormontilskudd. Har du migrene med aura, bør du være tilbakeholden med hormontilskudd pga økt risiko for slag ( slik som med p-piller).
Du bør iikke bruke hormontilskudd som gir deg mens, men samme dose hver dag, slik at du ikke får hormonelle svigninger.
Kanskje prøve et svakere preparat?
Lykke til!
Hilsen Åsle-Marit
Birgit: Hei - uff, kom i tidlig overgangsalder og det er ikke noe stas. Det verste er at jeg sliter med søvnen - våkner litt over kl. 02, og holder det gående i 1-2 timer lys våken. Dette tærer på. Får østrogentilskudd, men det har ikke hjulpet på søvnet. Hva kan jeg gjøre med dette?

hvor mange år går man på østrogentilskudd?

Åsle-Marit svarer: Hei!

Jeg tror og også ut fra spørsmålene her ikveld, at problem nr 1. for svært mange kvinner i forbindelse med overgangsalder, er søvn. Hetetokter og nattesvette kan mani noen grad tåle, men god søvn er viktig for å kunne fungere på alle måter.
Østrogentilskudd hjelper mange, også for søvn.
I tillegg må man prøve å følge god "søvnhygiene" med regelmessig liv, stresse ned, ikke tunge måltider før du legger deg, ikke sterke inntrykk før du legger deg, ikke alkohol. Du kan det sikkert!
Blir det ikke bedre, så kan en nødløsning være å bruke litt innsovningstabletter i en kortere periode hvis du vet at det er veldig viktig at du er opplagt dagen etterpå.
Lykke til!
Sofie: Hvordan vet man om man er i "faresoen" for tidlig overgangsalder?
Finnes det noen måte å sjekke det på?

Får de med pcos som lett har blitt gravide, men mistet hormonstøtte under kommende svangerskap?

Åsle-Marit svarer: Hei!
Tidlig overgangsalder er tildels arvelig. I tillegg kan man komme tidlig i menopause hvis man har fått operet bort en del av eggstokkene og noe av resevene derved er fjernet.
Det finnes ingen test som er god nok enda til å kunne forutsi tidlig overgangsalder.
Spørsmål nr 2- nei- ikke automatisk.
Hilsen Åsle-Marit
Cathrin: Hei,
Jeg er nettopp kommet i overgangsalder, 43 år, og fått hormontilskudd. Har også fått påvist benskjørhet og D-vitamin mangel. Hva er det optimale jeg kan tilføre kroppen av mineraler og vitaminer i min situasjon?

Sliter også veldig med at jeg er søvnløs 2-3 timer hver natt. Hva gjør jeg med det? Utslitt!
Åsle-Marit svarer: Hei!

Når du nå har fått hormontilskudd, så vil forhåpentligvis søvnen bli bedre og avkalkningen i skjelettet minker, slik at forhåpentligvis vil noe av benskjørheten rettes opp. I tillegg er det viktig med tilskudd av D-vitamin og Omega -3. Vi leger skriver vanligvis ut en tablett som heter Calcigran forte, men tilskudd via kost er mye viktigere. Du trenger 1000 mg calcium i døgnet og det finnes calciumcalculators på nettet, som tilsier hva du må ha i deg for å nå det.Kosttilskudd ellers er ikke minstreke side, men det er kommet også på det norske markedet vitamin/kosttilskudd beregnet spesielt for menopause, som dekker alt.
Nina: Hei,
Jeg er i tidlig overgangsalder (44 år), og har begynt med Østrodiol. Østrogentilskuddet har hjulpet på humøret. Det jeg sliter med er at jeg våkner på natten. Noe jeg kan gjøre for å få søvnen tilbake?
Åsle-Marit svarer: Hei!
Se tidligere svar her i kveld. Søvnvansker er et stort problem for mange fra menopause. Det finnes også profesjonell hjelp å få, på såkalte søvnlaboratorier. Men noen må nok erkjenne at det gamle søvnmønsteret er borte, og innstille seg på at søvnen endres med årene.
Hilsen Åsle-Marit
Jente 29: Hei,
beklager at spørsmålet ikke handler om søvn og hetetokter..

Etter utredning for ufrvillig barnløshet har jeg fått beskjed om at jeg sannsynligvis er på vei inn i overgangsalderen-altfor tidlig! :( Jeg har en AMH på 1,1 og FSH på 20 (målt på dag 3). FSH har vært kontrollmålt, da var den 12.1, men da var østradiolverdien så høy at FSH nok var kunstig lavt.

Har fått beskjed om at utsiktene til å få barn ser dårlige ut. Jeg er selvfølgelig utrolig lei meg for dette og lurer på hva som kan gjøres? Ser at i utlandet har tilfeller som meg blitt behandlet med DHAE, er det noe som jeg kan få til i Norge også?

Kan legge til at jeg ellers er normalvektig, har normaler sykluser(26-28dg)- med dog noe spotting en uke før mensen og ellers har ingen symptomer på overgangsalder.
Åsle-Marit svarer: Hei!

Det diskuteres om hvor mye hormonverdiene kan si om ens fruktbarhet. Her i Norge vil man avslåes fra assistert befruktning hvis man har en AMH på 1, men s man f.eks i Danmark vil gi hormonell stimulering for å se på responsen.. Det vil si at du godt kan prøve, hvis du har økonomiskmulighet til det.
DHES fpes på registerinsgfritak i Nirge. Snakk med fastlegen din for resept.
Det er ikek sikkert at det vil gjøre den store forskjenne, men det er iallefall ikke farlig hormontilskudd. I noen land finnes dette på helsekost!
Lykke til!
Hilsen Åsle-Marit
ninna: Hei !
Jeg er 36 år. begynte som sagt med provera kur, gynokologen sa at jeg skulle bruke de i 12 dager, men etter 7 dager fikk jeg en del bivirkninger og siden jeg har migrene med aura så ble jeg litt redd. Sluttet med provera i dag 10 og på dag 7 etter det kom mensen:) Den varte i en uke.På dag tre i menstrasjonen tok jeg nye prøver og resultatet var slik: Fsh: 16.5
LH 6.5 og østradial 0.19
verdiene på disse i første og andre prøve var slik:
Verdiene på fsh var 80 så 48
LH var 45 så 42.4
østradial var 0.13 så 0.38 på første og andre prøven. så verdiene har gått betraktelig ned i siste prøven. Jeg slett med dagli migrene i lang periode , men har ikke fått migrene på to måneder nå og tror har sammenheng med hormonene.
Er det mulig at hormonene kommer nå på normal nivå og blir der? eller kan øke igen? Er dette vanlig, hvis det er tidlig overgangsalder?
Kan hormonene variere slik?
Jeg har gitt prøve på AMH i går og venter på svar.
Skal jeg ta nye prøver igjen for å se utviklingen?
Gynokologen sier at å bruke plaster/ nuvaring minsker ikke faren for blodpropp for de har høye hormonverdier. Jeg er livredd på hva jeg skal gjøre hvis jeg kommer i tidlig overgangsalder og ikke kan bruke noen hormoner for å forebygge følgene av det. Har du noe mer å si om dette?
Takknemlig for svar:)

Åsle-Marit svarer: Hei!

Hormonverdiene på LH, FSH og østradiol kan svinge voldsomt i årene før og rundt overgangsalder. Derfor hevdes det at overgangsalder er en " klinisk diagnose og settes ikke på bakgrunn av blodpøver. Nå er AMH kommet, som sier litt mer, men heller ikke alt.
Vent på AMH svaret., men det er sannsynlig at du er i
hormonell endring ut fra med en målt verdi på 80 på FSH.
Har du migrene med aura, så må du sammen med gynkologen din veie for og imot hormonell behandling i overgangsalder.
Det kan hende at når hormonverdiene dine har stabilisert seg, så vil migrene bli mindre, og det blir lettere å velge substitusjonsbehnadling allikevel.
Lykke til!
Hilsen Åsle-Marit
jente 23: Jeg har nettopp fått vite at jeg har en "moderat" utgave av PCOS.
Har stabil syklus med EL mellom dag 14-17 hver mnd. Gyn sa jeg har 12 små cyster på eggstokkene,og at jeg har en moderat utgave av pcos. Sliter ellers med hårvekst og acne. Ble gravid på 1 forsøk, men mistet i ma uke 9 i fjor høst. Er redd jeg i tillegg har insulinresistens, venter på blodprøvesvar tatt hos gynekolog....håper så inderlig at jeg er frisk og rask, bortsett fra den dumme pcos`en.


-Er det slik at sykdommen alltid kommer ETTER prevensjonsslutt? for min del gikk jeg på p-piller i 9 år før jeg sluttet for et år siden.

- Kan jeg slanke av meg pcos? er 15 kg overvektig, som nå skal bort så fort som fy.

- Vanlig at antall cyster øker?

-Vanlig at cystene øker i størrelse?

-Hvor mange cyster er vanlig?

- Vanlig at vi med pcos har b12 mangel?

- Hvordan vet jeg om jeg er insulinresistent, hva er symptomene?

-Hvordan gå raskt ned i vekt med PCOS?? (ønsker ikke lavkarbo)

-De med PCOS og/eller insulinresistens, hvordan hindre at insulinresistensen går over til å bli diabetes type 2????

-Kan man ved PCOS og insulinresistens ikke spise noe potetegull, sjokolade, brus, snacks etc overhodet? =(

-Hva bør jeg gjøre for å holde insulinresistensen i sjakk??

-Kan man "spise av seg" insulinresistens?


-Ser på denne linken http://tidsskriftet.no/article/1250857#lightbox1 at risikoen for bla hjerteinfarkt er 7 doblet for de med PCOS, gjelder dette alle med pcos? Eller de som er hardt rammet og meget overvektige?

----------------------------------------------------------------------------------

Jeg er 171 cm høy og veier 87 kg. Spiser mye frukt og grønt, samt kun rent kjøtt. Har hatt en tendens til å gå veldig lenge uten mat og drikke, feks stå opp 09, og ikk spise mat før kl 17/18 om kvelden(!). Kun drukket et glass vann etc. Dette skal jeg endre helt på nå.
Hvordan er feks dette:

FROKOST: Havrefras med skummet melk

LUNCH: 1-2 brødskiver med kokt skinke, lett ost, salatblad og tre skiver tomat

MIDDAG: 1 porsjon med mye salat/grønnsaker, rent kjøtt /kyllingfilet, ytrefilet av svin) + en veldig liten del ris/pasta/potet

MELLOMMÅLTIDER: jordbær / banan/ rugsprø/ havrefras/ brødskive/ ferskpresset juice (er allergisk mot nøtter og mandler og takler ikke spise hele korn, men spiser gjerne knekkebrød/rugsprø)
---------------------------------------------------------------------------------

Jeg har vanligvis en blodprosent på 14,8 , men nå er den 13,6 - uten at jeg har hatt noen kraftig menstruasjon eller andre blødninger (hadde mensen 2 uker før blodprøven, og den var vanlig i styrke)
Hva kan være årsaken til at blodprosenten plutselig synker slik? Når jeg alltid har hatt 14,8-14,9 ?
Blodprøvene var ellers fine, bortsett fra b12 mangel...Kan det ha innvirkning på blodprosenten?
---------------------------------------------------------------------------------

Det gikk mange mndr med blødninger etter MA en før vi hadde samleie igjen, men jeg synes samleie gjør vondt nå....(innvendig UL hos gyn gjorde også vondt) Kan dette skyldes PCOS`en, eller bør jeg mistenke endometriose i tillegg? Er også øm nederst i magen, men jeg vet ikke om dette skyldes at jeg nå er urolig mtp prøvesvar, pcos eller en evt endometriose?
Har aldri tidligere opplevd smerter med samleiet.

Er det slik at p-piller "kamuflerer" endometriose?
Jeg gikk på p-piller i 8 år, sluttet og ble gravid på 1 forsøk på første EL etter pilleslutt. hadde mye sex de 7 ukene jeg var gravid, og da gjorde det aldri vondt, men såvidt jeg har forstått så kamuflerer graviditet endometriose?

-------------------------------------------------------------------------------

Utrolig takknemlig for svar, på forhånd tusen takk. Hilsen fortvilet jente
Åsle-Marit svarer: Hei- dette var utrolig mange spørsmål- nok til en hel time med svar!
PCOS er et hormonell ubalanse med overvekt av mannlig hormon . Det medfører sjelden, uregelmessig mens, evt fravær av mens, og kan medføre uteblitt eggløsning og derved infertilitet. Det kan gi økt behåring, kviser og typisk mannlig fettfordeling med sentral fedme rundt midjen. Det kan gi utslag på hormonprøver i større eller mindre grad. På Ul har eggstokkene et typisk utseende med mange "cyster" som er umodne egg.
PCOS har allegrader- fra et snev som alle som veier noen kilo ekstra har, il et veldig typisk bilde slik jeg skidderte over.
Det har en arvelig faktor, men blir verre når man legger på seg hvis man i utgangspunktet er disponert.
Ofte brenner det litt ut med årene, særlig hvis man klarer vektkontroll. Fertiliteten er ofte bevart lengre enn andre kvinner, og man kan bli gravid opp i godt voksen alder.
De hormonelle forandringene medførere i større eller mindre grad,insulinresistens og med det økt risiko for å utvikle sukkersyke. Det betyr ikke at alle med PCOS får diabetes, og dette kan man i stor grad forebygge med trening og riktig kosthols. Ut fra det du beskriver, synes jeg at kostholdet ditt ser bra ut.
Det jeg synes at mange kvinner med PCOS sier, er at det er vanskelig å få til å gå ned i vekt, særlig i begynnelsen.
PCOS medførere ikek smerter ved samleie. Det gjør heller ikek endometriose nødvendigvis. Endometriose er menstrausjonsslimhinne utenfor livmoren, og medfører oftest smerter før mens og under mens.
P-piller kamuflerer ikke endometriose, men en måte å behandle endometriose på, er å spise p-piller kontinuerlig, slik at man ikke får blødninger. Graviditet og amming fører til det samme, men en tidlig abort vil nok ikke i samme grad lindre senere smerter. Jeg tror ikke du har endometriose ut fra det du beskriver.
Det var litt om mye- vi får ta opp tråden en annen gang!
Hilsen Åsle-Marit