Spør om overgangsalder og alternativ medisin

Unknown
Dato
Tirsdag 6. november
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Anna: Hei,

Jeg er har nettopp fjernet venstre bryst og rekonstruert i samme operasjon. Skal starte strålebehandling og tamoxifen. Jeg er 46 år. Finnes det noe alternativ til tamoxifen? Er ikke veldig lysten på alle de bivirkningene man leser om på nettet.
Bernt svarer: Hei

Det var mange spørsmål i dag så jeg svarer deg imorgen 7.november.
:-)
Mye ubehag: Hei. Jeg er 50 år og har mye ubehag/vondt i hodet fram i tinningen og over nesen. Plages også med muskelsmerter som jeg går å får behandling for. Dette hjelper litt ett par dager, så er det på'n igjen. Sitter i skuldre, nakke og går opp i hodet. Får ubehag i hodet, synes jeg hører litt dårligere og har generelt vondt i hodet. Er ikke veldig plaget av hetetokter, men det er litt. Får også litt angst av alt dette ubehaget. Det jeg lurer litt på, er om dette er "vanlige" plager i overgangen?
Bernt svarer: Hei

Det var mange spørsmål i dag så jeg svarer deg imorgen 7.november.
:-)
51: Hei, -og takk for anledning til å stille spørsmål.
Kvinne 51 år. Graves sykd. i mange år. Radiojodbeh. for et par år siden. Ikke hatt målbarTSH på årevis, T4 rundt 15 i dag. Begynt å ta Hypericum STADA (Joh.urt) pga nedstemthet.
Kom over et nettsted der det ble vist til at Johannesurt kunne påvirke til en stigning avTSH.
Har du kjennskap til dette?
Kan du forklare litt hva som skjer i hjernen/stoffskiftet hvis Johannesurt kan medføre en stigning av TSH?
Bernt svarer: Hei

Det var mange spørsmål i dag så jeg svarer deg imorgen 7.november.
:-)
Vibeke: Hei. Er 44 år og fjernet eggestokkene i fjor. Er derfor i overgangsalderen. Bruker Trisekvens og har prøvd hormonplaster. Veldig plaget med bivrkninger fra begge deler; blødninger, mye vann i kroppen, vektøkning, kviser og tørr hud. Hva skjer om jeg ikke tar noe østrogen? Har hørt at overgangsalder-plager er arvelig. Min mor var veldig lite plaget.
Bernt svarer: Når du fjerner eggstokkene i 44 års alder kommer du plutselig i overgangsalder og kan få mye overgangsaldersymptomer, da vil de fleste trenge litt østrogentilskudd for å dempe plagene i alle fall i en overgangsperiode.

Tar du ikke østrogen, kan du prøve akupunktur i kombinasjon med Femaralle som er et godt dokumentert soyapreparat med god effekt på overgangsalderplager. Gir det tilstrekkelig effekt så vil Femarelle også redusere risiko for beinskjørhet og redusere endringer i slimhinder, årevegger og hud. Gjør du dette og har effekt er det ikke farlig å ikke ta østrogen - heller tvert om.

Synes egentelig at det er litt merkelig at du får så mye bivirkninger av trisekvens og østrogenplaster som som du sier. Det må skyldes at du har fått litt for store doser østrogener, kanskje har du fått litt for kraftig østrogen stimulering med det du har prøvd og derfor fått unødig mye bivirkninger. Vil anbefale deg å prøve en liten dose bioidentisk østrogen som plaster i kombinasjon med Progesteronkrem. Tåler du en veldig lav dose uten bivirkninger , kan du så trappe opp forsiktig til du har bedre effekt og finne en dose som gir lite bivirkninger og tilstrekkelig effekt.

Både effekt og bivirkninger er veldig dosevariable, men start med små doser og trapp forsiktig opp.
Litt forvirret...: Jeg er en kvinne på 48 som lurer på om jeg kan ha kommet i overgangsalderen. Jeg har den senere tid hatt hyppige perioder med litt verking i kroppen, uro/angst følelse, svimmelhet, mye opp og ned i humør, plutselig varm/ svett til tider og nå også endel søv vansker. Jeg er plaget med migrene som har vært hormonelt betinget, og disse anfallene har den senere tid økt i antall samtidig med disse symptomene som her er nevnt. Høres dette ut som overgangsplager og hvilke råd kan du gi meg for å få en noe bedre hverdag?
Bernt svarer: Det høres ut som du er i begynnende overgangsalder, men du bør gå til legen din å ta blodprøver og måle hypofyse hormonene LH og FSH er disse høye vil det indikere at du er i overgangsalder. Hormonelt betinget migrene vil riktignok vanligvis bli betydleig mindre når du kommer i overgangsalder. Men hvis du har hatt en større stress belastning kan det også gjøre at du går litt tidligere i overgangsalder, slapper du og hviler en periode kan da symptomene bli borte og være borte til overgangsalder kommer tilbake til normal tid. En stress peridoe kan også være årsaken til at migrenen er blitt verre.

Symptomene du nevner som plutselig varme og svetting, uro og angst, svimmelhet, humørskiftninger, søvnvansker og verking i muskler og ledd er alle typiske overgangsalder symptomer. Hvis dette er overgangsalder og den kommer litt tidlig hos deg, er det beste rådet jeg kan gi deg å ta noen ukers pause fra alt stresset rundt deg. Hvis symptomene da avtar, er det som jeg har mistanke om riktig nemlig at stress har forsert frem en litt tidlig overgangsalder hos deg. Disse plagene du har kan da bli helt borte igjen for så å komme tilbake i forbindelse med normal overgangsalder om noen år.

Hvis du ikke har en s tor stress belastning for tiden og blodprøvene dine er helt entydige og viser at du er i overgangsalder - ja da er det bare å innrette seg etter det. Hvis du i denne perioden prøver å stresse ned, al alt gå i litt langsommere tempo vild et også dempe plagene. Regelmessige måltider og regelmessig fysisk aktivitet, avspenningsøvelser og god søvnhygiene vil også hjelpe.

Er fremdeles plagene like uttalt eller verre er du sikkert i overgangsalder og vil få betydelige symptomer. Da ville jeg anbefale deg først å gå til akupunktur som kan gi en rask effekt og kombinere det med for eksempel Femnarelle som er et godt dokumentert soyapreparat mot overgangsalder plager. Hvis ikke det heller er nok må du be om å få litt østrogen av legen din for å dempe plagene en periode, da er det best å bruke bioidentisk østrogen som plaster. Ender du opp med østrogen bør du gjøre alt det andre i tillegg, det vil helt sikkert hjelpe deg til raksere å kunne slutte med østrogen.
Synnøve: Hei!

Jeg behandles med Tamoxifen etter brystkreft for 3 år siden. Jeg er 47 år, og gikk susende inn i overgangsalderen etter cellegift og senere Tamoxifen.
Jeg er frisk fra brystkreft, men opplever plager fra overgangsalderen som svært plagsomme i perioder. Hetetoktene er til å leve med, men humørsvingninger, hjerteklapp, tørre slimhinner og nedsatt sexlyst er veldig plagsomt. Jeg føler det tærer på livsgleden min.
Finnes det noen form for alternativ medisin som kan hjelpe meg? Hjelper akupunktur kun på hetetokter?

Veldig takknemlig for svar.
Bernt svarer: Du har hatt en hormonfølsom brystkreft siden du behandles med Tamoxifen og skal ikke bruke østrogener. Du skal heller ikke bruke fytoøstrogener eller soyapreparater som også binder seg til østrogen reseptorer.

Akupunktur har ofte god effekt på hetetokter og vil være helt ufarlig å bruke for deg. Min erfaring er at akupunktur også kan ha god effekt på humørsvingninger, hjertebank, nedsatt sexlyst og også redusere tørrehet i skjede. I tillegg synes jeg du skal finne deg en meditasjonsteknikk eller avspenningsteknikk som kan hjelpe deg å slappe av, fordi alle overgangsalderplager blir verre av stress. Hvis du ikke har en slik avspenningsteknikk du allerede bruker vil jeg anbefale deg mindfullness-teknikkene som du kan lære på kurser som går fra noen dager til uker.

Virker ikke dette heller kan du prøve å bruke soya som mat, dvs kokte soya bønner - der er det gjort noen få reseptorstudier som indikerer at fytoøstrogenene i naturlig soya ser ut til å ha veldig liten effekt på alfa-østrogen reseptorer som finnes brystvev -dvs de fungerer næremst som østrogenhemmer på samme måte som Tamoxifen. Du vil antagelig trenge 50 - 100 gram kokte soyabønner daglig for å få tilstrekkelig effekt. Men ikke bruk soyamelk, eller andre soyapreparater som er hardt varmebehandlet da reseptorativiteten der kan være endret. Fytoøstrogener i soyabønner vil ha liten østrogen effekt på brystvev(kanskje så lite som 0,3-0,4%), men ha en hvis østrogeneffekt på beinvev og nervevev(15-20%) - dvs de vil kunne dempe hetetokter og overgangsalderplager. Men jeg råder deg til å prøve akupunktur og avspenning først da det er gjort få studier på soyafytoøstrogener og østrogen reseptor aktivitet - og du må ikke bruk soyapreparater.
Litt fortvilet.: Hei Bernt.

Jeg er en jente på 41 år som nettopp har fått vite av min fastlege at jeg har forhøyet TSH på 39 og LH på 39.
Mensen hadde jeg siste gang i september, litt for sent siste gang, men før dette har jeg hatt helt regelmessig mestruasjon.
Det eneste jeg har merket som er annerledes de siste månedene er at hjertet mitt har vært veldig "hoppende". Det kan løpe løpsk både etter intervalltrening og når jeg ligger helt rolig.
Moren min kom tidlig i overgangsalder.Begynnelsen av 40 årene.

Jeg har lest på nett at tidlig overgangsalder ikke er bra for fremtidig helse, bl.a leste jeg at alzheimer forekommer hyppigere hos kvinner med tidlig overgangsalder, men at risiko for brystkreft er lavere.
Jeg har alltid vært restriktiv med bruk av hormoner som p-piller, ol. Har ikke brukt dette siden før jeg ble 30, men kjenner nå at jeg vil bruke det som er nødvendig for å ikke få skader/sykdommer senere i livet.
Mitt spørsmål er da. Hvor langt fremskredet er min overgangsalder. Kan man utifra prøvesvarene si om den er kommet langt eller kort?
Hvor uvanlig tidlig er jeg i forhold til min alder. Hva anbefaler du meg å gjøre mht hormoner/medisiner.
Jeg føler jo at jeg "mister" meg selv som kvinne oppe i dette og vil gjerne bevare det jeg kan så lenge som mulig.
Er redd for tynnere hud, tynt livløst hår, lav sexlyst og alt dette medfører. Har lest at man kan begynne å bruke p-piller igjen istedet for østrogen. Vil gjerne høre dine råd.

-M
Bernt svarer: Prøvene fra fastlege indikerer at du er i begynnende overgangsalder, regner med at prøvene du har tatt er FSH og ikke TSH, dvs at både FSH på 39 og LH på 39 er forhøyet - det inikerer overgangsalder. Det passer med at du hadde siste mens for to månder siden og litt lenger opphold mellom de siste menstruasjonene og med hjertebanken din som også er typisk overgangsalder symptom.

Men du går altså veldig tidlig i overgangsalder, noe som passer med at din mor også gjorde det. Døtre følger ofte sine mødre mhp debut av overgagnsalder.

Jeg har flere ganger understreket i svar her på overgang at større stressbelastninger ofte er årsak til at mange kvinner går tidligere i overgangsalder enn nødvendig, Jeg gjentar det for deg også, har du vært gjennom en lengre stress periode - ta en pause og en hvile periode på et par månder og se om FSH og LH går ned og menstruasjonen kommer tilbake. I en slik pause anbefaler jeg deg å prøve akupunktur som både kan hjelpe deg å slappe av og sove bedre og kan få i geng menstruasjonen og bryte mønsteret med en tidlig overgangsalder.

Hvis mensen forsatt uteblir og LH og FSH fortsatt er høye, kan du begynne med Femarelle i tillegg til akupunktur for å dempe plagene i overgangsalder. Gi det 4-6 månder for å se om situasjonen stabiliserer seg og blir mindre plagsom - Feamralle og soya demper de fleste plager i overgangsalder fordi de gir øsrtrogeneffekt både på hud, slimhinder, beinvev, hår og annet vev.

Hvis plagene likevel skulle tilta mener jeg det er forsvarlig å gi deg bioidentisk østrogen i små doser som plaster i kombinasjon med progesteron krem noen år fremover. Men det forutsetter at du ikke har arvelig disposisjon for brystkreft.

Konklusjonen er at du absolutt bør gjøre noe, fordi tidlig overgangsalder disponerer for tidligere aldring og en rekke av de prosessene som da starter i hud,,årevegger, slimhinder kan utsettes med behandling.Nina 47 år: Hei,

Jeg er plaget med nattesvette, men samtidig fryser jeg, det føles nesten som jeg "koker over utvendig" og har en fryser inni meg, er dette forbundet med overgangsalder, eller kan det være noe annet? En annen ting jeg lurer på er om overgangen kan føre til at man føler seg litt nedstemt og hva jeg evt. kan bruke innenfor alternativ medisin for å få en bedre balanse.

Tusen takk for svar :)
Bernt svarer: Nattesvette og hetetokter slik du har det etterfølges ofte av frysninger og kuldefølelse etter at hetetokten er over. Under hetetokten koker du over og svetter, kropstemperaturen synker og du er våt av svette - når hetetokten er over kan du for eksempel våkne våt og kald. At du har humørsvingninger og er deprimert passer også med at du er i overgangsalder. For å være sikker på om du er i overgangsaldern går du til legen din og tar blodprøver - som vil vise at FSH og LH da begge er forhøyet. Er de det har du antagelig også hatt siste menstruasjon for noen måneder siden og da passer nok det du beskriver best med overgangsalder.

Men det er flere andre sykdommer som kan debutere med nattesvette, lett feber og perioder med frysninger, så gå å få sjekket deg. Er du likevel kommet i overgangsalder kan jo de innvendige frysningene også henge sammen med at du har lavt stoffskifte i tillegg - så det er flere muligheter.

Overgangsalder gir ofte humørsvingninger og kan også gi depresjon og angst plager. Er du nedstemt og kanksje har en lett depresjon vil jeg anbefale at du prøver Johannesurt preparater som kan bedre seretonin nivået ditt og heve stemningsleiet. Alternativt kan du ta en aminosyre som kalles 5HTP som kroppen bruker for å produsere seretonin - da forer du opp din egen seretonin produksjon - det vil også heve stemningsleiet og kan være nok ved lett depresjon og nedstemthet. Akupunkut har også effekt på seretonin og vil også kunne bedre nedstemthet.
Laila : Hei. Jeg opplever mye hodepine. Har vært i overgangsaldersen i mange år og sluttet med østrogenplaster for fem mnd.siden. Akkurat som om jeg får høyt blodtrykk, litt rar hodepine. Er dette normalt? Føles som litt trykk i tinningen og øverst i hodet.
Bernt svarer: Da må du få målt blodtrykket ditt synes jeg. Blodtrykksykdommer og andre hjertekarsykdommer øker hos kvinner i og etter overgangsalder.
Gå til legen din å få målt blodtrykket, hvis det er litt på grensen be han/henne om å få en døgnblodtrykksmåling: Blodtrykket kan variere mye i løpet av døgnet og høyt blodtrykk er ved siden av stress og muskelspenninger den vanligste årsaken til hodepineplager.

Hodepine som kommer i din alder bør alltid undersøkes nærmere.