Spør om hjerte og hormoner

Unknown-3
Dato
Tirsdag 18. september
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

ebba: Slliter med overgangsplager og svært lite søvn. For noen år siden brukte jeg Sarotex 10 mg om kvelden for å sovne (pga store smerter), og jeg sov bedre om natta. Kan jeg bruke dette i forbindelse med den ujevne nattesøvnen jeg har nå? Er det evt noen medisin denne ikke passer sammen med?
Håvard svarer: Hvis Sarotex hjepler, synes jeg du trygt kan bruke det.
10 mg er en liten dose, du kan spørre på Apoteket om det passer sammen med andre legemidler/naturmidler du bruker.
Teoretisk kan Sarotex ha såkalte interaksjoner (påvirker et enzym som heter CYP2C9), men i praksis er det nok ganske trygt. Sarotex kan også redusere spyttproduksjonen, og gi tørr munn slik at man lettere "får hull i tenna"
Rolf: E det saa at testosteron er det viktigste hormonet for hjertet
Hvis det er det ,hvorfor gis det ikke til menn i overgangsalderen
Håvard svarer: Testosteron er et viktig hormon for mange organer, men man kan nok ikke si at det er det viktigste hormonet for hjertet.
Ved testosteron- mangel målt i blodprøver sammen med spesielle kroppstegn (kliniske tegn) eller psykiske tegn, vil noen leger forsøke testosterontilskudd. Tetststeronmangel vil påvirke muskulatur, hjerne, skjelett, psyksk initiativ, fettfordeling og seksualfunksjon.
For intr. leger kan jeg anbefale: Guidelines on male hypogonadism: European Assoiciation of Urology, 2012.
gegge62: Hei.
Jeg er 50 år og har brukt Activelle i 3-4 år pga store plager i forbindelse med overgangsalderen. Dette har fungert fint for meg.
I sommer fikk jeg beskjed fra min fastlege om å stoppe umiddelbart med Activelle og begynne med Lipitor 20 mg. Mitt kolesterol var over 8. (Min far fikk sitt første infarkt som 50-åring, døde i en alder av 62). Jeg er slank, spiser forholdsvis sunt og mosjonerer jevnlig, så dette kom uventet.
Har nå unnlatt å ta Activelle i 3 måneder, og hetetoktene, hodepine og nattesvette begynner å bli uutholdelig. Har de ca hver time (dagtid) og om natta sover jeg kanskje 1-2 timer, og så er det stopp. Når jeg endelig har klart å kjøle med ned (drikker kaldt vann, kjølig luft), er det dogåing (fordi jeg drikker kaldt vann..) og slik går natta. Dette begynner å bli tungt. Mangel på søvn og hyppige hetetokter sliter meg fullstendig ut.
Bruker femarelle, men skal dette ha noen virkning på meg må jeg ta mye større dose enn det som stpr foreskrevet. Har litt effekt hvis jeg tar 4 før leggetid.
Hvordan vurderer du min situasjon? Kan jeg ta activelle igjen med tanke på hjerte-kar i familien? Er det noe annet jeg evt kan ta /gjøre i stede? Er det risikofritt å bruke 4-6 femarelle pr dag?
Har alltid hatt store svingninger mht hormoner i yngre dager, har bekkenleddssyndrom, andre leddsmerter, lavt stoppskifte,astma og allergi++, så føler at jeg egentlig har nok å plages med. Ønsker meg en" tørrere" hverdag og nattesøvnen tilbake!!:))
Håvard svarer: Det er vanskelig å gi klare ja/nei svar !
Av og til må man velge det som er best for den enkelte, ikke alltid fra læreboka.
Medisinsk er det vanskelig å si noe om den enkeltes riskiko for hjerte/kar hendelser, og jeg synes at pas. kan være med å ta avgjørelser. Vi har heller ikke gode risikotabeller for Norge, men Norge er et lavrisiko land.

1: Det viktigste har du ikke nevnt, og det er frahold fra tobakk.
2: Er koletsterolsenkningen "i mål" med 20 mg Lipitor ?
3: Jeg tror ikke Activelle kan bety så mye negativt i en overgangsfase for deg. Det er uheldig for hjertet og blodtrykket og ligge våken om natten også.