Spør om hormoner og overgangsalder

Unknown-2
Dato
Tirsdag 23. oktober
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

saraa: Hei!
Er 36 år.Etter fødsel på 3 år siden følte jeg meg veldig sliten. Etter hvert fikk mye hodepine og smerter i muskel og ledd, samt humørsvingninger. Gynokologen testet og ja var kommet i overgangsalderen.
Trodde skulle dø av sorg, men var nødt til å være sterk for barnas skyld.
Jeg har ikke brukt hormonprevensjon etter fødsel.
Jeg ser mye yngre ut i forhold til alderen og har hatt fin hår og hud. Men plutselig etter gynokologens beskjed mistet fryktelig mye hår og trodde ville bli skallet:( Huden ble også fryktelig forandret, fikk rynker i ansikt og hudenen på legg og føtter og hender er som på gamle mennesker. Dette gjør meg gal.
NÅ kan du gi meg råd?
Jeg har nå begynt med nuvaring den siste måneden( har migrene med auora)Er dette tilstrekkelig for at kroppen får den nødvendige hormonen?Jeg er redd for å bruke andre hormoner, Nuvaring har virket grei, men føler at er blitt tørr nedentil. Men ellers huden er blitt myk og ikke så tørr som før og mister ikke så mye hår.
Hva anbefaler du at jeg skal gjøre for å forebygge skadene på hud og ikke minst kroppen?
takk
Åsle-Marit svarer: Hei!

Prematur menopause rammer ca 1% av kvinner, og som oftest vet man ikke årsaken.
Fra en gynekologs ståsted anbefales det da at man substituereres med hormoner fram til ca 50 år, hvis det ikke er kontraindikasjoner.
Du har migrene med aura, og da er hormontilførsel via huden- her skjeden- best. Risiko for blodpropp er da minst. Østrogener kan også taes som plaster på huden.
Men samtidig er NuvaRing veldig lav i østrogeninnhold, kanskje er det ikke nok for en ung kvinne som deg. Jeg regner med at du har avtalt kontroll med gynekologen din. I skjeden er kan du i tillegg bruke lokale østrogener for bedre slimhinne og mindre tørrhet. Det er helt trygt.
Ellers vil hud og hår bedre seg etterhvert med hormonsubstitusjon. Det er også viktig å tilføre nok, vitaminer og (riktig)fett i kosten som motvirker tørrhet og rynker. Trening og mosjon er også viktig for hud og hår, og en sunn kropp. Obs- husk å få sjekket stoffskiftet.
Forandringene i livet ditt kommer litt tidlig, men min erfaring at det pleier å gå seg til, når man er justert inn på riktig hormonsubstitusjon.
Vibeke: Hei. Er en dame på 44 som for ett år siden fikk fjernet eggestokkene pga arvelig kreftgen. Har gått på Trisekvens frem til nå. Var mye plaget med MYE vann i kroppen, søvnproblemer, og en menstruasjon som varte i 10 dager hver mnd. Har nå gått over til Estalis depotplaster. Har da begynt å få hetetokter og dette plasteret sitter ikke veldig godt! Det står at det bør plasseres på magen, men hva på sommeren med soling, bading osv?? I tillegg må det lagres kaldt, ikke veldig enkelt nå man skal på reise. Plasteret skal jo byttes 2 gng pr. uke. Finnes det i det hele tatt noen alternativer som fungerer bra??
Åsle-Marit svarer: Hei!

Du kan velge en hormontablett som ikke inneholder så mye østrogen som Trisekvens, f.eks Novofem som har halvparten- og derved sannsynligvis mindre væskeretensjon. Du kan også velge tabletter som ikke gir deg mens. Du kan velge hormonspiral og rene østrogenplastre som sitter bedre, og har flere styrker- slik at du kan justeres inn på riktig dose.
Det er mange alternativer som fungerer bra!
mette: hei Jeg har overgangsplager som er helt forferdelige. føler at livskvaliteten min er borte. Har brukt trisekvens i to mnd noe som vikrker bra helt til jeg kommer på slutten av de hvite tbl. Da får jeg ei forferdelig hodepine og blir rett og lett syk Finnes det andre jeg et kan skifte til?
Åsle-Marit svarer: Hei!

De hvite tablettene inneholder et gestagen, dvs et syntestisk progesteron, som ikke alle tåler så godt. De blå og de røde inneholder østrogen alene.
Gestagene er viktig for å beskytte livmorslimhinnen mot den negative påvirkningen at østrogen ( kan føre til celleforandringer i livmorslimhinnen ved ensidig østrogenbruk).
Det finnes mange ulike typer gestageni de ulike preparatene. Man velger preparat ut fra hvor du er hen i overgangsprosessen.
Hvis du fortsatt har litt egen mens, og vil prøve et annet preparat, kan Estalis Sekvens, som er et plaster, være et alternativ.
Ellers kan du snakke med gynekologen din som kan gi deg rene østrogener og legge til gestagener som ikke er i kjente fabrikkombinasjoner.