Bernt tar tirsdagspraten i dag

Unknown
Dato
Torsdag 7. juni
Tid
20:00 - 22:00

Innsendte spørsmål

Siri: Solveig karlsen: Har fått høre at sterk mat lettere fremkaller hetetoktene , hva da med damer i østen hvor den slags mat er vanlig? Hva gjør de ? For alle kvinner kommer vel i overgangsalderen ?mottagelig for tips, har hatt god hjelp av akupunktur men i lengden blir det dyrt:-(
Bernt svarer: Sterk krydret mat som er så sterk at den fremprovoserer svetting, kan også lettere fremprovosere hetetokter når du spiser den. Dette gjelder særlig mat med chilli. Spiser du chilli kan det øke hetetoktplager noen timer etter at du har spist det, men når det er gått noen timer er du tilbake til ditt normale nivå igjen. Sterk mat er derfor vanligvis ikke et stort problem og det er langt fra alle som får økt svetting av å spise mat med chilli. Min erfaring er at asiatiske kvinner som har vokst opp med chilli har adaptert til dette og er lite plaget av svetting når de spiser sterk mat med chilli. Asiatiske damer har også mindre hetetokter enn europeiske damer og er altså betydelig gjennomsnittelig mindre plaget i overgangsaldern. Derfor er sterk mat også et mye mindre problem for asiatiske kvinner.

For asiatiske kvinner som lever i storbyer i Asia eller i Europa med mere vestlige spisevaner og livsstil er overgangsalder problemer økende. Hvis soya er en naturlig del av kostholdet deres er det med på å holde plagene på et lavere nivå.

Selvfølgelig kommer alle kvinner i overgangsaldern, men graden av hetetokter og plager varierer veldig og varierer med kosthold og livsstil. Mye stress er f. eksempel også noe som forverrer overgangsalder plager hos alle.
Siri: Johanne: Hvordan påvirkes stoffskiftet av overgangsalder? Jeg har lavt stoffskiftet og tar levaksin(125) , har har måtte endre dosen flere gange opp og ned siste året. Jeg er konstant trett men stoffskiftet verdiene er fine. Er det overgangsalder ( er 48) hva bør jeg få sjekket hos legen. Er også plaget med urolige bein ( men sover godt) er det en sammenheng?
Siri: ninna: Hei!
Jeg er 36 år gammel kvinne. Har ikke hatt noen sykdommer.har gjennomgått to fødsler på 19 måneder.Friske barn.Ble gravid med første forsøk begge gangene.Etter siste fødsel ble livet tøffere, barna sov ikke noe særlig da begge hadde atopisk eksem og matallergi og det gikk ut over helsen min. Jeg fikk heller ikke sove eller hvile nok.Jeg ble veldig stresset etterhvert og musklene låste seg av stress.Fikk oftere migrene og plutselige sterke smerter i håndleddene og hånda og anklene.Smertene va forferdelig når jeg beveget hendene og merket ikke mye ellers.Jeg fikk vite at jeg manglet vitaminD den var på 4.legen mente jeg hadde ME siden jeg hadde de fleste av symptomene.Jeg kunne bli svært utmattet ved særlig fysisk arbeid.Kunne ikke røre meg eller prate.Jeg begynte å trene litt forsiktig og barne ble litt bedre og jeg fikk sove en del. Nå trener jeg nesten daglig og danser...føler meg nesten som før. Den siste måneden har ikke fått migrene.og det er helt nytt for meg.
Men etter andre fødsel kom mensen tilbake litt seit, husker ikke når. Den var akkurat som før.men fikk ikke mens på tre måneder og den kom på februar 2012 og har ikke hatt siden. I mellomtiden hadde fryktelige smerter i sggstokkene og menssmerter. Gynokologen tok hormonprøver og det viste høye fsh 80 og lh 48verdier hun sa jeg er kommet i tidlig overgangsalder. Så nevrologen tok nye prøver to uker etter den første og fsh var da 48 og lh 42, progestron på 1, prolaktin på 69 og østradiol 0.38
I tillegg s-folat på >45
Tok MR fra hyppofysen og den var fin.
Det jeg lurer på er om jeg kan ha revmatiske sykdommer som kan ha forårsaket dette? Blodprøvene var på grensen sa fastlegen for en stund siden.
Det er litt merkelig å bare si jeg kommet til overgangsalderen uten videre .Ingen i min familie har det.Jeg har aldri brukt p-piller siden jeg har hatt migrene relatert til mensen.Jeg brukte 10 dager provera nå men fikk masse bivirkninger og sluttet med det i går. hvis nå jeg ikke får mensen tilbake så må jeg starte med hormoner.nevrologen anbefaler at jeg skal bruke plaster og novaring. for jeg har alvorlig auramigrene.hvis jeg bruker disse vil da vil aldring gå om normalt eller kommer jeg til å bli gammel og dø snart. Kan du gi litt info om slikt?
takker
NANOU: Hei Bernt. Er det noe du vil anbefale moren min å gjøre? Hun har det kjempe ille.
Bernt svarer: Hei, svarte deg på spørsmålet ditt under innlegget der du beskriver hvordan moren din har det.
Hils henne å si hun får prøve disse tingene jeg har nevnt og at hun også kanskje kan ha noe hjelp av en medisin som endrer/modulerer smertefølse som heter Lyrica. Nevrontin er også et legemiddel som kan prøves.
NANOU: Moren min er 72 år går med enorme og konstante smerte i tunga og tannskjøttet. Hun sier at det brenner i munnhulen, nedre kjeve er lammet og svie i tunga. Hun plagdes en god stund ( smertene startet etter at hun har fjernet alle tenner og fikk gebiss).
Jeg har lest litt på nettet og har mistanke om at det er BRENNENDE MUNN SYNDROM.
Hun har tatt alle prøver som går ann, men smertene blir ikke bedre. Hun går på fast medisin for høy blodtrykk.
Dette er svært frustrerende. Hun føler som om hun ikke ble trodd eller at hun overdriver hennes symptom.

Takker så mye for all tips og råd jeg får av deg. Livet
Bernt svarer: Det er vanskelig å gi gode råd i et slikt tilfelle uten å kunne undersøke henne og ta prøver. Hun har det vi kalder en sensorisk nevralgi i munnhulen, noen kalder det som du sier "burning mouth syndrom".
Det er sikkert en årsaksammenheng med plagene hennes og det at hun fjernet alle tennende - men hvorfor det oppstår kan jeg ikke gi noen forklaring på.

Det er viktig at hun har godt med vitamin B-12, vitamin D og sink magnesium og selen i kroppen. Du kan prøve å gi henne litt høye doser B 12 og andre B-vitaminer og tilskudd av de mineralene og vitaminene jeg har nevnt over - men jeg er ikke sikker på om det vil hjelpe - men det er verdt et forsøk. Akupunktur kan også prøves for å dempe smertene.
Hun kan også prøve johannesurt som både virker på smerten og stemningsleiet. 5 hydroksytryptofan(5HTP) er en aminosyre som hun kan ta tilskudd av som vil øke seretonin nivået i blodet hennes og som også kan redusere smerter.
mamsen: Hei !

Er 55 år og sliter med hetetokter. Har hatt det i flere år, som og har gjort at jeg har dårlig søvn. Har brukt østrogen i to år, men valgte nå å slutte med det. Hetetoktene har kommet tilbake for fullt, så nå lurer jeg på om akupuntur kunne være en løsning. Sover fryktelig dårlig hver natt, som og gjør at jeg ikke klarer å gå i jobb. Lurer på hvor nålene blir satt, og om det gjør vondt. Er litt pysete av meg. Jeg bruker Menoflora, men føler ikke det har noen virkning.
Takknemlig for svar.

Hilsen mamsen
Bernt svarer: Noe av det mest slitsomme med hetetoktene er at det ødelegger nattesøvnen, det er dumpt for da blir du mer sliten og mer mottagelig for stress noe som ytterligere forverrer plagene. Jeg er enig i at du bør slutte med østrogen, når du slutter er det ofte lurt å trappe gradvis ned over noen uker til månder.

Kommer hetetoktene saktig tilbake når du trapper ned kan du bruke femarelle eller akupunktur for å dempe de. Gjør du dette kan du lettere "myklande" og unngå store skiftninger og kraftigere hetetokter. Dette kan hjelpe deg med å sove bedre, bli mindre sliten og derfor opprettholde bedre stress mestring og dermed også få mindre plager med overgangsaldern. "Myklander" du og gradvis reduserer dosen med østrogen og er snill med deg selv og stresser mindre vil overgangen være mindre plagsom.

Akupunktur er et fantastisk hjelpemiddel for å myklande og en veldig god hjelp for å spende av og sove bedre. Du må bare ikke i denne peridoen ta på deg for mye og øke stressnivået for da ødlegger du "myklandingen". Akupunkturnålene som settes ved overgangsalderplager, settes på punkter nær ankelen, rundt håndleddet og ofte fremme på magen og bak på ryggens nedre deler.Akupunktur nålen er veldig tynne og du kjenner det som et lite stikk som du vender deg til - det gjør egentelig ikke vondt. Akupunktur virker mens du får nålene og noen få uker etter behandlingen og er glimrende for å redusere stress og hetetokter og gir deg bedre mestring av overgangen.